Niezgodność towaru z umową - co zrobić, gdy odmawiają?

• Autor wątku Autor wątku damian__bany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian__bany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Dnia 27.04.2014 kupiłem takie o to żarówki w poniższym sklepie do samochodu:

Żarówka Led Hp24w DRL 7,5W 5xHigh Power Citroen C5 www.sklepledowy.pl

Niestety jedna z nich przestała mi działać. Gwarancja już minęła, ale zgodnie z obowiązującym regulaminem sklepu na odwoływanie się na niezgodność towaru z umową mam 2 lata. Napisałem do nich maila w celu uzgodnienia szczegółów wymiany/naprawy towaru, to mi nic nie odpowiedzieli. Po kilku dniach zadzwoniłem, to stwierdzili, że gwarancja już minęła, a na niezgodność towaru z umową nie mam co liczyć, bo wcześniej żarówka działała. Ja to rozumiem, że zgodnie z umową żarówka powinna działać przez co najmniej 2 lata, skoro mogę się odwoływać na niezgodność towaru z umową w tym okresie. Powiedzieli, że nawet jak im ją wyślę, to dostanę odmowę.

Czy jest sens im wysyłać tą żarówkę i zgłaszać reklamację? Czy może mają rację? Jako wytłumaczenie powiedzieli, że w opisie produktu nie jest napisane, ile ta żarówka będzie świecić. Ledy wg mnie powinny wytrzymać o wiele dłużej od zwykłej starszego typu żarówki, a tamte wytrzymały 6 lat...

Mają certyfikat CE. Czy są tam jakieś zmianki o wytrzymałości tych żarówek? Gdzie można dostać wymagania, jakie żarówki led dostają certyfikat CE?

Nie wiem czy to coś zmieni, ale byłaby to już druga reklamacja. Pierwszą zaraz po zakupie uznali.

Dzięki za pomoc!

Moim zdaniem - niezgodność towaru z umową idzie w parze z gwarancją.
W tej sytuacji sklep ma rację - gwarancja się skończyła. Na jakiej podstawie masz żądać os sklepu np. nowego towaru? Dla mnie sprawa jest zamknięta z chwilą zakończenia gwarancji. I nie ma się co rozczulać - 2 lata to 2 lata.
Jeśli masz inne zdanie, w każdym mieście w UM masz rzecznika. Zadzwoń, napisz, a na pewno dostaniesz rzetelną informację. Powodzenia

Ares22 napisał:
Moim zdaniem - niezgodność towaru z umową idzie w parze z gwarancją.

Na szczęście Twoje zdanie nie ma nic do rzeczy. Zapoznaj się z ustawą o ochronie praw konsumentów (acz w tym przypadku jeszcze ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów (...)).

Co do tematu - konieczna będzie reklamacja z wykazaniem wady. Okres domniemania istnienia wady w chwili wydania towaru już minął, więc to Ty musisz udowodnić, że wada ta wynika z samego przedmiotu. Formalna reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową, wysłać paczką razem z towarem za ZPO i czekać na oficjalną odpowiedź.

Tak z ciekawości jak Ci wyszło, że dwa lata już minęły?

Powrót