Niezgodność towaru z umową - telefon komórkowy

• Autor wątku Autor wątku Videk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Videk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Dnia 21 listopada 2014r nabyłem jako konsument (niezwiązane z działalnością gospodarczą) telefon komórkowy w salonie Plusa. Następnego dnia odkryłem usterki, uniemożliwiające korzystanie z telefonu: ekran obracał się w przypadkowych kierunkach, nie działało wybieranie numerów, nie było słychać rozmów. Telefon jedynie działał poprawnie przez kilkanaście minut po jego restarcie.

24 listopada 2014r zaniosłem telefon do autoryzowanego serwisu Nokii w celu jego naprawy z tytułu gwarancji. Telefon został przyjęty i po dwóch dniach był gotów do odbioru. Wymieniono w nim oprogramowanie. Jednak po kilkunastu minutach użytkowania telefonu ukazały się te same wady, które opisałem wcześniej.

27 listopada 2014r zaniosłem telefon do salonu Plusa, gdzie został kupiony. Chciałem złożyć reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową oraz żądałem wymiany telefonu na nowy (domyślam się, że jego naprawa polegająca na wgraniu nowego oprogramowania nic nie pomoże). W tym celu przygotowałem stosowny wniosek pisemny. Telefon został przyjęty, ale reklamację uznano z tytułu gwarancji, a mój wniosek dołączono jedynie jako załącznik opisujący usterki telefonu.

Telefon odebrałem dopiero 17 listopada 2014r, ponieważ sprzedawca pomylił numer telefonu, na który miał mnie poinformować. Znów wymieniono w nim oprogramowanie i oczywiście po kilkunastu minutach użytkowania znów wystąpiły opisane usterki. W ten sam dzień odniosłem telefon do salonu i w końcu sprzedawca sporządził wniosek o reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową.

Dnia 30 listopada otrzymałem list. Jego treść dodaję do postu w załączniku. Wynika z niego, że nie przyjęli mojej reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową i nie wymienią telefonu. Nie ma podanego powodu. Jakieś centrum serwisowe "oszacowało, że ze względu na rodzaj i stopień niedogodności, urządzenie zostanie doprowadzone do stanu zgodnego z umową". Mam teraz 7 dni, aby zaakceptować podjęcie obsługi serwisowej.

Jednak obawiam się, że przedstawiona "obsługa serwisowa" znów zostanie wykonana w sposób, że telefon po krótkim czasie użytkowania znów będzie posiadał wady opisane na początku postu. Wyraźnie zaznaczyłem, że chciałbym otrzymać nowy telefon.

Jutro wybieram się do salonu i nie wiem jak powinienem postąpić. Czy muszę zgadzać się na ponowną próbę naprawienia? Jeżeli nie wymienią mi telefonu, to wolałbym odstąpić od umowy ze zwrotem kosztów telefonu niż otrzymać po raz kolejny niesprawny telefon. Czy takie odstąpienie będzie możliwe?

Serdecznie pozdrawiam wszystkich i bardzo proszę o pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
W tym celu przygotowałem stosowny wniosek pisemny. Telefon został przyjęty, ale reklamację uznano z tytułu gwarancji, a mój wniosek dołączono jedynie jako załącznik opisujący usterki telefonu
Pokaż swoje pismo.

Niestety nie zapisałem go w formie elektronicznej, dopiero jutro będę w stanie wysłać skan. Skorzystałem ze wzoru A zamieszczonego na stronie:

http://www.kamienna-gora.bip.net.pl/?p=document&action=save&id=4683&bar_id=1353

Powołałem się na art. 8 (a nie na 9) ustawy z dnia 27 lipca 2002r szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego. Niezgodności towaru opisałem obszerniej niż post wyżej, ponadto podkreślając, że "towar nie nadaje się do celów, do jakich jest zwykle używany".

Żądałem wymiany telefonu na nowy. Jednak tak jak wspomniałem, wtedy reklamacja poszła z tytułu gwarancji zamiast niezgodności towaru z umową (sprzedawca sporządził wniosek). Zrobiłem jej kserokopię ale również dopiero jutro będę miał do niej dostęp.

Potwierdzenia przyjęcia pisma jako takiego nie mam. Jedynie na karcie gwarancyjnej jest informacja o naprawie. Niestety nie mam dzisiaj wglądu do tych dokumentów...

Ostatnia edycja:
Jednak tak jak wspomniałem, wtedy reklamacja poszła z tytułu gwarancji zamiast niezgodności towaru z umową (sprzedawca sporządził wniosek).
Nie rozumiem tego - sprzedawca nie ma prawa zmienić tytułu prawnego reklamacji.
Jesli Twoje pismo jest poprawne i masz jego potwierdzenie, to reklamacja była z tytułu niezgodności towaru z umową.
Niezależnie od tego masz prawo zgodzić się na naparwę, albo nie - i wtedy odebrać towar bez naprawy. Dalsze postępowanie zależy w dużej mierze od tamtego wczesniejszego zgłoszenia.

Po prostu sprzedawca nie przyjął bezpośrednio tego pisma, które sporządziłem, tylko na jego podstawie napisał własny wniosek reklamacyjny. Nie znałem się wtedy na tych procedurach i myślałem, że tak musi być. No i okazało się, że ten jego wniosek to reklamacja na podstawie gwarancji...

A jutro pewnie zgodzę się na naprawę serwisową, pewnie nie mam lepszego wyboru. Czy jeśli po tej naprawie telefon znów nie będzie nadawał się do użytku, mam szanse na zerwanie umowy i zwrot pieniędzy?

Sprawa zakończona, telefon został wymieniony na nowy z tytułu niezgodności towaru z umową. Tuż po akceptacji na zgodę naprawy serwis odpowiedział, ze jest to usterka fabryczna i nie będą naprawiać.

Nie wzruszyło mnie nawet bardzo niemiłe zachowanie Pani sprzedającej w salonie.

Bardzo dziękuje za pomoc.

Powrót