Nowa działalność- dofinansowanie z UP - porady, pytania

• Autor wątku Autor wątku kkrzysiekkcc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkrzysiekkcc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Chciałbym spróbować swoich sił i otworzyć własną działalność. Moje chęci opierają się głównie o chęć samorealizacji, oraz wykorzystanie zdobytego doświadczenia.

Działalność ma być działalnością usługową, a mianowicie :
- usługi fotograficzne (sesje zdjęciowe, fotografowanie ślubów, wesel, komunii, sesje zdjęciowe na potrzeby komercyjne itp.)
- usługi wideo ( nagrywanie relacji z imprez, komunii, ślubów etc. j/w obróbka wideo materiału, oraz nagrywanie na nośniki cd, usb itp.)
- w dalszych planach ( po otrzymaniu dotacji zdanie egzaminów i wyrobienie licencji UAVO - niezbędna licencja do obsługi w celach komercyjnych bezzałogowych statków wielowirnikowych typu "Dron" czyli wykonywanie zdjęć, materiałów wideo z lotu ptaka)

Ogólnie rzecz biorąc usługi fotograficzne, wideo z obróbką i nagrywaniem na nośnik.

Kwota dofinansowania o jaka mogę się starać to ok. 20 tyś. zł Jest to kwota która w zupełności starczy mi na zakup niezbędnych narzędzi.
Kwota ta jest mi potrzebna na wyposażenie stanowiska pracy, głównie sprzętu typu:

-aparat,akcesoria
-kamera, akcesoria
-dron, akcesoria, ubezpieczenie OC- wymagane
-komputer, drukarka, oprogramowanie
-zakup domeny internetowej ( posiadam wiedzę potrzebną do stworzenia strony, wiec wykonam ją sam)
-zakup programów do obróbki foto/wideo
- wykonanie wizytówek, ulotek, reklam etc.
- opłacenie egzaminów, oraz licencji UAVO (potrzebnej do wykorzystania drona; licencję zrobiłbym wcześniej lecz do zdania egzaminu potrzebuję własnego drona- wymóg egzaminacyjny, zdaje się na własnym sprzęcie)

Ze środków własnych chciałbym opłacać składki, księgową.

Głównym kryterium wystąpienia o dofinansowanie z UP jest:
- posiadanie statusu osoby bezrobotnej
- przedział wiekowy 20-30 lat ( chodzi o dotację z której chcę skorzystać)
- posiadanie dwóch poręczycieli zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony z dochodami powyżej 2500 brutto (tu nie ma problemu moi bracia z pewnością mi poręcza)

Ogólne warunki przy tego typu wniosku

Co do mojej osoby:
- Mam 28 lat
- wykształcenie średnie (bez matury)
- obecnie jestem zatrudniony na umowie zlecenie; umowie o dzieło (1/4 etatu plus umowa o dzieło), oczywiście przed złożeniem wniosku zakończę współpracę i zarejestruje się jako osoba bezrobotna
- posiadam kapitał własny w wysokości 3 tyś. ( które przeznaczę na utrzymanie działalności)
- posiadam własny środek transportu (który będę wykorzystywał do pracy)
- działalność planuje utworzyć w domu (chyba nie ma konieczności wynajmu lokalu)
- dodatkowym atutem możne być to, że mój obecny pracodawca wyraża głęboką chęć współpracy w momencie otworzenia przeze mnie takiej działalności. Przy tym może zagwarantować mi miesięczne zlecenia na kwotę ok. 3 tyś netto.

Nie wiem jakie są kryteria jeśli chodzi o posiadanie obciążeń. Posiadam zobowiązania z tytułu:
- pożyczka gotówkowa w wysokości ok 4 tyś z miesięczną ratą 470 zł( pożyczka jest na etapie 3/4 spłaty)
- kredyt na zakup towarów w wysokości ok. 1700 zł z miesięczną ratą 225 zł (10x0%)

Tak więc zanim stanę na głowie zakończę współpracę z obecnym pracodawcą i zarejestruje się jako bezrobotny moje pytania brzmią :

-Czy będąc krotki czas na bezrobotnym ok.3 tyg. nie ma przeciwwskazań podczas starania się o dofinansowanie (w samym formularzu pobranym z UP nie ma ściśle określonego czasu jaki musi upłynąć)?

- Czy według was jest realna szansa na otrzymanie tego dofinansowania przez moją osobę opierając się na informacjach które podałem?

- Dodatkowym atutem możne być pismo od mojego teraźniejszego pracodawcy ( mój pracodawca możne pisemnie zagwarantować chęć korzystania z moich usług) Czy będzie to mocnym atutem?

Jeśli macie jakieś podpowiedzi jak prawidłowo do tego podejść będę bardzo wdzięczny.

Ad. 1 To pytanie do Twojego PUP. Kwestia okresu pozostawania bezrobotnym jest uzależniona od programu realizowanego w danej chwili przez PUP oraz puli środków, z której może być udzielone tego rodzaju wsparcie. Nie jest to reguła powszechna, zatem na to pytanie odpowiedzi nie uzyskasz na forum.

Ad. 2 W mojej ocenie tak, ale to nie ja będę Ci przyznawać środki. Pamiętaj także, że aby otrzymać środki poza statusem bezrobotnego trzeba mieć odpowiedni profil pomocy ustalany tuż po rejestracji (II lub I).

Ad. 3 Jak najbardziej.

