P
pmk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam. Parę dni temu kupiłem lodówkę w jednym z marketów ze sprzętem RTV i AGD. Jeszcze w dniu dostawy zauważyłem, że klapka (chyba serwisowa) na górnej ściance lodówki jest źle osadzona i odstaje w jednym z rogów dobry centymetr. Zrobiłem zdjęcie i zgłosiłem sprawę u sprzedawcy, który zapowiedział, że w ciągu paru dni przyjedzie ekipa zobaczyć co i jak. Następnego dnia zauważyłem po otwarciu zamrażalki, że w jej górnym lewym rogu zaczyna zbierać się szron. Dodam, że lodówka posiada funkcję No Frost. Następnego dnia ilość szronu była jeszcze większa. Poszedłem ponownie do sprzedawcy z intencją wymiany lodówki na nową - wolną od wad. Usłyszałem, że procedura wygląda tak, iż zabiorą lodówkę i będą mieli 14 dni na poddanie lodówki sprawdzeniu w serwisie czy wady rzeczywiście kwalifikują ją do wymiany. Jak łatwo się domyślić, nie wyobrażam sobie funkcjonować 2 tygodnie bez lodówki, będąc oczywiście świadomym, że czas ten może być krótszy. Niemniej jednak wybieram się do nich dzisiaj z argumentami o rękojmi za niezgodność towaru z umową z ustawy o prawach konsumenta oraz Kodeksu Cywilnego. Czy mam szansę na wywalczenie natychmiastowej wymiany, a w ostateczności ekspertyzy, która nie będzie wiązała się z zabraniem lodówki do serwisu?