Niezgłoszona umowa o dzieło a korzystanie z NFZ

• Autor wątku Autor wątku Abel_Tiffauges
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Abel_Tiffauges

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Szanowni Państwo,

co ma zrobić osoba, która podpisała umowę o dzieło, nie zgłosiła jej (bo nie miała świadomości, że należy to zrobić: nieznajomość prawa szkodzi) do Urzędu Pracy, a w między czasie korzystała z ubezpieczenia zdrowotnego, lecząc swoją chorobę nowotworową (rezonanse, tomografie, biopsje, a w niedalekiej przyszłości radioterapia i operacja wycięcia guza)?

Oczywiście: należy zgłosić umowę o dzieło do Urzędu Pracy. Czy wtedy tej osobie nie zostanie wymierzona kara grzywny, bo zgłosiła ten fakt przed kontrolą UP?

Czy grzywna zostanie wymierzona, a jeśli tak, to w jakiej kwocie? Nie niższej niż 500 zł, ale powiększonej o koszty leczenia w NFZ?

Czy Urząd Skarbowy może zgłosić konieczność kontroli do PUP? Czy robi to ZUS?

Za oodpowiedzi z góry dziękuję.
Abel Tiffauges

Abel_Tiffauges napisał:
... Oczywiście: należy zgłosić umowę o dzieło do Urzędu Pracy. ...
A co ma mieć do tego Urząd Pracy?

Ty mi powiedz, bo ja nie wiem.

Kto ma coś do tego? Jaki urząd? Kto wymierza grzywnę? NFZ?

Na jakiej podstawie twierdzisz, że należało tę umowę zgłosić do UP? Z Twojego postu nic nie wynika.

Nie wiem, jak edytować post, więc proszę o scalenie.

"Natomiast bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inną pracę zawodową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia, podlega karze grzywny nie niższej niż 500 zł (art. 119 ust. 2 PomocZatrudU). Nie podlegają karze osoby, które spełnią obowiązki informacyjne wprawdzie po terminie, ale przed dniem przeprowadzenia kontroli (art. 119 ust. 3 PomocZatrudU)."

Cytat.

Dana osoba jest zarejestrowana jako bezrobotna, ale podpisała umowę o dzieło, o której nie wiedziała, że trzeba ją zgłosić do Urzędu Pracy. Chyba Urząd Pracy ma coś do tego?

O co pytam? Co należy zrobić w tej sytuacji i jak będą wyglądać konsekwencje (jeśli będą), gdy sytuacja zostanie zgłoszona do Urzędu Pracy.

"Po podpisaniu umowy o dzieło należy zgłosić ten fakt do urzędu pracy w ciągu 7 dni. Za niewykonanie tego obowiązku bezrobotny podlega karze grzywny nie niższej niż 500 zł. Nie podlega się jednak odpowiedzialności, jeżeli przed dniem przeprowadzenia kontroli obowiązek ten został spełniony.

Zobacz więcej: ***mod***
Czy informacje, które zacytowałem, są nieprawdziwe?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Abel_Tiffauges napisał:
... "Natomiast bezrobotny, który podjął zatrudnienie, ...
Z żadnego Twojego wcześniejszego postu nie wynika, że mamy do czynienia z bezrobotnym:!: Bądź dokładny w udzielaniu informacji.

Temat przenoszę do właściwego Działu.

Jeszcze raz wszystko opiszę.

1. Osoba X rejestruje się w marcu 2020 jako osoba bezrobotna.
2. X rejestruje się na portalu (rejestracja i podane danych zgodnie z regulaminem portalu równoznaczne jest z podpisaniem umowy) - umowa o dzieło - 2 listopada 2020.
3. X nie wie, że ten fakt trzeba zgłosić.
4. 17 listopada 2020 X podejmuje pracę - umowa zlecenie - i pracuje na tej umowie do 8 stycznia 2021. Tę umowę zgłasza, bo wie, że ma ją zgłosić.
5. X podpisuje umowę o dzieło, kolejną, 1 grudnia 2020.
6. 8 stycznia 2021 X ponownie rejestruje się jako bezrobotny.
7. Okres od 2 listopada do 17 listopada 2020 oraz okres od 8 stycznia do teraz to okresy, w których X był zarejestrowany w Urzędzie Pracy jako bezrobotny, mimo że miał umowę zlecenie, której nie zglosił. W tych okresach X korzystał z ubezpieczenia zdrowotnego, bo zachorował na raka. W ramach ubezpieczenia przeprowadzane były biopsje, zdjęcia RTG, MRI, tomografie komputerowe.
8. Co powinien zrobić X?
9. Zgłosić umowy o dzieło do Urzędu Pracy.
9a. Jaka kara czeka X za to, że nie zgłosił umów w odpowiednim momencie.
9b. Czy X może ponieść koszty leczenia, gdy był zarejestrowany jako bezrobotny, a w tym samym czasie miał umowę o dzieło i zarabiał?

Powrót