Osobami uprawnionymi do ubiegania się o środki na podjęcie działalności gospodarczej są osoby bezrobotne zarejestrowane w Urzędzie Pracy m.st. Warszawy spełniające łącznie poniższe kryteria:
Osoba w wieku 18-29 lat (przed ukończeniem 30 roku życia).
Osoba bezrobotna z ustalonym I lub II profilem pomocy.
Osoba bezrobotna z przygotowanym Indywidualnym Planem Działania.
Osoba nie uczestnicząca w kształceniu formalnym w trybie stacjonarnym (kształcenie formalne szkolne - publiczne lub niepubliczne - w trybie stacjonarnym tj. na poziomie szkoły podstawowej/ gimnazjum/ zasadniczej szkoły zawodowej/ szkoły średniej ogólnokształcącej lub zawodowej/ szkoły policealnej/ studiów wyższych lub doktoranckich).
Osoba bezrobotna nie uczestnicząca w kształceniu lub szkoleniu finansowanym ze środków publicznych w ciągu ostatnich 4 tygodni.
Osoba bezrobotna w wieku 18-24 lat (przed ukończeniem 25 roku życia) zarejestrowana po 01.01.2015r. musi przystąpić do projektu w ciągu 4 miesięcy od dnia rejestracji.

Przewidziana liczba uczestników zadania: 50 osób (w tym 28 kobiet).

Priorytetowymi grupami wsparcia w projekcie są osoby niepełnosprawne i długotrwale bezrobotne.

Osoby długotrwale bezrobotne wg definicji Komisji Europejskiej:
w przypadku osób w wieku 18-24 lat – osoby bezrobotne, niepracujące nieprzerwanie przez okres ponad 6 miesięcy,
w przypadku osób w wieku 25-29 lat – osoby bezrobotne, niepracujące nieprzerwanie przez okres ponad 12 miesięcy .

Kosssz napisał:
Ad. 1 To pytanie do Twojego PUP. Kwestia okresu pozostawania bezrobotnym jest uzależniona od programu realizowanego w danej chwili przez PUP oraz puli środków, z której może być udzielone tego rodzaju wsparcie. Nie jest to reguła powszechna, zatem na to pytanie odpowiedzi nie uzyskasz na forum.

Ad. 2 W mojej ocenie tak, ale to nie ja będę Ci przyznawać środki. Pamiętaj także, że aby otrzymać środki poza statusem bezrobotnego trzeba mieć odpowiedni profil pomocy ustalany tuż po rejestracji (II lub I).

Ad. 3 Jak najbardziej.

Dziękuję za odpowiedź.

Co do punktu 1.
Program który będzie realizowany przez UP to "Aktywizacja osób młodych pozostających bez pracy w m. st. Warszawa" Czytałem na rożnych forach, że wymagane jest posiadanie co najmniej 3 miesięcznego statusu osoby bezrobotnej (z tym że UP wedle uznania może ten okres skrócić) moim zdaniem jest to wymóg który powinien zostać zawarty w zasadach ubiegania się o dofinansowanie, w przypadku dofinansowania o które ja się staram nie ma takiego zapisu (czytałem wymogi kilkakrotnie).

Punkt 2.
Faktycznie w warunkach otrzymania tejże dotacji jest taki punkt - trzeba posiadać profil I lub II ( jak on jest przyznawany i od czego zależy nie mam pojęcia)
Może ktoś coś wie?

Mam jeszcze kilka pytań

4.Czy z ewentualnie otrzymanych środków mogę wykorzystać na opłacenie egzaminów, oraz licencji (chodzi tu o uzyskanie licencji UAVO)?

5. Ile dokładnie wynosi koszt utrzymania działalności (chodzi mi o wszystkie podstawowe składki ) korzystając z możliwości płacenia małego ZUS przez 24 mc. znalazłem różne kwoty od 424 do 525 chodzi mi o faktyczną kwotę, którą będę musiał płacić co miesiąc.

6.Jaka jest najkorzystniejsza forma rozliczenia dla moich usług (usługi fotograficzne , usługi wideofilmowania, obróbka foto/wideo, nagrywanie materiałów na nośnik oraz ich sprzedaż). Przy otwieraniu działalności będę musiał podać PKD mojej działalności lecz nie wiem czy wystarczy mi tylko PKD usługi fotograficzne. We wniosku jest miejsce na wpisanie tylko jednego PKD rozumiem że tu muszę podać rodzaj pierwszorzędny a podczas zakładania działalności będę mógł podać więcej.

Puki co mam zamiar zarejestrować działalność jako płatnik vat z podatkiem liniowym 19% nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie. Daje z pewnością wiele korzyści jak zakup towarów i odliczanie vat , noi oczywiście bedę się starał o współpracę nie tylko z osobami prywatnymi ale również z firmami tutaj mogę wystawiać faktury.

7. Czy w mojej działalności będzie wymagana kasa fiskalna?

Ostatnia edycja:
kkrzysiekkcc napisał:
Punkt 2. Faktycznie w warunkach otrzymania tejże dotacji jest taki punkt - trzeba posiadać profil I lub II ( jak on jest przyznawany i od czego zależy nie mam pojęcia) Może ktoś coś wie?
Z informacjami na temat profilowania osób bezrobotnych możesz zapoznać się tutaj:
Profilowanie pomocy - Profilowanie pomocy - Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
Profilowanie pomocy dla osoby bezrobotnej - Zmiany w ustawie - Bezrobotni i poszukujący pracy - Zielona Linia

Powrót