Nowe auto w leasingu non stop zepsute

• Autor wątku Autor wątku emsiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emsiol

Stały bywalec
Odpowiedzi
477
Nabyłem poprzez leasing narzędzie pracy. Auto dostawcze. Jest dużo jeżdżone. Codziennie musi być podstawione w 900km trasę. Z autem miałem problemy już po przejechaniu 300km. Wadliwa wycieraczka. Od maja 2014 do dziś auto było już ok 15 razy w serwisie. 2 razy holowane z trasy. Za każdym razem sam muszę płacić za awarie auta. (konieczny wynajem zastępczego na czas naprawy). Mam powoli tego dosyć. Nie po to jest brane nowe auto... Jaka jest szansa, żeby zwrócić auto czy to bankowi, czy wręcz dystrybutorowi marki w Polsce? Chętnie wróciłbym do starej marki w której nie było tylu problemów...

Auto znowu stoi. Tym razem wiązka sprężarki od pneumatycznego zawieszenia. Co najlepsze ta część będzie dostępna dopiero po wyprodukowaniu jej w fabryce... Auta ma stać 2 tygodnie.
Nigdy więcej Iveco

Zadzwoń do leasingodawcy i upewnij się, że możesz podjąć taki krok (lub sprawdź w umowie czy jest coś na ten temat) a następnie reklamacja do dealera.

Dokładnie wszystkie dowiesz się w firmie leasingowej, a tak btw

teraz nowe samochody po prostu tak produkują. Niektóre części specjalnie robią tak żeby po jakimś czasie się psuły np gwarancja na dany element to dwa lata i po tym czasie na pewno się zepsuje, aby producent mógł zarabiać. Samochodów nie projektują już inżynierowie tylko marketingowcy. To samo tyczy się napraw samochodów Np rozrząd jeszcze dekadę temu był umieszczany w takim miejscu, aby mechanik miał do niego maksymalnie łatwy dostęp. Teraz producenci mają w nosie względy praktyczne. W większości modeli rozrząd umieszczony jest tak aby nie można było go nawet dotknąć bez demontażu połowy części. Producenci najchętniej uniemożliwiliby kierowcy jakąkolwiek ingerencję w komorze silnika. Maksymalnie komplikują budowę jednostek napędowych, tak, że nawet wymiana żarówki ciągnie Nas do ASO. W samochodach grupy VAG aby zmieniać tarcze hamulcowe trzeba najpierw podłączyć całość pod komputer w którym po wpisaniu kodu otworzy się zacisk. Renault wymyślił specjalne klucze (cena kilka tys zł) do swoich specjalnych śrub. Era prawdziwych samochodów zakończyła się w połowie lat 90. Mydlą nam oczy ekonomia i niskim spalaniem. A produkują samochody które po 10 latach lub 250tys km się rozlecą na części. Mercedes o mały włos nie zbankrutował, na szczęście szybko się ocknęli i przestali produkować beczkę (w123) i teraz mają auta które gniją po 4 latach, a serwis musisz robić co rok w ASO. Dziwna sprawa, że w Rosji do dziś jeżdżą 30-letnie KAMAZy w warunkach -40^C do +20^C po wodzie i po lądzie. Bez wymiany oleju od 10lat. A tu takie wielkie firmy i nie potrafią czegoś takiego? Jak chcesz porządnego dostawczaka to polecam Volkswagen LT albo Mercedes T1 lub stare Sprintery. Niezniszczalne auta, tanie naprawy i do dzis jeżdżą bez zarzutów.

Zrobił się samochodowy offtop, ale jak najbardziej popieram.
VW LT to samochód nie do zajeżdżenia (śmigałem dieslem kiedyś). Można nim cuda czynić na drodze.
Dlatego też, z przyczyn wymienionych przez @opania, pomimo najszczerszych chęci i posiadania środków na nowsze auto nadal mam w garażu tylko dwa auta z lat 90' (mój i zony) - nie są może tak bardzo efektowne, ale w razie problemów jestem w stanie naprawić 80% sam / z pomocą Ojca. :)

