niezgodność ustaleń z pozwoleniem na budowę kanalizacji.

• Autor wątku Autor wątku bartekus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartekus

Użytkownik
Odpowiedzi
127
Witam,

Mam pytanie. W gminie powstaje kanalizacja sanitarna. Wyraziłem zgodę na piśmie na poprowadzenie jej po moim terenie (kilka działek), jednak ściśle określając miejsce przebiegu rur.

Zostało wydane pozwolenie na budowę, które jest już prawomocne, jednak okazało się, że przebieg rur w zatwierdzonym projekcie jest niezgodny z moją zgodą na zajęcie działki - rury idą w innym miejscu.

Czy w takim przypadku poprowadzenie rur zgodnie z pozwoleniem na budowę jest legalne? W mojej opini chyba pozwolenie jest nieważne?

Witam,

Zapisane, jest jakie rury i jakiej srednicy, będą przebiegac przez działkę, tj. grawitacyjna i tłoczna (to się się zgadza), oraz, że oś posadowionych na działce rur przebiegać będzie ściśle w granicy działki x i y (to się nie zgadza). Zgode na zajęcie terenu wyraził również właściciel sąsiedniej działki.

Jeszcze dodam, że byłem stroną PNB i zgłosiłem niezgodność projektu ze zgodą w czasie 'procesowania' w Starostwie. Zostałem poinformowany, że zostało to poprawione, ale po prawce nie sprawdziłem ponownie, a okzauje się, że owszem częściowo zostało poprawione, ale nie w 100%.

A kiedy otrzymales zawiadomienie o pozytywnej decyzji? Kto i w jaki sposob informowal cie, ze zostalo to poprawione? Masz to na pismie?

Wygladało to tak, że nie składałem w urzędzie jakiegoś oficjalnego sprzeciwu. Załatwiłem sprawę wysyłajac maila do urzedu gminy i projektanta. Przyjęli do wiadomości, przeprosili, powiedzieli, że to pomyłka i to zostało poprawione. Problem był taki, ze zamiast w granicy szły środkiem. I to faktycznie poprawiono.

Ale,
Doprecyzowujac - w słownych / pisemnych ustaleniach rury miały iść w jednym miejscu, jedna nad druga - moja zgoda to wyraźnie precyzuje. Jednak w projekcie od poczatku były narysowane dwie równoległe kreski - jedna zaraz obok drugiej, gdyż, jak to ujał prjektant ' nie da sie narysowac tego inaczej, bo nie bedzie nic widac' - przyjałem to do wiadomości. Teraz jednak uwazam, że specjalnie wprowadzili mnie w bład.

1. Zawiadomienie o pozytywnej decyzji listopad 2017
2. Zostałem poinformowany mailowo przez głównego projektanta.
3. Mam to na mailu.

Dzięki

Powrót