Niezgodność towaru z umową w sklepie *** karty pamięci Kingston 64 GB micro SDXC

• Autor wątku Autor wątku takinick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

takinick

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Byłem w *** i zwróciłem kartę z tytułu niezgodności towaru z umową. Na wstępie zaznaczyłem w sklepie, że żądam też oprócz wymiany odzysku danych. Według jednego ze znawców z innego forum zyskuje pełne prawo do zwrotu wszelkich kosztów włącznie z odzyskiwaniem danych. Wszystko w ramach zwrotu towaru do sprzedawcy, który już w momencie sprzedaży był wadliwy - niezgodny z umową tj. podrobiony. Oczywiście jeśli nie minęło pół roku. Pani wzięła to pod uwagę wykonując pismo w dwóch egzemplarzach dla mnie i dla nich do serwisu, aczkolwiek zaznaczyła, że z odzyskaniem danych może być problem, bo mogą uznać, że w tym przypadku oni za to nie odpowiadają. Za kilka dni przychodzi mi e-mail bezpośrednio od serwisu *** z informacją, że rękojmie zostało tylko częściowo uznane, tzn. kartę mi wymienią z możliwością wzięcia przedtem tej starszej, ale za utratę danych nie odpowiadają. W drugiej wiadomości stwierdzili, że: "(...) zgodnie z pkt 4 protokołu serwisowego podpisanego przez Pana podczas zgłaszania reklamacji " Niniejszym informujemy, że każda naprawa sprzętu wiąże się z ryzykiem utraty danych znajdujących się na sprzęcie stanowiącym przedmiot reklamacji. Klient jest zatem zobowiązany do sporządzenia kopii zapasowych wszystkich danych znajdujących się na reklamowanym sprzęcie. Dane znajdujące się na sprzęcie stanowiącym przedmiot reklamacji stanowią wyłączną własność klienta, wobec czego sprzedający nie ponosi żadnej odpowiedzialności za treść tych danych. " Jakie dalsze kroki mam uczynić? Zgłosić sprawę do sądu, czy do spraw konsumenta? Sęk w tym, że nawet nie zdążyłem w jakikolwiek sposób wykonać backupu bądź przeniesienia danych, bo ani się nie obejrzałem, a karta bardzo szybko odmówiła posłuszeństwa i to w trakcie wykonywania zdjęcia.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
takinick napisał:
Według jednego ze znawców z innego forum zyskuje pełne prawo do zwrotu wszelkich kosztów włącznie z odzyskiwaniem danych. Wszystko w ramach zwrotu towaru do sprzedawcy

Co sie stalo w takim razie, ze tutaj zawitales skoro tam miales takiego znawce?

takinick napisał:
który już w momencie sprzedaży był wadliwy - niezgodny z umową tj. podrobiony.

Jakie masz dowody na to, że produkt był nieoryginalny?

takinick napisał:
Jakie dalsze kroki mam uczynić? Zgłosić sprawę do sądu

Możesz.

Powinieneś najpierw zapoznać się z innymi/podobnymi tematami: https://forumprawne.org/search.php

RE: Niezgodność towaru z umową w sklepie *** karty pamięci Kingston 64 GB micro SDX

arturoooo napisał:
Co sie stalo w takim razie, ze tutaj zawitales skoro tam miales takiego znawce?

Jakie masz dowody na to, że produkt był nieoryginalny?

Długo tam nie odpisywałem, a jak już to uczyniłem, to znowu z kolei ja nie mogłem się doczekać odpowiedzi.

Jakie mam dowody? Rzeczywiście, nie pisałem o tym tutaj, ale chodzi o to, że karta najzwyczajniej w świecie ma dużo mniejszą pojemność niż deklarował producent na opakowaniu. W teorii 64 GB, a w rzeczywistości karta po przekroczeniu 16 GB "zgubiła" wszystkie dane i w ogóle odmówiła posłuszeństwa pokazując w komputerze zerową pojemność w pamięci.

RE: Niezgodność towaru z umową w sklepie *** karty pamięci Kingston 64 GB micro SDX

takinick napisał:
W teorii 64 GB, a w rzeczywistości karta po przekroczeniu 16 GB "zgubiła" wszystkie dane i w ogóle odmówiła posłuszeństwa pokazując w komputerze zerową pojemność w pamięci.

Czyli materiału dowodowego (już) nie masz.

W zasadzie niewiele możesz ugrać.

Powrót