Niruchomosci wrazie spadku

• Autor wątku Autor wątku KAMILA28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KAMILA28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jezeli wymienie jedna tylko nieruchomosc, jako sklad spadku po moim Ojcu , we" Wniosku o stwierdzenie nabycia spadku " ktorego podam do Sadu , aby potwierdzic testament do ktorego jestem powolana w calosci przez zmarlego mojego Ojca :
1) Czy w przyszlosci ,bede miala prawo do innych nieruchomosci do ktorych Ojciec jest czesciowym i nie bezposrednim spadkobierca?
2) Czy potwerdzony juz przez Sad testament wystarcza , aby pdjac pieniadze z kata w Banku ktore nalezy do Ojca ?
Zaznaczam , ze pomimo ze jestem powolana przez Ojca do spadku w calosci,
mam brata z ktorym niestety nie mam dobrych kontaktow.

1/ co to znaczy częściowym i nie bezpośrednim spadkobierca ? - znaczy że ma udziały w innych nieruchomościach ?
2/ legitymowanie się stwierdzeniem nabycia spadku wystarczy dla banku.
3/ brat będzie miał do Pani roszczenie o zachowek o ile nie został wydziedziczony.
--
dementii

Nieruchomosci wrazie spadku.

Dziekuje za odpowiedz i prosze o uzupelnienie moich pytan :1 i 3 :
1)"czesciowym i bezposrednim spadkobierca" -mialam na mysli wlasnie-posrednim spadkobierca .T.z.-Ojciec moj dziedziczy jakas mala czesc nieruchomosci ktora w ksiazce wieczystej nie jest zapisana na mojego Ojca lecz na 4 inne osoby (rodzina) : t.z na jego Ojca(mojego dziadka) , na dwie mojego Ojca siostry i na jednego brata-w sumie 4 osoby -wszyscy juz zmarli. Nie mam dokumentow dotyczacych nieruchomosci ani tez dokladnych adresow innych spadkobiercow ,a jest ich sporo. Aby potwierdzic jak najszybciej pozostawiony przez Ojca testament , poradzono mi nie wymieniac tej nieruchomosci ktora w przyszlosci moze sie okazac "wartosciowa". Moja intuicja dyktuje mi odwrotnie a co mowi prawo ? Co mam zrobic?
3) Brat zostal wydziedziczony przez Ojca ,ale nie w ostatnim testamencie. Brat tez otrzymal 5 lat temu darowizne -nieruchomosc wartosciowa od Ojca , ktora zniszczyl hytrym prowadzeniem i wprowadzil w dlugi .Mimo to ,on napewno bedzie zadal zachowek
Jak mam sie przygotowac ?

z powazaniem

KAMILA28

1/ stwierdzenie nabycia spadku wymienia tylko krąg spadkobierców i wielkość przypadających im udziałów. Szczegółowe uregulowanie co komu przypada - następuje w postępowaniu o dział spadku, więc można tu pominąć tą nieruchomość.
3/ co do zasady nie można wydziedziczyć brata (art.1008 kc), ojciec mógł jedynie sporządzić tzw. testament negatywny. Różni się on od wydziedziczenia tym , że nie pozbawia prawa do zachowku jeśli spadkobierca należy do kręgu osób uprawnionych do zachowku (art.991kc). W tym przypadku na poczet zachowku będzie zaliczona darowizna którą otrzymał brat.
--
dementii

Ostatnia edycja:
mała poprawka.. do pkt. 3 Bratu w związku z tym nie należy się zachowek , bo nie należy do kręgu osób uprawnionych do zachowku (art.991).
--
dementii

Powrót