Niezwrócony dekoder jest odszkodowaniem?

• Autor wątku Autor wątku maczek_86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
maczek_86

maczek_86

Użytkownik
Odpowiedzi
188
Witam,
kolega ma taką sytuację ponad 10 lat wziął cyfrę i potem nie oddał dekodera. Wczoraj otrzymał nakaz zapłaty z sądu (sąd nie podał dokładnie za co). Ale z dokumentacji dołączonej do nakazu zapłaty wynika, że wierzyciel (firma windykacyjna) domaga się odszkodowania za niezwrócony sprzęt, tj. dekoder.

Czy za niezwrócony dekoder jest odszkodowanie czy to tylko taki ich wymysł? Ile wynosi przedawnienie?

z góry dziękuję

Niech zgadnę- Ultimo?

W takiej samej sytuacji jestem, co prawda jeszcze czekam na rozprawę w SR, ale nie spodziewam się tam niespodzianek. Według mojej wiedzy roszczenie te przedawnia się w ciągu 3 lat.

Poza tym w mojej sytuacji wierzyciel jako dowody przekłada umowę cesji i wezwanie do zapłaty wysłane listem zwykłym, więc dowody te są do podważenia.

To czekaj, Ultimo sprzeda Presco i wtedy będzie sąd.

No właśnie w dokumetnacji załączonej do nakazu zapłaty btła tylko umowa cesji. Nic więcej.

Już kiedyś koledze pisałem, żeby nic nie przysyłali, bo roszczenia nie uznaje i dawno się przedawniło. Kolega nie tylko nie oddał dekodera, ale też nie płacił abonamentu co miesiąc.

A teraz do sądu trafił tylko wniosek, z którego wynika, że jest to odszkodowanie za niezwrócony dekoder. No i czy w tym przypadku też jest 3 lata przedawnienia?
A w przypadku wniesienia sprzeciwu to kolega nie ma już żadnej umowy, że to miało miejsce 10 lat temu. Zatem jak to udowadniać, jakby coś?

Powrót