Nowa praca a brak alimentów

• Autor wątku Autor wątku czarymary88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarymary88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam. W miesiącu wrześniu oraz w tym nie otrzymałam alimentów na dziecko. W kancelarii komorniczej dowiedziałam się, że były mąż wypowiedział umowę w ostatniej pracy i dlatego nie otrzymałam pieniędzy. Pani poinformowała mnie , że mogę się starać w tej sytuacji o alimenty z funduszu - ale niestety przekraczam próg dochodowy i nie należą mi się. Jednak wiem , że były mąż napewno pracuje, bo ma już od jakiegoś czasu nową pracę, więc ddlaczego mimo to nie otrzymujemy alimentów? Czy dłużnik musi informować komornika o zmianie pracy ?

A co jeśli tego nie zrobi? Przecież wynagrodzenie jego wpływa na to samo kkonto.Czy jakoś inaczej to działa? Jeszcze jedno pytanie. Jestem w trakcie składania wniosku o pozbawienie praw byłemu mężowi. Ma jeszcze jedno dziecko (starsze) - ròwnież pozbawione prawa. Niedawno związał się z młodziutką dziewczyną, która ma swoje dziecko + jest w ciąży z moim byłym. Czy w związku z tym może on wnosić o obniżenie alimentów ? Z racji tego , że będzie miał 3 swoich( każde z inną)+ jedno z poprzedniego związku jego obecnej partnerki? Czy ma duże szanse na obniżenie? Na dwójkę dzieci ma zasądzone alimenty po 500 zł.Obydwie sprawy u komornika, dziećmi się nie interesuje.

Powrót