Nowa ustawa śmieciowa - czy narzuca ona obowiązek korzystania z wywozu śmieci?

• Autor wątku Autor wątku posiadacz problemu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

posiadacz problemu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Z niezrozumiałych dla mnie przyczyn moderacja tego forum, zamiast mi pomóc (wszak chyba taka jest idea tej strony), zamknęła ten watek w innym dziale:
http://forumprawne.org/prawo-nieruc...na-obowiazek-korzystania-z-wywozu-smieci.html
Jako, że opisana w nim kwestia nie jest jakimś wymysłem, tylko realnym problemem dotyczącym nie tylko mnie, zgodnie z sugestią jednego z "przyjaciół forum", przeniosłem ten wątek do Hydeparku i kontynuuję dyskusję:

Agnieszka3M napisał:
posiadacz problemu napisał:
Podejrzewam, że w Polsce (zwłaszcza na wsiach i w małych miasteczkach) ludzi, którzy pozbywają się śmieci w sposób taki sam jak my, jest mnóstwo
niestety i dlatego wokół taki śmietnik
Przepraszam jaki śmietnik? Nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Napisałem wyraźnie, że odpady organiczne zjadają kury (a na wsiach ludzie mają jeszcze często świnie, psy, koty, króliki, nutrie i nic się nie marnuje), a odpady typu papier, plastik, płótno, drewno idą na opał. Żadnego wysypiska nie mam pod domem i jakoś w okolicy nie zauważyłem, by ktoś miał. Ludzie na prowincji świetnie sobie radzą we własnym zakresie ze śmieciami, więc czemu mają być zmuszani do korzystania z płatnej usługi, której nie potrzebują? Na takiej samej zasadzie rząd (a w przypadku ustawy śmieciowej zmuszającym jest nieszczęsna UE) może mnie zmusić do płatnego korzystania z lekcji tańca albo kupowania hot dogów na Statoil. Nie sadzę, żeby to było zgodne z konstytucją.

Agnieszka3M napisał:
czy istnieje przepis prawny, ZAKAZUJĄCY palenia opakowaniami plastikowymi w domowym piecu centralnym?
ty tak na serio się pytasz?obecnie już przedszkolaki mają większa wiedzę
Przedszkolaki być może tak, ale dziewczynki z pierwszego roku prawa chyba nie.

Agnieszka3M napisał:
kw Art. 117. Nieutrzymywanie czystości i porządku
§ 1. Kto, mając obowiązek utrzymania czystości i porządku w obrębie nieruchomości,
nie wykonuje swoich obowiązków lub nie stosuje się do wskazań i nakazów wydanych przez właściwe organy w celu zabezpieczenia należytego stanu sanitarnego i zwalczania chorób zakaźnych, podlega karze grzywny do 1 500 złotych albo karze nagany.
Czy ugotowanie kurom (świniom, psom, kotom itp.) odpadów organicznych z domowej kuchni i nakarmienie ich nimi jest naruszeniem prawa dotyczącego "zabezpieczenia należytego stanu sanitarnego i zwalczania chorób zakaźnych", które "podlega karze grzywny do 1 500 złotych albo karze nagany"? Czy w Polsce jest jeszcze własność prywatna, czy np. jak urządzę sobie wysypisko złomu, szkła i plastiku na własnym ogrodzie, to "właściwe organy" mnie za to ukażą? Kogo obchodzi, co trzymam na własnym ogrodzie, o ile nie przynosi to szkód osobom spoza mojej posesji (np. jeśli nie są to odpady chemiczne, które przenikają do wód gruntowych, albo padlina, która zasmradza okolicę i grozi zarazą)?

Agnieszka3M napisał:
ustawa o odpadach
Art. 71. Kto:

1) wbrew zakazowi termicznie przekształca odpady poza instalacjami i urządzeniami do odzysku lub unieszkodliwiania odpadów lub
Czy piec nie jest "urządzeniem unieszkodliwiającym odpady"? Gwarantuję ci, że jak wrzucisz plastikową butelkę po wodzie mineralnej do pieca, to się unieszkodliwi (i jeszcze trochę nagrzeje ci wody w kranie i będzie cieplej w domu).

