Nocowanie w lesie - jaka podstawa prawna mandatu 500 zł

• Autor wątku Autor wątku pieszo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

pieszo

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Poszukując w internecie informacji na temat możliwych konsekwencji prawnych nocowania w lesie pod namiotem (poza obszarem do tego wyznaczonym, ale i poza rezerwatem przyrody czy parkiem narodowym), wszędzie natrafia się na informację o możliwym mandacie "do 500 zł".
Szukając jego podstawy prawnej, nie znalazłem żadnej, która odnosiłaby się faktycznie do nocowania, czy biwakowania, czy rozbijania namiotu.
Jedyna podstawa prawna, która się przewija w tym kontekście
(poza Ustawą o lasach, gdzie nie ma mowy o mandatach - jest jedynie sam zakaz, bez konsekwencji finansowych),
to te trzy przepisy Kodeksu wykroczeń:

Artykuł 151
§ 1. Kto pasie zwierzęta gospodarskie na nienależących do niego gruntach leśnych lub rolnych albo przez takie grunty w miejscach, w których jest to zabronione, przechodzi, przejeżdża lub przegania zwierzęta gospodarskie, podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany.
§ 2. Jeżeli grunt jest zaorany, zasiany lub obsadzony, znajduje się w stanie sztucznego zalesienia, naturalnego odnowienia lub stanowi młodnik leśny do lat 20, sprawca podlega karze grzywny."

Artykuł 156 § 1 Kodeksu wykroczeń:
"Kto na nienależącym do niego gruncie leśnym lub rolnym niszczy zasiewy, sadzonki lub trawę, podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany."

Artykuł 157:
"Kto wbrew żądaniu osoby uprawnionej nie opuszcza lasu, pola, ogrodu, pastwiska, łąki lub grobli, podlega karze grzywny do 500 złotych lub karze nagany."

Czy dobrze więc rozumiem, że mogę bezkarnie nocować w lesie pod namiotem bez groźby mandatu, jeśli będę biwakował bez zwierząt gospodarskich (art. 151), rozbiję się w starodrzewiu na mchu, liściach lub gołej ziemi (art. 156) a na żądanie leśniczego zwinę namiot (art. 157)?

Pytanie proszę wziąć poważnie - to te podstawy prawne brzmią niepoważnie...

to na jakim już etapie jest sprawa ? Jest już w sądzie ? Poważnie.

5 sekund szukania w necie za pomocą wujka google i wiele treści, w tym w takiej formie od Lasów Państwowych , czyli właściwej instytucji, a nie od Józka z bloku.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
aaaa..... mają też telefon kontaktowy do siebie

qwertu70 - dziękuję za odpowiedź, szkoda że nie na temat...

Przypomiam: pytałem o podstawę prawną potocznie domniemanej karalności nocowania w lesie, poza obszarem do tego wyznaczonym, w kwocie 500 zł grzywny.
Na załączonej infografice próżno szukać tej informacji...

PS:
1) Nie umniejszałbym największemu forum prawniczemu w Polsce przyrównaniem do "Józka z bloku" (choć poziom merytoryczny Twojej odpowiedzi faktycznie mógłby być na to dowodem...).
2) Nic nie pisałem o żadnej sprawie.

Zapytaj autorów clickbaitowych artykułów.

Testovironian napisał:
Zapytaj autorów clickbaitowych artykułów.
Czyli zgadzasz się ze mną, że taka podstawa prawna nie istnieje?

Za samo spanie w lesie pod namiotem, nie.

pieszo napisał:

Przypomiam: ....​

Na załączonej infografice próżno szukać tej informacji...

PS:
1) Nie umniejszałbym największemu forum prawniczemu w Polsce przyrównaniem do "Józka z bloku" (choć poziom merytoryczny Twojej odpowiedzi faktycznie mógłby być na to dowodem...).
2) Nic nie pisałem o żadnej sprawie.
byłem życzliwy i z dobrej woli napisałem co nieco. Ale widać po tym wpisie, że NIE WARTO BYŁO w ogóle wzruszać tematu. Ty ekspercie nie masz pojęcia o przepisach i wielu innych sprawach, a się panoszysz jak szara gęś !.

Wskaż k*ie gdzie przyrównałem forum, czyli ludzi je tworzące do "Józka..." ?? i od kiedy to imię Józek i że mieszka w bloku - to coś urągającego itd. ?? Dawaj ekspercie.

