Notariusz

• Autor wątku Autor wątku Anna_BK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna_BK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witajcie,
Szybkie nakreślenie sytuacji.
Zmarł mi ojciec, odrzuciłam spadek.
Mam dziecię pięcioletnie, więc w sądzie załatwiłam zezwolenie na odrzucenie spadku w imieniu dziecka i dzis u notariusza podpisalam protokol odrzucenia w imieniu corki.
Co mnie zastanawia, to ze dzis notariusz nie zapytal kto jest po corce uprawniony do dziedziczenia, a na teraz powinni to byc brat i siostra mojego ojca (od razu napisze, ze nie mam z nimi kontaktu od 24 lat, nie wiem gdzie mieszkaja). Pracownica powiedziała, ze najwyzej sąd mnie wezwie do podania tych danych, ze ze strony notariusza jest wszystko ok.
Czy tak faktycznie jest? Czy ten dzisiejszy protokol jest ok czy ktos mi go podwazy bo nie sa wskazani kolejni uprawnieni do spadku?

Anna_BK napisał:
Czy ten dzisiejszy protokol jest ok czy ktos mi go podwazy bo nie sa wskazani kolejni uprawnieni do spadku?
Informacje wymienione w par. 2 art. 641 k.p.c. uznaje się za dodatkowe. Nieuwzględnienie w protokole tych dodatkowych informacji (w tym odnośnie innych znanych spadkobierców ustawowych) nie skutkuje nieważnością oświadczenia. Z punktu ważności oświadczenia istotne jest czy protokół zawiera wszystkie informacje wymienione w par. 1 art. 641 k.p.c.
Przepis prawny:
art. 641 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku powinno zawierać:
1)imię i nazwisko spadkodawcy, datę i miejsce jego śmierci oraz miejsce jego ostatniego zamieszkania;
2)tytuł powołania do spadku;
3)treść złożonego oświadczenia.
§ 2. Oświadczenie powinno również zawierać wymienienie wszelkich wiadomych składającemu oświadczenie osób należących do kręgu spadkobierców ustawowych, jak również wszelkich testamentów, chociażby składający oświadczenie uważał je za nieważne, oraz danych dotyczących treści i miejsca przechowania testamentów.
§ 3. Przy oświadczeniu należy złożyć wypis aktu zgonu spadkodawcy albo prawomocne orzeczenie sądowe o uznaniu za zmarłego lub o stwierdzeniu zgonu, jeżeli dowody te nie zostały już poprzednio złożone.
§ 4. Jeżeli oświadczenie złożono ustnie, z oświadczenia sporządza się protokół.

Jest podstawa prawna lub orzeczenie na to, że par. 2 jest uznawany jako informacje dodatkowe?

Anna_BK napisał:
Jest podstawa prawna lub orzeczenie na to, że par. 2 jest uznawany jako informacje dodatkowe?
Podstawą prawną jest sam przepis i jego interpretacja akceptowana przez sądy np. wyrok SO w Łodzi z 26.11.21 III Ca 992/21.

Powrót