Agnieszka3M napisał:
2) termicznie przekształca lub dopuszcza do przekształcania odpadów niebezpiecznych w spalarniach albo w innych instalacjach, które nie spełniają wymagań przewidzianych dla spalarni odpadów niebezpiecznych, albo w urządzeniach
podlega karze aresztu albo grzywny.
Dziewczę, powiedz mi, co to w polskim prawie są "odpady niebezpieczne"? Czy plastikowa reklamówka, kubek po śmietanie, butelka po wodzie mineralnej, stare gacie, dziurawe korkotrampki, przeczytane gazety, nogi od taboretu (bo takimi rzeczami pali się w piecu oprócz zakupionego węgla i drzewa) to w polskim prawie "odpady niebezpieczne"? Bądź tak łaskawa i zacytuj mi pełną definicję "odpadów niebezpiecznych", która widnieje w polskim prawie. Bo jeśli palenie w piecu plastikowymi opakowaniami po produktach spożywczych tworzy takie niebezpieczeństwo, to pół Polski to terroryści. Osobiście nie znam nikogo, kto mieszka w domku jednorodzinnym, ma piec centralny i kto by nie palił w nim opakowaniami pozostałymi po zjedzonej żywności, tylko zamawiał w firmie śmieciarskiej kontener i usługę ich wywozu i jeszcze bulił za to kasę.
PS. Poza tym nie odpowiedziałaś na moje pytania zadane w poście rozpoczynającym wątek, tylko kluczysz, jakbyś była lobbystką ****

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zamiast mi pomóc (wszak chyba taka jest idea tej strony)
A Ty dublujesz, mimo, że wątek miał być zamknięty.
Ale dobra, niech będzie.
Śmieci, których nie możecie się pozbyć, wywozi do miasta rodzina. I dzięki temu ich sąsiedzi muszą dopłacać za wywożenie śmieci. A Wy macie za darmo...
Bo jeśli palenie w piecu plastikowymi opakowaniami po produktach spożywczych tworzy takie niebezpieczeństwo, to pół Polski to terroryści.
Ludzie kradną. Czy to usprawiedliwia kradzież?

czyli umiesz używać google :) to teraz wygogluj sobie co się wydziela do powietrza jak spala się "plastik"

a co tam, tutaj masz przystępnie i obrazki jeszcze są http://www.eko.skawina.net/spalanie.html

Ostatnia edycja:
Ag_Maz napisał:
A Ty dublujesz, mimo, że wątek miał być zamknięty.
Ale dobra, niech będzie.
W poprzednim dziale "przyjaciółka forum" Lewanna zaproponowała przerzucenie tego wątku do Hydeparku, co też zrobiłem.

Ag_Maz napisał:
Śmieci, których nie możecie się pozbyć, wywozi do miasta rodzina. I dzięki temu ich sąsiedzi muszą dopłacać za wywożenie śmieci. A Wy macie za darmo...

Ludzie kradną. Czy to usprawiedliwia kradzież?
Jak już wcześniej napisałem, jest to reklamówka szkła raz na kilka tygodni, ale mimo wszystko celna uwaga. Załóżmy, że zamiast raz na kilka tygodni dawać tę reklamówkę członkom rodziny mieszkającym w bloku, wrzucamy to szkło do wielkiego dołu wykopanego na swoim ogrodzie albo zanosimy do skupu szkła. Czy wtedy już możemy nie korzystać z usług wywozu śmieci?

Agnieszka3M napisał:
czyli umiesz używać google :) to teraz wygogluj sobie co się wydziela do powietrza jak spala się "plastik"
Wydziela się niezbędny do fotosyntezy roślin dwutlenek węgla, o ile się nie mylę? Oby się go wydzielało jak najwięcej.

Agnieszka3M napisał:
a co tam, tutaj masz przystępnie i obrazki jeszcze są .:: EKO.SKAWINA :: Segregujesz - Zyskujesz ::.
W linku nie ma nic napisane, że jest to prawnie zakazane. Są to tylko oparte na "widzimisię" porady ekologicznych "dobrych wujków", a ja szukam porad prawnych, nie ekologicznych. Jeszcze raz więc pytam: czy spalanie plastiku w piecu domowym jest w Polsce prawnie zakazane (na mojej ulicy wszyscy, którzy nie mają (czyli jakieś 80-90% posesji) ogrzewania domu na gaz, spalają w piecach plastikowe opakowania. Podejrzewam, że taki odsetek ludzi dokonujących tego "straszliwego" procederu dotyczy domów jednorodzinnych w skali całej Polski.