Przypominać to sobie możesz !!.

Kolejny, który wali focha.

Doucz się ekspercie spod budki, że to co wrzuciłem, to jedynie przykład infografiki, ulotki etc itd !!

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA z uwagi na kolejny chamski i arogancki pokaz kolejnego autora historyjki !!.

ps
moder (wiesz do kogo piszę), możesz kolejny raz mi napisać złe słowa czy co tam wolisz, ale WRESZCIE zwróć uwagę na chamstwo, butę i arogancję autorów historyjek w komentarzach jakie później się pojawiają !! Oczekuję tutaj twojej reakcji wobec tego autora !!. Napisałem neutralne do bólu słowa, aby rozruszać temat, w tym dałem info że można przedzwonić do źródła, a ten *am*o* bez jakiejkolwiek wiedzy o przepisach, zaczyna pier**lotto w moim kierunku !!. Chyba nie tędy droga ?

pa pa

ad.
faktycznie chyba trzeba skończyć brać czynny udział i podsuwać pewne rozwiązania i inne podpowiedzi, w tym poprzez priy !! Moder, moja ala "prośba" jest dalej aktualna, pomimo że ją usunąłeś pod twoim i moim wpisem. pozdro.

@qwertu - zastanawiam się, czy polemika z cudzymi absurdalnymi emocjami i chamstwem ma jakiś sens, ale spróbujmy.

"byłem życzliwy i z dobrej woli napisałem co nieco. Ale widać po tym wpisie, że NIE WARTO BYŁO w ogóle wzruszać tematu."

Zdecydowanie nie warto było, skoro nie miałeś nic do powiedzenia.
Może będzie to dla Ciebie jakaś lekcja na przyszłość.
Dobrze chociaż, że nazywasz swój komentarz "co nieco" - bo nie był on przecież odpowiedzią na moje pytanie.

"Ty ekspercie nie masz pojęcia o przepisach i wielu innych sprawach, a się panoszysz jak szara gęś !."

Gdybym czuł się ekspertem, to chyba nie byłbym tu pytającym, a odpowiadającym - nie sądzisz?
Zadałem dość zwięzłe, konkretne pytanie.
I nie trzeba być ekspertem, by zauważyć, że w swoim komentarzu nie zawarłeś żadnej merytorycznej informacji,
która by się do niego odnosiła (a wręcz odpowiedziałeś na coś,
co wykluczyłem ze swojego pytania - czyli na kwestię legalnego nocowania w lesie).

Jeśli zapytam Cię, jaki kolor ma niebo, a Ty odpiszesz, że trawa jest zielona - to nie na mnie powinieneś się chyba oburzać,
gdy zauważę, że nie o to pytałem, tylko raczej na swoją własną nieumiejętność przeczytania paru zdań ze zrozumieniem.

"Wskaż k*ie gdzie przyrównałem forum, czyli ludzi je tworzące do "Józka..." ?? i od kiedy to imię Józek i że mieszka w bloku - to coś urągającego itd. ?? Dawaj ekspercie."

Nie wiem, co tam wypikałeś (wnioskując z końcówki wyrazu jego formę, sam siebie nie za ładnie nazwałeś - ale Twoja sprawa),
zaś co do "Józka z bloku" - naprawdę muszę to tłumaczyć?
Ty rozumiesz w ogóle jakieś słowa, czy klikasz w klawiaturę w przypadkowy sposób i wychodzą Ci z tego czasem jakieś zdania?
Przecież wyraźnie umniejszyłeś sensowności pytania "Józka z bloku" o kwestie prawne - stąd moja uwaga, że skoro pytam na forum prawnym,
to właśnie ów sens zadawania pytań na tym forum wyśmiałeś.
Chyba że wskażesz mi jakiegoś innego Józka, którego miałeś na myśli?

"Kolejny, który wali focha."

Czy naprawdę za focha uznajesz wypunktowanie niezasadności Twojej odpowiedzi?
Wobec tego jak nazwać Twoją reakcję?

"Doucz się ekspercie spod budki, że to co wrzuciłem, to jedynie przykład infografiki, ulotki etc itd !!"

