Niezgodnosc towaru z opisem zakupionego na firmę

• Autor wątku Autor wątku 21siwex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

21siwex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Zakupiłem paletę artykułów AGD klasy A i B czyli produkty nowe lub powystawowe bez gwarancji producenta i możliwe braki oryginalnych opakowań. W rozmowie ze sprzedawcą zapewniał mnie że prowadzi własny serwis i jak coś będzie nie tak udziela gwarancji 3 miesięcznej na towar. Otrzymałem przesyłkę od kuriera po rozłożeniu palety okazało się że połowa towaru nie działa a druga połowa ma albo braki albo jest używana (np. w czajnikach elektrycznych ogromny kamień na grzałkach, drukarki bez osprzętu, odkurzacz bez kółka i w sierścią w filtrach itd.) Sprzedający twierdzi że zawiniła firma kurierska którą towar wysłał i mam od nich ubiegać się odszkodowania gdyż przesyłkę ubezpieczył na 10000zł. Dodam że zakupiłem towar oferowany w ogłoszeniu https://www.olx.pl/oferta/palety-z-agd-ostatnie-sztuki-ab-CID619-IDhS8DJ.html a otrzymałem towar który został mi zaoferowany w późniejszym czasie na email. Ofertę nowego towaru otrzymałem na email 3h po tym jak kurier odebrał towar z ww ogłoszenia. Co mogę zrobić żeby zwrócić towar lub wymienić na wolny od wad. Z góry dziękuję za pomoc.

Przede wszystkim złożyć do sprzedawcy pismo reklamacyjne z opisem wad. Jeśli nie wyłączył rękojmi za wady to najlepiej z niej korzystać (czytaj art 556-576 KC).

Sprzedawca uważa że towary powystawowe to towary używane i nie obejmuje ich rękojmia. Nie informował mnie wcześniej ani w ogłoszeniu ani w rozmowie tel. że nie mam prawa zwrotu. Kto powinien ponieść kosztu wysyłki zepsutych towarów do sprzedawcy? Chciałem osobiście dostarczyć zepsuty sprzęt ale sprzedawca nie wyraża zgody. W razie niedogadania się ze sprzedawcą do jakiej instytucji mam się udać żeby odzyskać pieniądze za wadliwy towar. Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

21siwex napisał:
W razie niedogadania się ze sprzedawcą do jakiej instytucji mam się udać żeby odzyskać pieniądze za wadliwy towar. Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

Do Sądu cywilnego. Sporządzasz pozew, określasz swoje żądania i czekasz na rozwój wydarzeń.

Sprzedawca uważa że towary powystawowe to towary używane i nie obejmuje ich rękojmia.
Powinien był ją wyłączyć w umowie, a nie po fakcie. Nawet jeśli by ją jednak wyłączył to jest to czynność nieskuteczna jeśli sprzedawca o wadach wiedział.

A jak to się ma do kosztów zwrotu towaru do sprzedającego? Kto pokrywa koszty? Jest tego sporo sporo 17 szt czyli paleta w paczke nie da się tego spakować. czyli nie powiedzmy 30zł a 130zł za przesyłkę. Kto powinien to pokryć. Sprzedawca czy ja? Zamawiałem towar sprawny a NIE NIE KOMPLETNY I SZROTY. jakiś paragraf na to? nie jestem człowiekiem który lubi robić problemy a jedynie chcę się dogadać i nie dokładać do biznesu na którym i tak jestem stratny.

Nie zawsze przy działalności gospodarczej można tylko "wyjmować". Często też się "dokłada".

Wyszukiwarka: hint: "rękojmia za wady pomiędzy przedsiębiorcami" albo wcześniejsze wątki.

Mógłbyś zadać sobie trochę trudu i przeszukać archiwum forum.

Na jaki paragraf mogę się powołać przy rękojmi za zwrot kosztów za przesyłkę wadliwego towaru do sprzedającego?

Witam
Odkopuje temat gdyż po złożeniu pisma o rękojmie do sprzedawcy uzyskałem odpowiedź że nie przysługuje mi rękojmia ponieważ towary powystawowe po prostu nie obowiązuje. Sprzedawca nie zaznaczył w ogłoszeniu że niema zwrotów a wręcz zapewniał że daje 3 miesięczna gwarancję. Odpowiedź sprzedawcy na email:
"Jeśli ma pani taka ochote to proszę odesłać ja i tak tego nie przyjmę wiec stracicie po prostu pieniądze na kuriera i magazynowanie." Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Dziękuję za odpowiedź.

21siwex napisał:
okazało się że połowa towaru nie działa a druga połowa ma albo braki albo jest używana
A towar miał być sprawny, kompletny i nieużywany? Masz takie zapewnienia od sprzedawcy?

Tak towar miał być sprawny i gotowy do dalszej odsprzedaży. Klasa towaru A i B to jest towar nowy lub powystawowy. Nie udziela się raczej gwarancji na niedziałające sprzęty. W/g mnie jedno wyklucza drugie. Mój problem w tym momencie polega na tym co mam dalej robić jak sprzedawca odmówił rękojmi. Dodam że dziś byłem u księgowej i mimo że podałem wszystkie dane do faktury nie zauważyłem że nie wpisano mojego nip-u na F-VA i jest problem z rozliczeniem.

Powrót