Notariusz odmawia przepisania własności na podstawie pełnomocnictwa

• Autor wątku Autor wątku Chrisdot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chrisdot

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Hej, mam notarialne pełnomocnictwo na znajomego, aby mógł w moim imieniu podpisać akt notarialny przepisania własności od dewelopera dla mnie i potem wpisać bank na hipotekę.

Notariusz jednak nie uznaje tego pełnomocnictwa, mówiąc iż od 1 lipca zmieniło się prawo i w moim imieniu może występować tylko rodzina, lub radca prawny. Jak próbowałem dowiedzieć się więcej na temat tej zmiany, to powiedziała że jest to art 87 kodeksu postępowania cywilnego.

Czy faktycznie jest tak jak mówi pani notariusz?

A czytałeś chociaż ten artykuł?

Art. 87. § 1. Pełnomocnikiem może być adwokat lub radca prawny, a w sprawach własności przemysłowej także rzecznik patentowy, a ponadto osoba sprawująca zarząd majątkiem lub interesami strony oraz osoba pozostająca ze stroną w stałym stosunku zlecenia, jeżeli przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego zlecenia, współuczestnik sporu, jak również rodzice, małżonek, rodzeństwo lub zstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia.

W takim razie poprzedni notariusz udzielił pełnomocnictwa, które z założenia nie mogło nigdy zadziałać? Gdy tworzyłem pełnomocnictwo, wyjaśniłem własnymi słowami notariuszowi, iż chcę aby mój znajomy mógł dokonać przeniesienia własności i wpisu do hipoteki.

Notariusz nie jest od analizowania tylko od urzędowego potwierdzenia woli obu stron. Równie dobrze Twój znajomy może być reprezentantem Twojego przedsiębiorstwa (wpisanym w CEIDG), mieszkanie kupowane byłoby na firmę, wtedy takie pełnomocnictwo zadziała.

Powrót