Nie wiem, dlaczego nazywasz mnie ekspertem... od Ciebie nie jest to ani obraza dla mnie, ani komplement.
Nie rozumiem natomiast, jak w jednej wypowiedzi łączysz swoje wyobrażenie o umniejszaniu (co zabawne - rzekomo przeze mnie,
choć to Twoje sformułowanie) "Józkom z bloku", jednocześnie samemu umniejszając osobom w kryzysie alkoholowym...

Serio chcesz mnie przekonać, że to miejsce służy wrzucaniu jakichkolwiek infografik i ulotek bez kontekstu, bez ładu i składu?
Wrzucać możesz i instrukcje obsługi sedesu, tylko w jakim celu, skoro nikt o to nie pytał?
Nie wiem, czy słyszałeś, ale to jest F O R U M P R A W N E. (Przynajmniej, taką miałem nadzieję do Twojego komentarza...)

"TEMAT DO ZAMKNIĘCIA z uwagi na kolejny chamski i arogancki pokaz kolejnego autora historyjki !!."

Nie wiem, co Cię tak uraziło, ale ewidentnie wyżywasz się na przypadkowych ludziach pod byle pretekstem... po mnie to spływa, ale współczuję.

Może rozwiniesz, jaką to "historyjkę" widzisz w moim pytaniu? Bo, wyraźnie, poruszamy się w dwóch alternatywnych rzeczywistościach...

I na koniec:
Admini - czy to jest forum prawne, czy piaskownica? Serio tolerujecie tak niemerytorycznych, przewrażliwionych i chamskich użytkowników? Bo z Jego komentarza wnioskuję, że ten pan awanturuje się tu nie od dziś...

Testovironian napisał:
Za samo spanie w lesie pod namiotem, nie.

Dziękuję bardzo, czyli tak jak sądziłem.

@qwertu70 - I widzisz?
Można kulturalnie wymienić informacje?
Ucz się.

Odpowiedź otrzymałem, więc proszę o zamknięcie wątku.​

Ostatnia edycja:
pieszo napisał:
Ucz się, ucz, bo wiedza to potęgi klucz. A im więcej kluczy, tym będziesz mógl być ... dozorcą. Tak mówi pradawne przysłowie.
hahah, kolejny znawca spod budki, co zgrywa eksperta i się obraża. Doucz się także języka polskiego bo nie potrafisz przeczytać prostego zdania i się naburmuszasz, jak wielu co układa ckliwe historyjki. Tworzysz historyjkę, mieszasz artykuły i wyciągasz wnioski jak jakiś dzieciak z podstawówki, bo nie potrafisz pojąźć nawet przytaczanych artykułów, a tam uzytych pojęć. Najpierw od siebie wymagaj tej merytorki !

Tutaj tego dobitny przykład którego wczesniej nie chciałem poruszać:
pieszo napisał:
Artykuł 157:
"Kto wbrew żądaniu osoby uprawnionej nie opuszcza lasu, pola, ogrodu, pastwiska, łąki lub grobli, podlega karze grzywny do 500 złotych lub karze nagany."

..... a na żądanie leśniczego zwinę namiot (art. 157)?
tak właśnie potrafisz ekspercie merytorycznie się wypowiadać, pojmować daną treść. A odpowiedź na temat przebywania w lesie, śródleśnym terenie itd. etc. jest bardziej złożona, bo zależy od wielu "czynników", gdzie uregulowania są w kilku odrębnych aktach prawnych !!
pieszo napisał:
"Wskaż k*ie gdzie przyrównałem forum, czyli ludzi je tworzące do "Józka..." ?? i od kiedy to imię Józek i że mieszka w bloku - to coś urągającego itd. ?? Dawaj ekspercie."

zaś co do "Józka z bloku" - naprawdę muszę to tłumaczyć?
dawaj. Ośmiesz się jeszcze bardziej. Gdzie napisałem abyś cokolwiek tłumaczył ? Nie jesteś dla mnie kimkowleik abyś mi tłumaczył. Ty MASZ ekspercie WSKAZAĆ i WYTŁUMACZYĆ SIĘ, co do swojej bredni którą wcześniej napisałeś do mojego NEUTRALNEGO zdania, a które kompletnie co innego znaczy niż ty sobie wydumałeś, a mi przypisałeś!. Ty poszedłeś w niepotrzebną prywatę !. Tego też nie pojmujesz, tak jak to po czym rozróżnić ustawy gdzie są, a gdzie nie ma przepisów karnych i wymyślasz kolejne swoje wydumane brednie o "głupich przepisach" ?

