Nota obciążeniowa za zerwanie usług Orange

• Autor wątku Autor wątku Graży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Graży

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Jestem osobą uzależnioną od telefonów. W Orange podpisałam około 40 umów na telefony. Niestety, nie jestem w stanie opłacić rachunków. Dlatego wypowiedziałam umowy na większość numerów. Na 3 numery umowę rozwiązał Orange. W tej chwili mam u nich pakiet Internet+ TV + numer komórkowy który chcę zatrzymać oraz 3 inne numery. Płacę też raty za sprzęt. Moje aktualne zadłużenie wynosi, wraz z bieżącymi opłatami, wynosi około 4000 złotych. Mam w Orange 2 konta abonenckie. Na jednym dług jest spłacony, na drugim nie. Prosiłam o rozłożenie zadłużenia na raty, ale firma się nie zgodziła. Całej kwoty jednorazowo nie dam rady spłacić, ponieważ znacznie przekracza comiesięczne dochody. Chcę jednak spłacić zadłużenie. Będę opłacać rachunki bieżące i na poczet długu tyle, ile dam radę. Co miesiąc opłacam pewną kwotę, na którą pozwalają moje możliwości finansowe. Opłacam należność na dwóch przelewach: jeden dotyczy usług mobilnych a drugi rat za sprzęt. Niestety, obie wpłaty idą na poczet długu. Mimo, że opłacam raty za sprzęt mam założoną blokadę IMEI z powodu nie opłaconych rat. Mam dowody wpłaty, w tytule przelewu jest zaznaczone że dotyczą rat za sprzęt. Niestety, Orange księguje te wpłaty na poczet długu. Opłacam zgodnie z harmonogramem, mam na to dowody wpłaty a zadłużenie ciągle jest. Praktyka Orange wydaje się niezgodna z art. 451 KC. Co mogę z tym zrobić?

raty za sprzet

Jestem osobą uzależnioną od telefonów. W Orange podpisałam około 40 umów na telefony. Niestety, nie jestem w stanie opłacić rachunków. Dlatego wypowiedziałam umowy na większość numerów. Na 3 numery umowę rozwiązał Orange. W tej chwili mam u nich pakiet Internet+ TV + numer komórkowy który chcę zatrzymać oraz 3 inne numery. Płacę też raty za sprzęt. Moje aktualne zadłużenie wynosi, wraz z bieżącymi opłatami, wynosi około 4000 złotych. Mam w Orange 2 konta abonenckie. Na jednym dług jest spłacony, na drugim nie. Prosiłam o rozłożenie zadłużenia na raty, ale firma się nie zgodziła. Całej kwoty jednorazowo nie dam rady spłacić, ponieważ znacznie przekracza comiesięczne dochody. Chcę jednak spłacić zadłużenie. Będę opłacać rachunki bieżące i na poczet długu tyle, ile dam radę. Co miesiąc opłacam pewną kwotę, na którą pozwalają moje możliwości finansowe. Opłacam należność na dwóch przelewach: jeden dotyczy usług mobilnych a drugi rat za sprzęt. Niestety, obie wpłaty idą na poczet długu. Mimo, że opłacam raty za sprzęt mam założoną blokadę IMEI z powodu nie opłaconych rat. Mam dowody wpłaty, w tytule przelewu jest zaznaczone że dotyczą rat za sprzęt. Niestety, Orange księguje te wpłaty na poczet długu. Opłacam zgodnie z harmonogramem, mam na to dowody wpłaty a zadłużenie ciągle jest. Praktyka Orange wydaje się niezgodna z art. 451 KC. Co mogę z tym zrobić?

Jestem osobą uzależnioną od telefonów. W Orange miałam podpisane około 40 umów na telefony. Trzydzieści parę umów rozwiązałam przed terminem i mam naliczone opłaty karne na kwotę ponad 9000 złotych. Mam też zaległości za usługi mobilne. I tutaj kwota wynosi około 4000 złotych. Wzięłam też sprzęt na raty. Niestety, całej kwoty nie jestem w stanie jednorazowo spłacić i najpierw chciałam najpierw spłacić raty za sprzęt. W tytule wpłaty podałam, że wpłata dotyczy raty za sprzęt, podawałam też numer faktury sprzętowej. Do kwietnia , po targach i szarpaninie z operatorem, wpłaty były księgowane zgodnie z tytułem wpłaty, od maja wpłaty są księgowane na poczet długu, mimo, że co miesiąc systematycznie wpłacam i w tytule wpłaty podaję, ze dotyczy to wpłaty za sprzęt. Efekt jest taki, że w czerwcu zablokowali mi numery IMEI i w tym miesiącu rozwiązali umowy z powodu nie opłaconych rat. Mam dowody wpłat, w których jest w tytule wpłaty jest informacja, że dotyczy wpłat za sprzęt. Reklamowałam wcześniej księgowanie tych wpłat i powoływałam się na art. 451 Kodeks cywilny
§ 1. Dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne.
Reklamacji Orange nie uznał i też powołał się na ten sam artykuł pomijając trzy słowa: „związane z tym długiem”. Wychodzi na to, że opłacam sprzęt, który mam zablokowany, bezużyteczny i zerwaną przez Orange umowę sprzętową. Co mogę z tym zrobić? Czy Orange postępuje zgodnie z prawem?

Jestem osobą uzależnioną od zakupów. W roku 2024 zawarłam z Orange 40 umów na telefony (abonamenty). Niestety, nie byłam w stanie opłacać rachunków, więc rozwiązałam 30 umów przed terminem. Usługi zostały rozwiązane 18 marca. 27 września Orange wystawił noty obciążeniowe za zerwanie umów przed terminem na kwotę łącznie 9807 złotych. Czy miał prawo wystawić te noty 6 miesięcy po odłaczeniu usług? trudno mi będzie zapłacić tę kwotę

Jestem osobą uzależnioną od zakupów. W roku 2024 zawarłam z Orange 40 umów na telefony (abonamenty). Niestety, nie byłam w stanie opłacać rachunków, więc rozwiązałam 30 umów przed terminem. Usługi zostały rozwiązane 18 marca. 27 września Orange wystawił noty obciążeniowe za zerwanie umów przed terminem na kwotę łącznie 9807 złotych. Czy miał prawo wystawić te noty 6 miesięcy po odłaczeniu usług? trudno mi będzie zapłacić tę kwotę

Jeśli umowy były terminowe, a Ty doprowadziłaś do ich rozwiązania przed upływem umówionego terminu, to Orange może żądać zwrotu udzielonych Ci ulg.

Powrót