Nowa telefonia

• Autor wątku Autor wątku Physko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Physko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie

Moja babcia zawarła umowę z Nową Telefonią umowę 06.10.2016 r.
Nie wiedziała do końca co podpisuje. Chciałybyśmy zrezygnować z umowy. Czy jest możliość aby zrobić to bez kosztów. Jak jest z tym odstąpieniem umowy poza lokalem (10/14 dni?), jeżeli podpisanie umowy odbyło się u nas w domu za pośrednictwem "domokrążcy"?

Jeżeli z tą Nowa telefonia umowa była podpisana w domu to należało by jutro wysłać listem za zwrotka ze rezygnujecie nie podajecie z jakich przyczyn

zachowujecie 14dniowy termin na wypowiedzenie . wzór odstąpienia od umowy powinniście mieć w załączonym regulaminie.;)

Znalazłam wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość lub poza lokalem przedsiębiorcy na stronie UOKiK. Wysyłam jutro poleconym priorytetem oświadczenie o odstąpieniu. Jak umowa była zawarta 06.10.2016 r to musi dojść do firmy najpożniej do 20.10.2016 (włącznie)? Jeżeli dojdzie np 21.10.2016 to odstąpienie nie ma mocy prawnej?

cytuje: Należy wysłać w ciagu 14 dni pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy na adres wskazany w umowie za potwierdzeniem podbioru.

"wysłać" to nie to samo co "odebrać" - rozumiesz to co napisałam?:D

Rozumiem co napisałaś, i uważam to za całkiem logiczne. Po prostu dzwoniąc na infolinie konsultantka mi powiedziała, że ma dojść do czwartku i to mój problem czy się poczta spóźni, bo liczy się data wpłynięcia oświadczenia a nie wysłania. Dzięki za informację. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Termin upływa z końcem dnia, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie (jeśli oczywiście poczta jeszcze wtedy działa), aby list z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy nadać nawet o godz. 23.59 dnia, w którym upływa termin.

Konsultantka myli pojęcia: rozwiązanie umowy z prawem do jego odstąpienia.

Podstawą prawną prawa do odstąpienia jest art. 7 ust. 1 w związku z art. 10 ust. 1 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów. :ok:

warto zaznaczyć - rezygnacja ma wpłynąć do 14 dni do operatora !!! a nie wysłania np -pocztą bo wtedy kicha kara umowna chyba ze złozona rezygnacja w siedzibie firmy
natychmiast wysłac polecony za dostarczeniem -priorytet!!

piotr.techno napisał:
warto zaznaczyć - rezygnacja ma wpłynąć do 14 dni do operatora !!! a nie wysłania np -pocztą bo wtedy kicha kara umowna chyba ze złozona rezygnacja w siedzibie firmy
natychmiast wysłac polecony za dostarczeniem -priorytet!!

wprowadzasz w błąd ktory pózniej jest powielany.:mad:

zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.[/B]:beer:

Ostatnia edycja:
Dopiszę się. Ojciec znajomej odebrał telefon od jakiejś telefonii na łączach orange (myślał że to dotychczasowy operator) i zgodził się na coś pod czas tej rozmowy. Teraz po fakcie się zorientował, że mógł zostać wprowadzony w błąd i niechcący zmienił operatora. Jakie to ma skutki? Czy taka rozmowa jest wiążąca, czy muszą wysłać umowę na papierze a on musi podpisać? Coś się chyba w tych kwestiach zmieniło na początku 2015?

Powrót