niezgodnosc z kontraktem

• Autor wątku Autor wątku boroow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boroow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, i pozdrawiam, mam pytanie, 5 miesiecy temu przyleciałem do Dublina, praca jako cleaner, stawka miała byc 12,5 euro na godzine, tak tez widnieje na kontrakcie, basic pay 12,5e, 6 nocek w tygodniu, normakl working hours : night 11pm-7pm.
po pierwszej wypłacie okazało sie ze płacą 11.95, moj supervisor polak powiedział ze to pomyłka i zmienią mi kontrakt, nie zmienili, minęło prawie 5 miesięcy, rezygnuje z tej pracy, dodatkowo mam w kontrakcie napisane ze
overtime rates
saturday:
full time staff 1,5 rate (if hours on saturday exceed 39 hr week)
sunday: 2.0 rate
bank holiday: 2.0 rate

początkowo przez 3,5 miesiąca miałem wolną nocke z niedzieli na poniedziałek, po tym okresie zmienili mi i dali wolne z soboty na niedziele, jednak za 40 h płacą mi 11.95, a za pozostałe 5h 11.95x1,5, czy jest jakas szansa odzyska pozostałe pieniądze ?, dodam ze odchodze z dniem 27 grudnia, pracowałem w bank holiday i zapłacili mi albo 1,5 stawki, albo kolejnym razem podstawe tylko, czyli wychodzi ze nie mam extra za soboty i niedziele, i ostatnie pytanie czy muszą mi zapłacic z urlop wypracowany, gdyz nie dostałem wczesniej jak chciałem, 1.66 za miesiąc, tak mam w kontrakcie, gdzie moge zasięgnąć jakiejkolwiek pomocy i czy to duzo będzie kosztowało i czy jest sens, dodam ze firma niby się liczy na rynku irlandzkim i ma kilka powaznych kontraktów, pozdrawiam, Zbyszek

Mialem ta przyjemnosc byc w Irlandii i takze pracowalem jako contract cleaner. Znam troche realia irlandzkie.

1. Jesli zarabiales na reke 12 euro jako sprzatacz to albo miales dowiadczenie albo odp. wiek albo szczescie albo musisz mi polecic ta firme w ktorej pracowales:)))
2. Ja zarabialem 7,65 bez overtimow i bank holidayow itp.
3. U mnie urlop wynosil 1 dzien na miesiac ale pracowalem jako student sezonowo, a moj szef byl biegly w sprawie podatkow i omijania dodatkowych kosztow.
4. Za urlop pieniadze Ci sie na pewno naleza
5. Co do reszty to sadze ze duzo tego nie bedzie do zawojowania.

Pozdrawiam

PS. Napisz co to za firma Cie zatrudnila i co konretnie robiles i w jakim county pracowales.

Powrót