Noszenie scyzoryka a prawo

• Autor wątku Autor wątku Keriath
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Keriath

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witaj, dzisiaj bedac kolo bloku z kolegami kolo 21 zauwazylismy nagrywajacego Nas telefonem mezczyzne w kapturze i z zaslonieta twarza.
Teraz Ja (16 lat) i koledzy (13 i 14 lat) boimy sie w ogole chodzic po osiedlu.
Mam w domu scyzoryk okolo 10cm i zamierzam go ze soba nosic + kominiarka.
O ile wiem ze za chodzenie w kominiarce nie moga mi nic zrobic, o te ze scyzorem nie jestem pewien.
Chodzi tu oczywiscie o to gdyby policja / straz miejska znazla go przy Mnie - czesto wieczorem kontroluja mlodziez bo jest duzo cpunow w blokach, gdybysmy Im wytlumaczyli ze to w celu ewentualnej samoobrony to mogliby wyciagnac z tego jakies dalej idace konsekwencje.
Pozdrawiam

A nie lepiej porozmawiać o tym z rodzicami, a nie kombinujecie z nożami/scyzorykami i kominiarkami?

Badania pokazują, że ukazanie noża prowadzi nie łagodzi sytuacji, wręcz przeciwnie.

Nie chodzi o to by go zadzgac tylko wystraszyc...
Byc moze widok trojki goniacych go "dzieci" ze scyzorami sprawi ze przestanie Nas podgladac i nagrywac...
A jak nie to za trzecim razem zlapac go i skopac... bo policja przy dobrych wiatrach przyjezdza po pol godziny.

Rozmawialem z rodzicami swoimi i kolegii, i nie wykluczaja ze kurator mojego kolegii moze go sledzic by sprawdzic co on robi (toczy sie postepowanie w sprawie jego zniesienia)...

Tak czy owak na policje raczej nie mozemy liczyc, wiec jak by w kwestii prawnej gdybysmy go zlapali, skopali, i przetrzymali do przyjazdu policji? I okazaloby sie ze na telefonie sa filmy i zdjecia dzieci.
Zielony jestem bo szczerze nigdy nikogo nie pobilem.
Pozdrawiam.

Powrót