Nieznany spadkobierca

• Autor wątku Autor wątku menel13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

menel13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Mój zmarły ojciec miał córkę z pierwszego małżeństwa z którą nie utrzymywał kontaktów(o ile wiem). Znam tylko imię, rok urodzenia i wiem, że wyszła za mąż. Nie posiadam zadnych dokumentów.
Czy powinienem sam jej szukać czy po prostu wpisać te dane które znam do wniosku o stwierdzenie nabycia spadku a resztą zajmie się sąd?
Technicznie dla policji sprawa jest prosta ale nie zrobią tego na moje zlecenie.

Możesz sie zwrócic do CBA (modna nazwa ostatnimi czasy) - Centralnego Biura Adresowego w Warszawie (obecnie to się nazywa wprawdzie Wydział Udostępniania Informacji Departamentu Spraw Obywatelskich MSWiA , ale stara nazwa jest nadal w użyciu) o wskazanie danych adresowych przyrodniej siostry. Wprawdzie Sąd i tak jest obowiązany zbadać kto jest spadkobiercą i z urzędu wzywa osoby będące spadkobiercami - musi więc ustalić gdzie się chowają owi spadkobiercy, ale ja bym jednak spróbował ustalić ten adres. Tu: Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji danych masz linka. Koszt 30 coś zeta, więc lepiej ustalić.

Powrót