niezgodność towaru z umową po reklamacji

• Autor wątku Autor wątku #kasper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

#kasper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich. Mam na imię Piotr i proszę o radę w następującym kazusie.

W sierpniu zakupiłem w sklepie stacjonarnym wędkę tzw. wklejankę, która kilka dni po zakupie się złamała. Po telefonie do serwisu producenta, za namową ich pracownika, zareklamowałem wędkę w sklepie. Po miesiącu czekania otrzymałem z reklamacji "naprawioną" wędkę (reklamacja została uznana). Naprawa polegała na wymianie na nowy całego uszkodzonego elementu (wędka składa się z dwóch). Problem w tym, że nowy segment nie posiadał wklejanej szczytówki i przez to parametry wędki się zmieniły. Po dwóch tygodniach użytkowania wędka złamała się ponownie więc znowu oddałem ją do sklepu na reklamację (4 października). W piątek 4 listopada odwiedziłem sklep z zapytaniem czy jest już zwrot z serwisu, ale sprzedawca poinformował mnie, że muszę poczekać jeszcze około dwa tygodnie, bo wtedy dopiero będzie u niego przedstawiciel hurtowni.

Pytania:

1. czy w ogóle tak długi czas procedowania postępowania reklamacyjnego jest dopuszczalny?
2. Czy w chwili gdy wędka przyjdzie z naprawy i okaże się, że nowy segment ponownie różni się parametrami od oryginału, będę mieć prawo do odstąpienia od umowy w oparciu o niezgodność towaru z umową?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Powrót