Nocleg - wyjazd służbowy

• Autor wątku Autor wątku GmtbRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GmtbRS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Jak w temacie, potrzebuje dowiedzieć się czy mogę skorzystać z noclegu w trakcie wyjazdu służbowego.
W rozporządzeniu z dnia 27 grudnia możliwość ta została dość mocno ograniczona ale jest tam taki fragment:

"21) dla osób świadczących usługi przeglądu, konserwacji lub naprawy sprzętu i aparatury medycznej lub infrastruktury technicznej, w tym urządzeń technicznych, o których mowa w art. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o dozorze technicznym (Dz. U. z 2019 r. poz. 667 oraz z 2020 r. poz. 568, 1086, 1339, 2255 i 2320), w związku z wykonywaniem, poza miejscem stałego zamieszkania, zadań zawodowych lub działalności gospodarczej związanej z tymi usługami"

Chodzi dokładnie o naprawę - instalację sprzętu infrastruktury technicznej i o to co się pod tym pojęciem kryje.
Muszę zainstalować, wyregulować i przeszkolić klienta w obsłudze nowego ekspresu ciśnieniowego profesjonalnego. Instalacja takiego sprzętu musi być wykonana przez wykwalifikowany personel z tego tytułu że mamy tu do czynienia z maszyną która pracuje z wysokim ciśnieniem (powyżej 1 bar) i wysoką temperaturą (powyżej 120 stopni).

Na czynność tą potrzebuję 2 dni więc nocleg jest wymagany.

Oczywiście próbowałem dowiedzieć się czegoś w sanepidzie i w ministerstwie zdrowia ale chyba domyślacie się z jakim skutkiem...

Trudno będzie nazwać ekspres "infrastrukturą techniczną". Brakuje mu podstawowego aspektu- nie ma to nic wspólnego z infrastrukturą.

Jadąc do kawiarni czy ekspres nie stanowi w tym wypadku infrastruktury technicznej?
Lokal tego typu bez tego urządzenia funkcjonować nie może

Nie. Wg. SJP.

infrastruktura «urządzenia i instytucje usługowe niezbędne do należytego funkcjonowania społeczeństwa i produkcyjnych działów gospodarki»

Infrastrukturą techniczną są np. kable energetyczne, drogi, linie telefoniczne.

Ustawa z dn. 21.12.2000 o dozorze technicznym mówi o urządzeniach technicznych w art.5 (na który wskazuje fragment rozporządzenia który wcześniej zacytowałem)

W art.4 jest napisane że ilekroć w ustawie jest mowa o:
urządzeniach technicznych - należy przez to rozumieć urządzenia, które mogą stwarzać zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego oraz mienia i środowiska w skutek:
a) rozprężenia cieczy lub gazów znajdujących się pod ciśnieniem różnym od atmosferycznego.

Ekspres do kawy posiada bojler ciśnieniowy w którym znajduje się woda rozgrzana do ponad 120 stopni i o ciśnieniu przekraczającym 1 bar. Na skutek niewłaściwej instalacji lub usterki urządzenia może nastąpić przegrzanie wody w skutek czego ciśnienie może urosnąć to niebezpiecznej wartości.

Urządzeniach technicznych, a nie infrastrukturze technicznej, ale i tak już przyjmując taką koślawą argumentację, to ty nie chcesz dokonać ani naprawy, ani przeglądu ani konserwacji. Ty chcesz zainstalować nowe urządzenie. Również opinia jakoby ekspres do kawy miał "stwarzać zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego" jest bardzo mocno naciągana. Opona w samochodzie ma ponad 2 bar, co nie czyni jej urządzeniem technicznym.

Ostatnia edycja:
Reasumując... nie mam możliwość uzyskania noclegu w hotelu w trakcie wyjazdu służbowego?

bramborak napisał:
Ty chcesz zainstalować nowe urządzenie. Również opinia jakoby ekspres do kawy miał "stwarzać zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego" jest bardzo mocno naciągana. Opona w samochodzie ma ponad 2 bar, co nie czyni jej urządzeniem technicznym.

Opona nie jest urządzeniem ale ekspres do kawy bez wątpienia nim jest.
Dodatkowo sprzęt tego typu musi być zainstalowany i odpalony przez pracownika naszej firmy w celu zachowania gwarancji.

Według mnie instalacja takiego urządzenia mieści się w warunkach określonych w rozporządzeniu. Jak zwykle "ktoś" zapomniał dopisać "instalacji, rozruchu" - bo by coś konserwować, naprawiać lub przeglądać należy najpierw zainstalować i uruchomić.

Powrót