Niuaktywniona karta bankowa a opłaty za prowadzenie konta

• Autor wątku Autor wątku medea24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

medea24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Mam taki problem- dwa lata temu przed wyjazdem za granicę założyłam konto studenckie poza placówką ( przenośne stanowisko na uczelni). Przez kilka miesięcy konto miało być darmowe. Do kilku dni roboczych miałam dostać drogą pocztową swoją kartę, ale przyszła ona z dwudniowym opóźnieniem, już po moim wyjeździe. W efekcie w ogóle jej nie uaktywniłam i nigdy nie korzystałam z konta, nie wykonałam żadnej operacji bankowej i nigdy nie otrzymywałam żadnej korespondencji z banku.Później na uczelni znowu spotkałam stanowisko tego banku i przedstawiłam całą sytuację z pytaniem, co dalej stało się z moim kontem. W odpowiedzi usłyszałam, że w przypadku nieuakywnienia karty konto jest samoczynnie zawieszane po 3 miesiacach. Ostatnio jednak dostałam pierwszy i jedyny list z banku, informujący o jakieś promocji. Poszłam więc do placówki z zapytaniem czy moje konto j dalej jest otwarte. Okazało się, że w tej chwili jest zawieszone, mimo to mam 74 zł do zapłaty za wcześniejsze prowadzenie konta + odsetki. Jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe, bo nigdy nie dostałam żadnego pisma informującego mnie o zadłużeniu, a odsetki cały czas rosły. Wydaje mi się, że jest to celowe, nieuczciwe działanie banku . Co mogę zrobić w tej sytuacji, aby uniknąć płacenia należności?

zamówiła pani do konta kartę i bank ze swojej częsci umowy się wywiazał...- przesłal pani kartę zgodnie z umową....- to ,że pani wyjechała i karty nie aktywowała nie spowodowalo wcale ,że pani wcześniejsza dyspozycja i koszty zwiazane z jej realizacją zostały anulowane... a odsetki za prowadzenie karty i konta rosły...

Ale czy można uznać, że bank dotrzymał umowy, jeśli przekroczył termin przysłania karty, w wyniku czego nie otrzymałam jej przed moim wyjazdem? No i jeszcze jedno... Czy osoby stojące na stanowiskach przenośnych banku ( poza placówką) nie powinni mieć jakiegoś przeszkolenia? Osoba na takim stanowisku wprowadziła mnie w błąd twierdząc, że moje konto zastało automatycznie zamnknięte po 3 miesiącach. Przez taki okres konto miało być prowadzone darmowo. Skąd więc wzięła się naliczona opłata i odsetki?

medea24 napisał:
Ale czy można uznać, że bank dotrzymał umowy, jeśli przekroczył termin przysłania karty, w wyniku czego nie otrzymałam jej przed moim wyjazdem?
a w podpisanej umowie określony byl termin przeslania karty?

medea24 napisał:
Osoba na takim stanowisku wprowadziła mnie w błąd twierdząc, że moje konto zastało automatycznie zamnknięte po 3 miesiącach. Przez taki okres konto miało być prowadzone darmowo.
ma pani na to potwierdzenie ?

medea24 napisał:
Skąd więc wzięła się naliczona opłata i odsetki?
przeczytala pani wogole umowę którą podpisała ?
przeczytała pani tabelę opłat i prowizji ?

Powrót