Nowa PIERWSZA FIRMA

• Autor wątku Autor wątku wojtass84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtass84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
mam zamiar założyć firmę zajmującą się handlem.
Sprzedawał będę bezpośrednio i poprzez allegro.
jestem w fazie obliczeń teoretycznej rentowności przedsiębiorsta i w zwiazku z tym moje pytanie:
Z jakimi kosztami w stosunku do ZUS i US muszę się liczyć przy założeniu że obrót miesięczny będzie wynosił 5000zł?? Zamierzam być na rozliczeniu ryczałtowym...
Jak natomiast wygląda procedura uzyskania europejskiego NIPu??
Bardzo proszę o przybliżone kwoty które będe musiał odprowadzać do Urzędów...Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam

Będziesz działalność prowadził w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, spółki jawnej, spółki komendytowej czy innej spółki prawa handlowego?

interesuje mnie najprostsza forma działalności....mam zamiar sam prowadzić działalność...

No to co to pytanie robi w dziale o spółkach handlowych?

przepraszam...jestem początkujący...juz widze ze jest dział dotyczący działalności gospodarczych ....przepraszam:( proszę więc o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu ...prawo gospodarcze??

Ostatnia edycja:
No to jak będzie?? pomoże ktoś??

W kontekście ZUS - możesz przez dwa lata skorzystać z "amnestii" obecnie koszta to trochę ponad 3 stówy na miesiąc.

Co do US; poszukaj proszę w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych czy Twoja działalność (ale wydaje mi się, że nie) nie podlega jakimś zwolnieniom/ryczałtom/albo inny dziwolągom. Jeśli nie to podatek 19% od dochodu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,

PS: Dochód to przychód (czyli każda kasa jaką dostaniesz, łącznie np. z odsetkami z rachunku bankowego) pomniejszona o koszty jej uzyskania (np. koszt towaru, koszty związane z wystawieniem przedmiotów na aukcję na allegro, koszt porady prawnej:).

imitator napisał:
Co do US; poszukaj proszę w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych czy Twoja działalność (ale wydaje mi się, że nie) nie podlega jakimś zwolnieniom/ryczałtom/albo inny dziwolągom. Jeśli nie to podatek 19% od dochodu.
Pisał, że chce być na ryczałcie...

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych w przypadku handlu wynosi 3%, acz należy pamiętać, że nie wszystkim można handlować na ryczałcie. Podstawę opodatkowania oblicza się odejmując od obrotu składkę na ubezpieczenia społeczne (konto 51); podstawę zaokrągla się do pełnej złotówki, mnoży razy 3%, od iloczynu odejmuje składkę na ubezpieczenie zdrowotne (konto 52) w części stanowiącej odliczenie od podatku (7,75% podstawy), różnicę zaokrągla do pełnej złotówki - i to jest podatek.

A najlepiej zapłacić biuru rachunkowemu, żeby robiło to za Ciebie.

ok...dziękuję za odpowiedź...zakładając,że obrót miesięczny będzie na poziomie 5000zł to:
5000 - ok 330zł = 4670zł * 0,03 = 143zł - 0k.240zł = -97 zł...a wiec podatku nie płacę tak??

A orientuje się ktoś jak to jest z uzyskaniem nipu europejskiego???

Powrót