Nowe auto z salonu z wadą ukryta

• Autor wątku Autor wątku easy1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

easy1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

21 stycznia kupiłem nowe auto z salonu na osobę prywatną, po przejechaniu 50km i ponownej próbie odpalenia auta nie uruchomiły się multimedialne zegary które wyświetlają prędkość(czarny obraz). Odrazu poinformowałem salon o sytuacji kazali obserwować przez klika dni. Problem powracał średnio raz dziennie co uniemożliwiało mi jazdę.
28 stycznia auto oddałem na serwis, auta zastępczego nie dostałem. Po 3 dniach okazało się, że do wymiany jest cały wyświetlacz i trzeba czekać kilka tyg.

Auto zostało mi sprzedane z wada ukrytą, o której zapewne sami nie wiedzieli. Rozumiem, że w tej sytuacji moge skorzystać z prawa konsumenta i żądać zwrotu kosztów poniesionych przez to, ze wydali mi auto z wada ukrytą, dobrze myślę? Co w tej sytuacji mogę zrobić, jak to najlepiej ugryźć?

Pozdrawiam

Rozumiem, że w tej sytuacji moge skorzystać z prawa konsumenta i żądać zwrotu kosztów poniesionych przez to, ze wydali mi auto z wada ukrytą, dobrze myślę? Co w tej sytuacji mogę zrobić, jak to najlepiej ugryźć?
Korzystasz z rękojmi za wady czy gwarancji?

gryffinian napisał:
Korzystasz z rękojmi za wady czy gwarancji?

Najgorsze, że nie określiłem z jakiego tyt auto ma być naprawione(poprostu zostawiłem im auto na serwisie) , z tego co się dowiedziałem, że jeśli salon nie bededzie chciał współpracować to musze walczyć o swoje na drodze cywilno prawnej, niby wydaje się oczywistym, że prawda leży po mojej stronie ale w sumie to nigdy nic nie wiadomo.

Powrót