To ty zainicjowałeś kolejnymi swoimi wpisami taki a nie inny kierunek wymiany zdań !.

Gdzie tutaj ekspercie masz cokolwiek o negatywnym zabarwieniu i jakąś tzw prywatę w twoim kierunku i forum ?. Oto mój pierwszy wpis rozbity na dwa człony, a do których sobie pofolgowałeś i poszedłeś w kierunku jaki widac powyżej:
qwertu70 napisał:
to na jakim już etapie jest sprawa ? Jest już w sądzie ? Poważnie.
5 sekund szukania w necie za pomocą wujka google i wiele treści, w tym w takiej formie od Lasów Państwowych , czyli właściwej instytucji, a nie od Józka z bloku.

(i wrzucona infografika)

aaaa..... mają też telefon kontaktowy do siebie
GDZIE ? masz cokolwiek o negatywnym zabarwieniu ? WSKAŻ ?

... w tym czy dopytałeś mnie o jaki rodzaj sprawy mi chodzi ? DOPYTAŁEŚ ? że wyciągasz jakieś niedorzeczne wnioski i zarzucasz mi jakieś NEGATYWNE NASTAWIENIE i NEGATYWNE PISANIE O FORUM, czyli o ludziach je tworzących w tym i mnie i co zabawne, to samego siebie ? WSKAŻ ?

GDZIE ? -
masz cokolwiek ode mnie napisane, że odnoszę się jakimkolwiek słowem, a tym bardziej negatywnym, do forum i ludzi je tworzące ? czyli w twoim pokrętnym rozumieniu tj o tym negatywnm zabrawieniu ? GDZIE ?

CZY NEGATYWNĄ PODPOWIEDZIĄ
jest wrzucenie infografiki wykonanej przez przedstawicieli Lasów Państwowych ?,

CZY NEGATYWNĄ PODPOWIEDZIĄ jest wskazanie aby nawiązać kontakt telefoniczny z jednym z najbardziej właściwszych podmiotów w przedmiocie sprawy ? WSKAŻ TĘ NEGATYWNĄ CECHĘ ?

CZY NEGATYWNĄ PODPOWIEDZIĄ
jest info, że w ciągu kilku sekund w necie wychodzi wiele informacji, gdzie użyłem łącznika w postaci:

" ... w tym ..." ? a co nie oznacza enumeratywnego wyliczenia, a co internet mi wskazał po wpisaniu pewnej frazy. Masz pojęcie o co chodzi z tym łącznikeim ?

I jeszcze raz co do normalnego zdania: "Józka z bloku", bo tutaj to już ciebei poniosło i to bardzo !
qwertu70 napisał:
Wskaż k*ie gdzie przyrównałem forum, czyli ludzi je tworzące do "Józka..." ?? i od kiedy to imię Józek i że mieszka w bloku - to coś urągającego itd. ?? Dawaj ekspercie.
WSKAŻ ?, bo tłumaczyć to możesz sobie gdy staniesz przed lustrem !

O czym ty...

pieszo napisał:
choć to Twoje sformułowanie) "Józkom z bloku", jednocześnie samemu umniejszając osobom w kryzysie alkoholowym...
... pier*sz (i teraz już w liczbie mnogiej) tj co znowu sobie dopisujesz, a czego nie ma u mnie ? Ty jesteś poważny ?

WSKAŻ - poza powyższym - ekspercie Od kiedy to imię Józek jest synonimem osoby po kieluchu ?? i WSKAŻ gdzie ja cokolwiek o tym napisałem ?

Czy ty widzisz w co ty sam brniesz i co sam prowokujesz ? Teraz ja mógłbym wyciągnąć pewne wnioski tj po co wrzuciłeś tę historyjkę i jakie jest jej faktyczne, kluczowe podłoże ? Chcesz w to brnąć ?

Także Sam ...
pieszo napisał:

---
ps.
KULTURĘ mam, ale do normalnych i takim osobom podpowiadam/wskazuję i nie tylko na ogólnym, ale szczegółowiej poprzez priv tj określone treści mogące pomóc pytającym, a ty się obruszyłeś po pierwszym normalnym wpisie, jak księzniczka na ziarenku grochu !, gdzie nie było ku temu JAKIEJKOLWIEK przyczyny !

Zamykam. Dziękuje za wypowiedzi..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót