Niska temperatura w miejscu pracy

• Autor wątku Autor wątku Kłapcia96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kłapcia96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

Mam problem z niską temperaturą w miejscu pracy. Pracuje w sklepie, w środku jest działający kaloryfer oraz kurtyna z gorącym powietrzem nad drzwiami wejściowymi. Niestety klienci wchodzący do sklepu notorycznie nie zamykają za sobą drzwi (potrafią zostawić drzwi otwarte na całą szerokość nawet przy ujemnych temperaturach). Efekt jest taki, że drzwi są ciągle otwarte, ogrzewanie jest niewydolne, a wewnątrz sklepu jest bardzo zimno. Ja oraz inni pracownicy po prostu marzniemy. Uprzejme prośby o zamykanie drzwi nie przynoszą efektu. Na drzwiach nie ma możliwości zainstalowania samozamykacza ze względu na ich konstrukcję oraz stary budynek. Kierownik sklepu nie zgadza się na przyklejenie kartki na drzwiach z prośbą o zamykanie drzwi. Przez ostatnie dni był bardzo dużo ruchy, na polu śnieg i mróz, drzwi oczywiście non stop otwarte i w sklepie zimno nie do wytrzymania. Co zrobić w tej sytuacji? Czy mam prawo odmówić pracy w takich warunkach ze względu na zagrożenie dla mojego zdrowia? Na jakie przepisy mogę się powołać? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Kłapcia96 napisał:
Na drzwiach nie ma możliwości zainstalowania samozamykacza ze względu na ich konstrukcję oraz stary budynek
zawsze jest możliwość , są różne typy samozamykaczy , stary budynek nie ma nic do rzeczy
Pracodawca ma obowiązek zapewnić temperaturę na poziomie minimalnym w sklepie tj. 18 °C
Obowiązek wynika za art 207 KP i rozporządzenie w sprawie ogólnych warunków BHP
§ 30. W pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy (metod pracy i wysiłku fizycznego niezbędnego do jej wykonania) nie niższą niż 14oC (287 K), chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają. W pomieszczeniach pracy, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, i w pomieszczeniach biurowych temperatura nie może być niższa niż 18oC (291 K).

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26.09.1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy

Art. 207. § 1. Pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy. Na zakres odpowiedzialności pracodawcy nie wpływają obowiązki pracowników w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz powierzenie wykonywania zadań służby bezpieczeństwa i higieny pracy specjalistom spoza zakładu pracy, o których mowa w art. 23711 § 2.

§ 2. Pracodawca jest obowiązany chronić zdrowie i życie pracowników przez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki. W szczególności pracodawca jest obowiązany: ........
Pracownik ma prawo odmówić pracy jezeli te warunki nie są spełnione
Art. 210. § 1. W razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika albo gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom, pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.

§ 2. Jeżeli powstrzymanie się od wykonywania pracy nie usuwa zagrożenia, o którym mowa w § 1, pracownik ma prawo oddalić się z miejsca zagrożenia, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.

§ 21. Pracownik nie może ponosić jakichkolwiek niekorzystnych dla niego konsekwencji z powodu powstrzymania się od pracy lub oddalenia się z miejsca zagrożenia w przypadkach, o których mowa w § 1 i 2.

§ 3. Za czas powstrzymania się od wykonywania pracy lub oddalenia się z miejsca zagrożenia w przypadkach, o których mowa w § 1 i 2, pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.

§ 4. Pracownik ma prawo, po uprzednim zawiadomieniu przełożonego, powstrzymać się od wykonywania pracy wymagającej szczególnej sprawności psychofizycznej w przypadku, gdy jego stan psychofizyczny nie zapewnia bezpiecznego wykonywania pracy i stwarza zagrożenie dla innych osób.

§ 5. Przepisy § 1, 2 i 4 nie dotyczą pracownika, którego obowiązkiem pracowniczym jest ratowanie życia ludzkiego lub mienia.
Jeżeli pracodawca nie reaguje należy powiadomić PIP , ta zapewne nakaże odpowiednio zadbać o właściwą temperaturę w miejscu pracy

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy mogę ponieść negatywne konsekwencje jeśli przykleję kartkę na drzwiach (z prośbą o zamykanie) wbrew opinii kierownika? Wydaje mi się, że nie można ukarać pracownika za to, że jest mu zimno.

moim zdaniem nie może cię ukarać za powieszenie kartki , zawsze można złożyć sprzeciw od nałożonej kary

Powrót