Niezgodność towaru z umową — poprawnie złożona reklamacja

• Autor wątku Autor wątku mlesniowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlesniowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jakiś czas temu wysłałem do sprzedawcy „reklamacje z tytułu 2-letniej odpowiedzialności sprzedawcy za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową”. Z odpowiedzią sprzedawcy nie zapoznałem się w terminie ustawowych 14 dni.

Mam teraz tylko jedną wątpliwość. Otóż nie wiem, czy umieszczenie w roszczeniach reklamacyjnych, poniższego sformułowania o zwrocie gotówki, nie sprawiło, iż jest to reklamacja niepoprawna i jednocześnie przekreśliło możliwość jej dalszego egzekwowania?

odsyłam towar i wzywam do jego wymiany na nowy, naprawy, bądź zwrotu ceny towaru na mój rachunek bankowy: ------.

Cała moja reklamacja jest dostępna pod tym linkiem—będę niezmiernie wdzięczny jeśli ktoś ją przeczyta i ustosunkuje się do mojego pytania.

mlesniowski napisał:
wzywam do jego wymiany na nowy, naprawy, bądź zwrotu ceny towaru

Milczenie sprzedawcy oznacza, że uznał Twoją reklamację, powinien więc wymienić lub naprawić w terminie nie przekraczającym 14 dni.

Czyli teraz czekam kolejne 14 dni (od dnia w którym minęło poprzednie), czy może powinienem wysłać kolejne pismo?

Jeśli nie dostarczą mi naprawionego bądź nowego towaru, to mogę odstąpić od umowy i żądać zwrotu gotówki w terminie 7 dni?

Wyślij pismo, wzywając do wymiany na nowy w terminie 7 dni. Po upływie tego terminu i braku reakcji pozytywnej ze strony przedsiębiorcy (tj. dostarczenie towaru bez wady) - wyślij oświadczenie o odstąpieniu od umowy.

Powrót