Jeszcze raz więc pytam: czy spalanie plastiku w piecu domowym jest w Polsce prawnie zakazane
W zamkniętym wątku miałeś podstawę prawną. Grozi za to kara grzywny lub aresztu.
Wydziela się niezbędny do fotosyntezy roślin dwutlenek węgla, o ile się nie mylę?
Plus substancje trujące, np. dioksyny.

Dziewczę, powiedz mi, co to w polskim prawie są "odpady niebezpieczne"?
Tu masz piękne zestawienie Internetowy System Aktów Prawnych

Skorzystałem z podanego przez Ciebie linku i proszę bardzo:
§3.1. Katalog odpadów określający grupy, podgrupy i rodzaje odpadów oraz ich kody wraz z listą odpadów niebezpiecznych zawiera załącznik do rozporządzenia
2. Listę odpadów niebezpiecznych ustala się poprzez oznakowanie odpadów niebezpiecznych w katalogu odpadów indeksem górnym w postaci gwiazdki „*” przy kodzie rodzaju odpadów.

(cyt. ze str. 8585)
http://isap.sejm.gov.pl/Download;js...9A5FA4F85F649CB?id=WDU20011121206&type=2&nr=1

No to szukam w katalogu odpadów podgrupy z opakowaniami plastikowymi i znajduję w drugim linku na str. 8606 :
http://isap.sejm.gov.pl/Download;js...9A5FA4F85F649CB?id=WDU20011121206&type=2&nr=2
Podgrupa 15 01 02
Opakowania z tworzyw sztucznych
Nie są one oznaczone gwiazdką „*” (czyli prawnie nie są sklasyfikowane jako odpady niebezpieczne), a więc można je legalnie spalać w domowym piecu.

PS. Przecież to jest logiczne, bo inaczej na podstawie palenia w domowych piecach plastikowych opakowań (co jest procederem naturalnym i powszechnym dla każdego, kto ma w domu piec centralny) trzeba by ścigać i ciągać po sądach pół Polski.

PS. 2
No dobra, na pytanie nr 2 zadane tutaj, mam już odpowiedź. To teraz byłoby miło, gdybym uzyskał odpowiedzi na pytania nr 1 i 3 :tuptup:. Niestety dziś już nie będę miał czasu na kontynuowanie dyskusji, ale zajrzę tu jutro. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Znam takiego cwaniaka, któremu zechciało się palić plastykowymi odpadami w piętrowym domu (długi komin). Rezultat: mniej lotne części pozostałości kondensowały się i osadzały w postaci stałej na górze (gdzie chłodniej). W końcu utworzyła się taka twarda skorupa, że przebić się absolutnie nie dało, i pół komina rozbierać musiał :) A jak mieszkanie wyglądało po tej operacji i ile miał zabawy z remontem możecie sobie wyobrazić, i to w środku zimy :)
To taki głos praktyczny, niezależnie od tego, że przy spalaniu plastyku z zwykłym piecu wydziela się do atmosfery całe mnóstwo trucizn.
Specjalne spalarnie to całkiem inna bajka, to specjalne piece, inna temperatura, filtry, dostosowana technologia itd. A i tak są kontrowersje.

Ostatnia edycja:
załatwiałam ostatnio deklarację śmieciowa w gminie ,dla sklepu ,w którym pracuje ,wiem ,że wszystkiego nie da sie przewidziec w ustawie ,ale takich krzykaczy ,pieniaczy przychodzi kilku dziennie ,a z innej beczki ,to nie wieszam białego prania na balkonie od kliku lat ,bo potem trzeb a prac jeszcze raz ,na wiosne i wczesna jesienia nie da sie oddychac wieczorem ,bo ludzie podgrzewaja się plastikiem i czym sie da , swiadomość w narodzie marna ,liczy sie własny interes ,i taniość , z obserwacji wsi ,w której mieszka rodzina ,dopóki nie było kanalizacji to wszyscy pompowali szabo domowymi sposobami na własne i sasiadów pole byle by nie płacic za beczkowóz ,jakie szkody robili sobie jedząć póżniej te warzywa i owoce ,to nawet nie warto wspominąć, myslę ,że nawet w tym dziale nie warto kontynowac takich tematów, bo takich ludzi nic i nikt nie przekona ,że każdy ma smieci ,że być może ustawa smiecoiwa jest niedoskonała i czesto niesprawiedliwa dla niektórych ludzi ,ale to poczatek ,trzeba czasu by wykorzenic takie myslenie,nauczyc ludzi by dbali nie tylko o swoke podwórko ale o ten kawałek swiata najblizszy ,
zastanawiam się po co wszyscy chodzimy do szkoły ,,skoro potem takie tematy sa zakładane,
a ta dziewczynka z 1 roku prawa byc może wyrosnie na swietnego człowieka i prawnika , po co obrażac ludzi tylko dlatego ,że maja racje ?
babcia zawsze powtarzała ,że jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkich dogodził
śmieszny post nadaje się do pokazywania z tytułem ''jak nie należy sie zachowaywac''
pozdrawiam wszystkich ,którzy cierpliwie odpowiadają-posiadaczowi problemu- chyba nie jest wart ,żeby poswiecac mu czas na forum

posiadacz problemu
Mezczyzna.gif
- Widzę, że wszystko zostało wyjaśnione. Pana "posiadacza" uprzedzam, że obrażanie użytkowników kończy się banem.

Czy wtedy już możemy nie korzystać z usług wywozu śmieci?

Nie ma czegoś takiego, jak korzystanie z usług wywozu śmieci na gruncie znowelizowanej ustawy.

Jest opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Jeśli jesteś właścicielem nieruchomości zamieszkałej przez mieszkańców, musisz ją płacić. I tyle.

Nota bene w ramach tej opłaty mieści się nie tylko wywóz śmieci z nieruchomości, ale cały system utrzymywania porządku i czystości w gminie.

OK. To samo ale inaczej ;)
Jestem bardzo pro ekologiczny do tego stopnia, że sam sortuje odpady plastykowe na ich różne rodzaje (PET,HDPE,PVC,LDPE, ABS,PP,PS....) . Plastyki które łatwo się kurczą od temperatury podgrzewam przy piecu a inne śrutuję maszynką własnej roboty. Plastyki posortowane raz worku sprzedaję w skupie. Podobnie postępuję ze złomem, tzn. sortuję i jak trzeba tnę na mniejsze kawałki i raz w roku do skupu. Odpady biologiczne jak np. resztki żywności przetwarzam termicznie dla zwierząt domowych lub na kompost. Stare ciuchy odsprzedaję na OLX lub przerabiam na szmatki w ostateczności wywożę do miasta do dedykowanych kontenerów. Papier i drewno spalam w kominku lub piecu. Starą elektronikę oddaję do sklepów (zawiera sama w sobie utylizację). Stare baterie i żarówki oddaję w sklepach do dedykowanych pojemników. Szklane słoiki i butelki wykorzystuję do własnych przetworów lub wydaję w rodzinie, w ostateczności wywożę do miasta do dedykowanych kontenerów.
Stare leki oddaję do apteki.
W 99% moje śmieci są utylizowane. Ten 1% rocznie przy okazji wyrzucam do miejskiego kosza.

Czy na podstawie mojego oświadczenia i dwóch faktur ze skupu rocznie powinienem zostać zwolniony z opłat za wywóz(gospodarką) śmieci ?

Zrozum że ustawa nakłada obowiązek niezależnie od twoich ekologicznych upodobań

Zreszta jak sam napisałeś

hra napisał:
wywożę do miasta do dedykowanych kontenerów.

Te kontenery tez opłacane sa właśnie z opłat za śmieci pobieranych od mieszkańców

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Co w sytuacji jak ktoś chce sprzedawać śmieci (oddawać do skupu) ? Dlaczego mieszkańcy mają oddawać śmieci miastu za darmo i jeszcze za to płacić w sytuacji , gdy mogą na tym jeszcze zarobić :)

Te kontenery tez opłacane sa właśnie z opłat za śmieci pobieranych od mieszkańców

Byłem pewny, że za te kontenery mieszkańcy mieli ulgi za odpady niesegregowane.
Jak ktoś deklaruje, że nie będzie segregował to płaci więcej.
Ale to nie problem, będę zbierał i sprzedawał do skupu ;)
Nie generuję śmieci a nawet wspieram ekologię więc czemu jestem karany za innych ?

Morgan41 napisał:
Zrozum że ustawa nakłada obowiązek niezależnie od twoich ekologicznych upodobań
Gdzie lub pod jakim hasłem szukać tej ustawy ?

Powrót