Niezwrócone filmy DVD

• Autor wątku Autor wątku Koro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
prosze was o pomoc.
Prowadzę wypożyczalnie filmow na płytach DVD.
Notorycznie mam problem z klientami, którzy uważają że nie muszą zwracać filmów, poprostu rzucą je w kont i totalna beztroska, pomimo telefonów i próśb o zwrot filmów.
Doradzcie jak z prawego punktu widzenia powinnienem rozwiązać ten problem
Przykładowa sytuacja dotyczy dwóćh niezwróconych płyt, których wartość zakupu wynosi 340 pln.
Czy taka suma kwalifikuje się już do "przywłaszczenia"
Powinnienem udać się z tym na Policję, do sądu czy może jeszcze jakaś inna opcja?
Pomóżcie naprawde nie wiem jak wybrnąć z tych sytuacji.
Pozdrawiam
[/lex]

Jak najbardziej możesz udać się ze sprawą na policję, jeśli będą dwie osobne sprawy czyli 170 + 170 to wtedy będzie to zdaje sie potraktowane jako wykroczenie, bo przestępstwo zaczyna się od 250PLN. Najpierw spróbuj załatwić sprawę polubownie, a jeśli to nie pomoże to zgłoś się do komendy rejonowej odpowiedniej... no właśnie i tu do końca nie jestem pewien - albo dla rejonu, w którym mieszkasz albo dla rejonu, w którym znajduje sie wypożyczalnia.

Myśle ze najlepsza jest tu kaucja, zastaw lub weksel, czyli zabezpieczenie z prawa cywilnego, bo jak parzyjedzie Ci składać doniesienie na policji to od razu Cie szlag trafi ze wzgldu na morze straconego czasu.

tylko kto w wypozyczalni zostawi weksel albo kaucję :lol:

zawsze można zgłosić przywłaszczenie.... a zgłosić mozna na każdym (!) Komisariacie (Komendzie) Policji ...

No to w takim razie, wybieram się na komende,
napisze jak długo trwały formalności no i jaki przede wszystkim rzyniosły rezultat.
Dziękuje wam za pomoc.
Pozdrawiam.

Powrót