Niezwykle skomplikowana sprawa...

• Autor wątku Autor wątku Cyber Phantom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cyber Phantom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich

Zgłaszałem się o pomoc do wielu organizacji zarówno cywilnych jak i rządowych lecz żadna jak do tej pory mi nie pomogła.
Moja sprawa przedstawia się następująco... ale nim przedstawię faktycznie o co mi chodzi, spróbuję państwu przybliżyć moją sytuację.
Moja rodzina składa się z 5 osób + 1 ojciec. Jakiś czas temu z winy ojca rodzina się rozpadła. Ojciec jest alkoholikiem do tego niezwykle wulgarnym człowiekiem. Ze względu na to iż tylko ojciec miał pieniądze, on miał adwokata, my zaś nie. Na sprawie rozwodowej adwokat tak zakręcił moją matkę że rodzinka została z niczym. Teoretycznie wszystko należy do ojca.
Teoretycznie... Dlatego że są po 20 latach małżeństwa moja matka wniosła bardzo dużo. Jakim cudem nic jej się nie należy?
Sąd przyznał nam z całej posiadłości 2 malutkie pokoje w domu.
Na dziś dzień prowadzone jest przeciw niemu postępowanie o znęcanie się nad rodziną, o kradzież węgla. Ma założoną niebieską kartę. Mnóstwo razy skarżony na policji. A mimo to nadal stąpa twardo po ziemi.
W ostatnim czasie, nawet nie wiadomo kiedy założył podsłuch w domu i nagrał kilka minut rozmów mojej matki i babci. Po czym przedstawił to na jednej ze spraw. Czy miał prawo to zrobić?
Sprawy sądowe wyglądają tak: 1 Sędzia, 1 Adwokat, Oskarżony (ojciec), Ja i moja matka (Oskarżyciele)
To istna farsa. Próbuje się z nas robić winnych. Sędzina nie jedno krotnie sprawia wrażenie jak by się znała z panią adwokat. A dowody które przedstawia mój ojciec są bezsensowne. np.
Przedstawił kliku minutowe nagranie dźwiękowe na kasecie, w tle szumy, zupełnie nic nie słychać. A sędzina przyjęła to jako dowód. Czy miała prawo to zrobić?

Proszę pomóżcie :help:

Czy ojciec miał prawo założyć podsłuch?
Na jakiej podstawie mógł to zrobić?
Na jaki paragraf powoływać się w sądzie?

[cytat:a66s3vpr]
Sędzina nie jedno krotnie sprawia wrażenie jak by się znała z panią adwokat.
[/cytat:a66s3vpr]

Większość sędziów i adwokatów się zna.

Wg mnie mógł założyć podsłuch w swoim domu, bo co do zasady nic tego nie zabrania.

[cytat="atmosphere"]

Większość sędziów i adwokatów się zna. [/cytat] tiia.... i jeszcze prokuratorzy należą do tego UKŁADU...:P

Co do podsłuchu to najważniejsze jest gdzie ten podsłuch został założony.
Jak rozumiem, wyrokiem sądu Państwu przydzielono dwa pokoje.
Jeśli więc podsłuch został założony w którymś z Państwa pokoi, to działanie takie jest bezprawne.
Jeśli jednak Pański ojciec będąc we własnym pokoju nagrał Państwa głośną rozmowę, to ma prawo to zrobić.
Analogicznie sytuacja wygląda jeśli np ojciec siedzi na ławeczce przed domem, a Państwo głośno rozmawiają i wszystko jest słychać przez otwarte okno. Nikt człowiekowi nie zabroni siedzieć i słuchać otaczających go dźwięków.

Co się zaś tyczy wykorzystania takiego nagrania, to w Polsce nie obowiązuje zakaz wykorzystania dowodów pochodzących z "nieprawego" źródła. Oznacza to, że dowodem może być praktycznie wszystko. Inną kwestią pozostaje fakt, iż w przypadku gdyby nagranie zostało uzyskane niezgodnie z prawem, to nagranie takie mogłoby zostać wykorzystane także przeciwko osobie która taki dowód złożyła.
Nawiązując do słabej jakości nagrania, pragnę Pana poinformować, iż nigdzie nie jest sprecyzowane że jakość nagrania musi być taka a taka, aby nagranie takie mogło być wykorzystane jako dowód. Tego typu nagrania przeważnie wykonywane są na niskiej jakości sprzętu, w warunkach dalekich od warunków studyjnych. Później rolą biegłych jest oczyszczenie takiego nagrania tak, aby dało się go odsłuchać i sporządzić z niego stenogram.

[cytat="Markiz32"][cytat="atmosphere"]

Większość sędziów i adwokatów się zna. [/cytat] tiia.... i jeszcze prokuratorzy należą do tego UKŁADU...:P[/cytat]

A jeszcze na trybie, kiedy siedzi sobie w pokoiku sędzia, prorok i adwokat czekając aż zawodnika przywiozą....zgroza :)

a moze postarajcie sie o adwokata z urzedu??

tak, zdecydowanie, ale wiesz, że on może znać się z sędzią i prokuratorem i będzie działał przeciwko Tobie...albo skąd wiesz, że ten adwokat, to nie będzie w rzeczywistości prokurator przebrany w inną togę - toga, to taka pelerynka;p

Powrót