Nowa praca a urlop wychowawczy

• Autor wątku Autor wątku poznan-wilda83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poznan-wilda83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Mam pytanie. Moja dziewczyna jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako bezrobotna. We wrześniu urodziła dziecko (przed porodem też była bezrobotna). Niedawno skończył się Jej "urlop macierzyński" (bezpłatny) i teraz jak była w UP to Jej powiedzieli, że zaczynają Jej szukać pracy. W związku z tym mam pytanie. Jak to wygląda z nowym pracodawcą? Czy może zaraz po zatrudnieniu wziać urlop wychowawczy? I ile razy może odmówić podjęcia pracy?

Żeby pójść na urlop wychowawczy trzeba mieć przepracowane 6 miesięcy.

witam, mam pewien problem, moja sytuacja wygląda następująco: dwa miesiące temu urodziłam córkę i od 1 sierpnia do 17 grudnia przebywam na urlopie macierzyńskim, natomiast moja umowa o prace została zawarta na okres jednego roku i skończyła się 18 października, w związku z tym moje pytania, czy mam prawo do urlopu wychowawczego, skoro zgodnie z kodeksem pracy prawo do urlopu wychowawczego przysługuje pracownikowi zatrudnionemu przez co najmniej 6 miesięcy, proszę o informację, ponieważ moja szefowa kompletnie nie wie jak się ustosunkować do mojej sytuacji i wciąż nie wiem co z tym zrobić. I co byłoby gdybym zaraz po maciezryńskim czyli 18 grudnia podpisała umowe u zupełnie innego pracodawcy, czy w tym wypadku będe mogła skorzystać z urlopu wychowawczego np złożyła wniosek następnego dnia po pozdpisaniiu umowy z nowym pracodawcą. proszę o odpowiedź

Od 19 października nie jest już Pani pracownikiem. Wypłatę zasiłku przejmie ZUS.
Jeśli podpisze Pani nową umowę o pracę, to oczywiście będzie Pani mogła skorzystać z urlopu wychowawczego, ale ..... niezbyt to uczciwe wobec nowego pracodawcy.

rozumiem że nie jest to zbyt uczciwe ale pracodawcą bedzie mój teśc więc on doskonale wie o moich zamiarach, czyli nawet w ten sam dzien podjęcia pracy mogę złożyć wniosek o urlop? a jeśli chodzi o te 6 miesięcy przepracowane?

nie dokonca fikcyjna ponieważ będę pracować tylko w domu przy komputerze, zmiast w biurze i z tąd moje pytania o urlop wychowawczy

a i jeszcze jedno pytanko, czy musi to byc umowa o pracę na cały etat czy może byc np na pół etatu albo umowa zlecenie i oczywiście czas na jaki musi byc zawarta czyli czy koniecznie na czas nieokreslony czy może byc na okreslony, to chyba wszytsko:) dziękuję panie Januszu

Jeżeli będzie pani pracować w domu to nie może byc Pani na urlopie wychowawczym

oczywiście, może Pani udac się na urlop wychowawczy jeżeli będzie Pani miała umowę o pracę (nie zlecenie) ale nie dostanie Pani dodatku w wysokości 400 zł z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym

a dlaczego nie dostanę tego zasiłku wychowawczego wypłacanego z Mopsu?

bo warunkiem jest 6m-cy pracy bezpośrednio przez urlopem wychowawczy.

a jeśli ten nowy pracodawca zatrudni mnie i bede pracowac 6 m-cy i po pól roku pojde na wychowawczy czy wtedy dostane ten dodatek? ja inaczej po prostu zinterpretowałam, myślałam że te 6 m-cy to jest ogólny staz pracy bezpośrednio przed urlopem, a mnie umowa skończyła sie 18-tego października a od 18 tego do 17 grudnia świadczenia macierzynskie przejął zus, czyli w tym wypadklu nie bede miala płatnego wychowawcazego?

http://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=297
„Jedynym wymogiem nabycia uprawnienia do urlopu wychowawczego przewidzianym w Kodeksie pracy jest wcześniejsze zatrudnienie pracownika przez okres sześciu miesięcy (art. 186 § 1 K.p.). Wymóg ten dotyczy łącznego stażu pracy, zatem pracownik nie musi być zatrudniony przez ten okres u tego pracodawcy, u którego zamierza wykorzystać urlop wychowawczy. Co więcej, do okresu zatrudnienia, od którego zależy powstanie prawa do urlopu wychowawczego, zalicza się również okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych” – wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z 18 czerwca 1998 r. (III Aua 296/98, OSA 1999, z. 5, poz. 28).

cytat z podanej przez Pana strony

Dodatek nie przysługuje, jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek:
- bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w stosunku pracy przez okres krótszy niż 6 miesięcy;

- podjęła lub kontynuuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, która uniemożliwia sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego;
- w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasiłku macierzyńskiego;
oraz gdy
- dziecko zostało umieszczone w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu, z wyjątkiem dziecka przebywającego w zakładzie opieki zdrowotnej;
- w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

W ww przypadku nie będzie tej bezpośredności gdyż umowa się już skończyła

Biorąc pod uwagę całość wypowiedzi - Nowe zatrudnienie to fikcja, urlop wychowawczy to fikcja. Chodzi tylko o otrzymanie dodatku wychowawczego.

zgadzam się, ustawodawca zabezpieczył się przed takimi praktykami
Uprzedziłam pytającą bo później jest zdziwienie

dzieki za wszytskie odpowiedzi, wiem juz co i jak z tym urlopem, a tak na marginesie to dodatku wychowawczego nie dostanę ponieważ nasze dochody przekraczaja kwote która biorą pod uwage w MOPSIE, chodziło mi bardziej o pawo do wychowawczego niz o zasiłek, no ale ważne że mam jasnośc, że moge iśc na urlop w tym samym dniu podpisania nowej umowy, dzieki, pozdrawiam

od 18 grudnia mam nową umowe o pracę u innego pracodawcy, więc mam ciągłośc zatrudnienia

Powrót