Powielacie pewne opinie "zasłyszane" moim zdaniem. Mówicie, że auto ma się rozlecieć po upływie np. 2 lat gwarancji. Ale producent często daje gwarancję bez limitu km, z którego ja skrzętnie korzystam. Np taki Opel Vivaro, którego wziąłem z salonu 01.09.2012 na koniec gwarancji miał 420 000 km:) Żadnych poważnych problemów z nim nie miałem. Naturalnie zaczęła cieknąć turbina, ale to dopiero przy 370 000 km. Wymienione bez problemu na gwarancji. Skrzynia wyła 6stka - skrzynia zrobiona bez problemu miesiąc przed upływem gwarancji.
Teraz auto ma prawie pół miliona i wszystko działa. Więc są samochody, które potrafią jeszcze jeździć.
A co do tytułowego Iveco przesłałem im takie pisemko:
Zawiadomienie o ujawnieniu się wad fizycznych
Wezwanie do usunięcia wad
W związku z ujawnieniem się istotnej wady fizycznej w Przedmiocie Sprzedaży, polegającej na wadliwym układzie pneumatycznym zawieszenia tylnego
niniejszym, zgodnie w uprawnieniami przysługującymi Korzystającemu na podstawie kodeksu cywilnego, wzywam Sprzedawcę do:
 niezwłocznego usunięcia wad Przedmiotu Sprzedaży
w nieprzekraczalnym terminie 14 dni od dnia utrzymania niniejszego wezwania, na własny koszt i ryzyko, pod rygorem możliwości odstąpienia przez ING Lease od umowy sprzedaży, co w konsekwencji będzie wymagało doprowadzenia do zwrotu wzajemnie otrzymanych przez strony świadczeń, a także naprawienia przez Sprzedawcę szkody, jaką poniesie Korzystający bądź ING Lease w związku z występowaniem wad fizycznych w Przedmiocie Sprzedaży.

Uzasadnienie

Zgodnie z art. 556. § 1 kodeksu cywilnego sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
Zgodnie z art. 7098 § 2 kodeksu cywilnego, od chwili zawarcia przez Finansującego umowy sprzedaży ze sprzedawcą, której przedmiot sprzedaży zostanie oddany na podstawie umowy leasingu do korzystania Korzystającemu, z mocy ustawy przechodzą na Korzystającego uprawnienia z tytułu wad rzeczy przysługujące Finansującemu względem Sprzedawcy (z wyjątkiem uprawnienia odstąpienia przez Finansującego od umowy sprzedaży). Jeśli wady ujawniły się po odbiorze Przedmiotu Sprzedaży, Korzystający może wystąpić bezpośrednio do Sprzedawcy z żądaniem ich usunięcia w ramach uprawnień z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy („Rękojmia”).

Odpowiedzialność Sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady fizyczne jest:
I. niezależna od winy sprzedawcy czy też osób które działają na jego rachunek (za które on nie odpowiada), a nawet niezależna od wykazania szkody wynikającej ze świadczenia rzeczy wadliwej;
II. niezależna od wiedzy sprzedawcy o istnieniu wady; podstępne działanie sprzedawcy, który wadę zataja, prowadzi jedynie do dalszego zaostrzenia zwykłej odpowiedzialności z tytułu rękojmi.

W przypadku, gdy rzecz ma wady fizyczne, Korzystający może:
a) żądać odstąpienia przez ING Lease od umowy sprzedaży (560 § 1 k.c.), przy czym uprawnienie do odstąpienia od umowy sprzedaży może zostać wykonane jedynie przez ING Lease, o ile po wezwaniu Sprzedawcy przez Korzystającego, Sprzedawca niezwłocznie nie wymienił rzeczy wadliwej na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wad nie usunął (art. 560 § 1 zd. 2 k.c.);
b) obniżenia ceny sprzedaży (560 § 1 k.c.);
c) dla rzeczy co do tożsamości, gdy przy tym sprzedawca jest wytwórcą rzeczy, może żądać usunięcia wady (naprawa) wyznaczając przy tym odpowiedni termin, z zagrożeniem, że po jego bezskutecznym upływie od umowy odstąpi (561 § 2 k.c.)

W związku z powyższym wzywam Sprzedawcę jak na wstępie.

I podobno auto ma dzisiaj być zrobione. Zatem zastanawiam się teraz nad złożeniem pisma, które nie wzywa do niezwłocznej naprawy, a do:

obniżenia ceny sprzedaży Przedmiotu Sprzedaży (560 § 1 k.c.) o kwotę odpowiadającą utratę wartości Przedmiotu Sprzedaży obarczonego wadami

I tak za każdym razem jeśli auto będzie zbyt długo przebywać w ASO.

Skontaktuj się leasingodawcą. De facto on jest właścicielem auta i ma głos decydujący w tej sprawie.

wysłałem mu DW tego pisma

Leasingodawca mnie poinformował, że mogę wykupić wcześniej wadliwy pojazd i mam wtedy możliwość sprzedaży go na rynku pojazdów używanych:) :) Innej możliwości pani na infolinii nie widzi. Po użyciu tonu z " bardziej rozbieganymi samogłoskami" przesłała mi pismo, które tu przytoczyłem.
Po dostarczeniu tego pisma do Iveco, nagle 48 godz później część się znalazła i jutro auto będzie gotowe do odbioru. To już będzie 12 naprawa tego auta przez 9 mies...
Oczywiście postaram się upomnieć o :
obniżenie ceny sprzedaży Przedmiotu Sprzedaży (560 § 1 k.c.) o kwotę odpowiadającą utratę wartości Przedmiotu Sprzedaży obarczonego wadami, to jest o kwotę wynajęcia aut zastępczych na czas przestoju pojazdu

Powrót