Nowa spółka z.o.o - siedziba i miejsce prowadzenia działalności

• Autor wątku Autor wątku kajaman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajaman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

tworzę nową spółkę z.o.o która będzie zajmować się świadczeniem usług z zakresu IT, chodzi tu głównie o pisanie aplikacji internetowych.

Będę zatrudniał 2 pracowników, studentów na umowę-zlecenie na początek.

Muszę znaleść lokal dla spółki - chciałbym żeby to było *mieszkanie* a nie typowe biuro (tak działa np. nasza-klasa.pl).

1. Czy siedzibą spółki z.o.o może być lokal wynajmowany?
2. Kiedy muszę wynająć lokal - przed podpisaniem umowy spółki jest to chyba niemożliwe bo nie ma spółki - później - potrzebuję adresu do umowy?
3. Czy muszę uzuskiwać jakieś dodatkowe zgody na prowadzenie działalności gospodarczek w lokalu mieszkalnym, np. zgodę spółdzielni, mieszkańców itd. - i kiedy muszę to załatwić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam,
Hubert Łępicki

1. Tak.
2. Do umowy spółki nie potrzebujesz adresu - podajesz siedzibę, czyli miejscowość. Po podpisaniu umowy spółki zawierasz umowę najmu, bo potrzebujesz adresu do dalszych czynności rejestracyjnych.
3. Nie wiem :(

o ile wiem (ale nie jestem prawnikiem) to spółce potrzebny jest ADRES dla korespondencji i nie jest potrzebne hmm zezwolenie spółdzielni na otrzymywanie korespondencji do spółki na adres domowy ;). W istocie ten adres to jest miejsce do kontaktów z zarządem.
Wiem na pewno, że może funkcjonować spółka, która jako adres (ten urzędowy/korespondencyjny) podaje adres domowy prezesa, tyle że to nie jest mieszkanie wynajmowane (ale to chyba nie ma wielkiego znaczenia).

Posiadanie adresu do korespondencji jest wystarczające do rejestracji Spółki w KRS, ale pojawi się problem przy zgłoszeniu działalności do US. Tu wymagane jest udokumentowane prawo do lokalu.

Powrót