Niezgoda na zwrot pięniędzy bądź wymianę sprzętu elektronicznego.

• Autor wątku Autor wątku lukasz232323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz232323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, sprawa może i nie jest wielce poważna ale trochę czuję się oszukany i chciałbym uzyskać porady.
Sytuacja wygląda tak: wczoraj zakupiłem konsole do gier sony ps4 w markecie RTV euro AGD. Gdy zawiozłem konsolę do domu okazało się że nie działa (na 99% uszkodzenie fabryczne ). Dzisiaj po pracy, po niespełna 20 godz od zakupu pojechałem zareklamować towar. Kierwonik sklepu powiedział mi że moją jednyną opcją jest oddanie na gwarancję i czekanie aż producent ją uwzględni naprawi/wymieni usterkę. Poprosiłem go o zwrot lub wymianę na nowy sprzęt, kierownik sklepu powiedział mi że to niemożliwe, więc poprosiłem o oświadczenie w tej sprawie. Kierownik napisał mi oświadczenie w treści którego jest: ze nie wyraził zgody na wymianę ani zwrot pieniędzy uszkodzonego sprzętu.
Dodam że konsola została zakupiona na prezent, dlatego tym bardziej nie mogę i nie chcę czekać plus minus 20 dni na uwzględnienie gwarancji. Z tego też powodu musiałem zakupić konsole na raty ponieważ śpieszyło mi się z zakupem i tu pomimo zerowych rat musiałem zapłacić 10 % wartości obowiązkowego ubezpiecznenia bankowego.
Nie znam się zabardzo na prawie konsumenckim ale zawsze w moim mniemaniu było iż klient ma prawo do odstępstwa od umowy sprzedazy, zwrotu,wymiany sprzetu jesli owy sprzet jest zepsuty, tu może i się mylę,dlatego poczułem się oszukany przez kierwoniku.
Pytanie brzmi co mogę zrobić aby jak najszybciej odzyskać sprzet/pieniądze.
Czy owe oświadczenie możę mi się do czegoś przydać?
Z góry dziękuję za poradę.

ale zawsze w moim mniemaniu było iż klient ma prawo do odstępstwa od umowy sprzedazy, zwrotu,wymiany sprzetu jesli owy sprzet jest zepsuty

Bardzo się mylisz. Skąd pracownik sklepu ma wiedzieć, czy to wada fabryczna czy też sam to zepsułeś.

Czyli jeśli to była by np. lodówka i oddałbym ją po 5 minutach bo by nie działała to też musiałbym czekać 3 tygodnie aż mi ją wymienią? W takim razie na czym polega odstąpienie od umowy? Muszę im teraz udowodnić że konsola była zepsuta w momęcie kupienia, aby dokonali zwrotu? Czy przez to mam rozumieć że jedynym wyjściem jest skorzystanie z gwarancji i czekanie ?
edit: Nie pracownik a kierownik sklepu.

"Art. 5561
. § 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z
umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel
w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia; "

Skoro konsola do gier ma służyć do grania a nie chcę się uruchomić to jest to taka wada fizyczna?

"Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć
oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca
niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz
wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania,
jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca
nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia
wady."

Z tego rozumiem że prawo do wymienienia na działający sprzęt mi przysługuję. Co powienienem zrobić w takim wypadku?

Jeżeli gwarancja jest jedyną metodą, w takim razie jestem w stanie podkulić ogon i poczekać aż naprawią nowo-kupiony, nieużywany sprzęt, Jeśli jednak mogę domagać się wymiany na nowy model to jak to najszybciej załatwić?

Jaki jest termin na rozpatrzenie takiej reklamacji przez sprzedawcę oraz gdzię mogę znaleść wzór takiego podania ?

"Przepisy ustawy wskazują także w jakim czasie sprzedawca powinien odpowiedzieć konsumentowi na reklamację. Zgodnie z art. 8 ust. 3 jest to 14 dni."

Czyli 14 dni roboczych rozpatrzenie reklamacji, wychodzi na to samo co gwarancja, aczkolwiek myślę że lepiej jest dostać nowy sprzęt wolny od wad niż naprawiany.

lukasz232323 napisał:
Czyli jeśli to była by np. lodówka i oddałbym ją po 5 minutach bo by nie działała to też musiałbym czekać 3 tygodnie aż mi ją wymienią? W takim razie na czym polega odstąpienie od umowy? Muszę im teraz udowodnić że konsola była zepsuta w momęcie kupienia, aby dokonali zwrotu?

Niektóre sklepy mają u siebie stanowiska, do sprawdzenia sprzętu. Gdybyś wtedy ustalił stan produktu, to zapewne sklep od razu wymieniłby go na nowy. W przeciwnym razie nie możesz oczekiwać, że przychodząc na drugi dzień, od ręki będziesz mieć wymieniony sprzęt.

W przypadku reklamacji z tytułu rękojmi, do roku od daty zakupu, to sprzedawca musi udowodnić, że wada nie była w produkcie w dniu nabycia.

Witam ponownie. Złożyłem reklamację z tytułu rękojmi na tą konsole. Po infromacji że reklamacja została odrzucona i zostanie niezwłocznie wysłana do sklepu gdzie kupiłem mineło już 2 tygodnie. Przez ten czas i w sklepie stacjonarnym i na infolinie nikt nie chce mi pomóc mówiąc że mam czekać. Podali mi nawet numer do serwisu jednak okazało się że taki numer nie istnieje. Nie doszukałem się nigdzie informacji o tym ile czasu rzekomy serwis miałby na zwrot. Co w takiej sytuacji powinnienem zrobić? Ile maksymalnie mogę czekać na odesłanie konsoli ?

Powrót