niezgodny dział spadku

• Autor wątku Autor wątku LOMTJJZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LOMTJJZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry. Po śmierci moich dziadków w wyniku przeprowadzonego postępowania spadkowego otrzymałam prawo do 9/36 domu i działki.
Mam takie pytanie - otrzymałam z Sądu zawiadomienie że odbędzie się sprawa o dział spadku, którą prowadzi pełnomocnik mojej kuzynki. Z treści pozwu wynika że kuzynka określiła wartość spadku na kwotę z którą ja się nie zgadzam ( znacznie zaniżona ), poza tym od wartości spadku chce jednocześnie odliczyć wartość poniesionych kosztów w związku z remontami które przeprowadzała w domu dziadków ( nie mieszkając tam) oraz koszty zastępstwa procesowego.
Proszę o pomoc w tej sprawie bo zupełnie nie wiem jak to zrobić. W piśmie z Sądu jest informacja że mam 10 dni na to aby się z tym wnioskiem zgodzić lub nie. Nie wiem w jakiej formie to ma być napisane oraz jak to uzasadnić.
Pozdrawiam .

Pismo:
miejsce, data, strony z adresami, sygnatura sprawy.
Tytuł: odpowiedź na wniosek

Niniejszym przedstawiam stanowisko w związku z doręczonym mi wnioskiem o przeprowadzenie działu spadku po XXX.

I potem piszesz:
1. czy zgadzasz się na sposób podziału - kuzynka musiała zaproponować jakiś sposób podziału, np. spłatę reszty spadkobierców,
2. czy zgadzasz się na kwotę spłaty i dlaczego nie - można załączyć dokumenty w jakikolwiek sposób potwierdzające wartość nieruchomoścu.
3. ustosunkować się do remontów - czy były itp.

[cytat="Nauzicaa"]Pismo:
miejsce, data, strony z adresami, sygnatura sprawy.
Tytuł: odpowiedź na wniosek

Niniejszym przedstawiam stanowisko w związku z doręczonym mi wnioskiem o przeprowadzenie działu spadku po XXX.

I potem piszesz:
1. czy zgadzasz się na sposób podziału - kuzynka musiała zaproponować jakiś sposób podziału, np. spłatę reszty spadkobierców,
2. czy zgadzasz się na kwotę spłaty i dlaczego nie - można załączyć dokumenty w jakikolwiek sposób potwierdzające wartość nieruchomoścu.
3. ustosunkować się do remontów - czy były itp.[/cytat]

Powrót