Nowa firma a VAT

• Autor wątku Autor wątku Michal982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam ! Na wstępie przepraszam jeśli pisze w złym dziale i proszę o ewentualne przeniesienie.

Sprawa wygląda tak że jestem "świeżym" przedsiębiorcą , zajmuję się sprzedażą internetową elektroniki akcesorium oprogramowania etc.
Jestem na podatku ogólnym i zarejestrowałem się jako podatnik VAT ( niestety wymagana przy sprzedaży elektroniki.
I mam kilka pytań co do działania i liczenia tego wszystkiego.
1.Jak wygląda sprawa z VAT-em ? Czy jeśli zakupię coś od hurtowni w cenie netto to po prostu doliczam te 23% do ceny netto z hurtowni i wychodzi kwota X ( czy w takim przypadku płacę cenę Netto do hurtowni ? ) a następnie dodaje moją marże i doliczam 23 % podatku VAT ? i różnice między nimi wpłacam do urzędu skarbowego ? A co zrobić w przypadku zakupu od hurtowni w cenie brutto?
2.Jeśli skorzystałem z ulgi na start i otrzymuje wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę ( więcej niż 2300 zł brutto)to jestem zobowiązany płacić do ZUS tylko zdrowotne ? Czyli 362,34zł co miesiąc ?i czy ewentualnie da się jakoś"pozbyć" takowej opłaty.
3. Przy podatku ogólnym jestem zobowiązany płacić 17 % z dochodu ( czyli mojego zysku) pod warunkiem że kwota mojego dochodu nie przekroczy w skali roku 85 528zł? i o co chodzi z tą kwotą zmniejszającą podatek ? Bo na stronie widziałem taki wzór do wyliczania : do 85 528 zł 17% minus kwota zmniejszająca podatek.
4.Wszystkie płatności ( ZUS urząd skarbowy ) wiem ze trzeba płacić co miesiąc są jakieś konkretne dni w miesiącu do których musi wpłynąć należność do wymienionych instytucji ?
5.Czy w przypadku braku zysku mam obowiązek zapłaty tylko Zus a do urzędu skarbowego po prostu nie robię przelewu ?
6.Czy do instytucji wymienionych powyżej wystarczy robić przelewy co miesiąc czy trzeba wypełniać jakieś dodatkowe papiery ?
7.Czy są jakieś osobne rachunki do opłaty Vatu i podatku dochodowego? Czy jeden i ten sam?
Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość ale niestety w tej kwestii jestem zielony a nie chciałbym czegoś "wisieć"Zus-owi albo skarbówce :grin:

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Zawsze płacisz brutto.
2. Nie da się.
3. Kwotę wolną od podatku odejmuje się przed wyliczeniem podatku (lepiej korzystaj z jakiegoś kalkulatora podatkowego).

4. Tak. ZUS - 10, PIT - 20, VAT - 25 dzień miesiąc.
5. Do US płacisz tyle ile Ci wychodzi w konkretnych rejestrów/wyliczeń, przecież prowadzisz księgowość na zasadach ogólnych.
6. Do US - VAT-7, jpk_vat. Wszystko elektronicznie.
7. Tak, musisz wygenerować na stronie MF swój własny mikrorachunek. Od ZUS tez powinieneś dostać swój indywidualny rachunek.

Poszukaj na stronach urzędowych odpowiednich poradników, są dostępne, bo musisz koniecznie uzupełnić swoją wiedzę.

Ostatnia edycja:
Powrót