R
Rossi1987
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
W 1988 wyjechałem jako około 1,5 roczne dziecko do RFN razem z Matką i Ojcem do Niemiec wyjechaliśmy na tak zwaną visę z PRL około dwa lata wcześniej Moja Babcia również wyjechała do RFN i odbyła tam sprawę sądową samą Sprawę wytoczył jej brat A że o udowodnienie że wychowywała głównie sama A nie wychowywał ich Ojciec A jej maż komunista swoje dzieci itp w tak zwanym Duchu Niemieckim i w pełni demokratycznie w Okresie PRL Babcia sprawę wygrała bodajże już na pierwszej Co oznaczało również przyznanie Obywatelstwa Niemieckiego dla niej i dla wszystkich dzieci i również wnuków wyrokiem sądu przydzielając wszystkim grupę A I jak wspomniałem w 1988 przyjeżdżając do Niemiec przebyliśmy do tak zwanego Friedland -obozu przejściowego Tam byliśmy przez 24 godziny w celu potwierdzenia obywatelstwa i odebrania dokumentów i wybraniu dowolnego miasta - regionu w Niemczech w którym chcemy zamieszkać Moja Matka otrzymała Dowód Paszport Ausweis grupy A Tak jak zresztą wszyscy w którym wpisano mnie Jako jej syna Ja zaś otrzymałem Kinder Ausweis do 16 roku Ojciec nie otrzymał obywatelstwa dostał zaświadczenie bez prawa pobytu bez udziału swojej żony Aczkolwiek mógł zamieszkiwać RFN wspólnie z rodziną Ojciec miał jednak inne plany i uciekł do pracy na czarno w inna część Niemiec Wtedy myślał że dostał obywatelstwo Oczywiście Policja Niemiecka była tym zainteresowana bo złamał wtedy prawo zostawił nas na lodzie jednak Jako że był obywatelem tylko Polskim Nie wpłynęło to na tzw papiery i zapewnienie ze strony Państwa lokalu zastępczego a Później przydzielone nam Dom z ogrodem Matka jednak po jakimś czasie wyjechała z terenu RFN na Vizę 30 dniową do Polski w celu pilnym z uwagi choroby bliskich Jak wspomniałem Kinder Ausweis który otrzymałem utracił ważność jednak dzień przed 16 rokiem życia zgłosiłem się na Komendzie we Frankfurcie nad Odrą gdzie złożyłem pisemne zeznania wypisując jakiś kwestionariusz Tegoż samego dnia przed przybyciem na komendę zgłosiłem kradzież dokumentu też w Polsce Dodać mogę że w okolicach 98/99 r Poszukiwał mnie i Matkę Niemiecki Urząd rodzinny w celu odebrania narastających pieniędzy z nieodebranych zasiłków Kindergeald wysyłał jakieś po rodzinie która tam mieszkaz rodziną jednak nie utrzymujemy kontaktu Pieniądze nie zostały jednak nigdy odebrane z tego co Na chwilę obecną posiadam Potwierdzenie w starych dokumentach matki Dowód Paszport wpisane swoje dane potwierdzenie ostatniego zameldowania w Niemczech wpisane moje dane Potwierdzenie z Friedland i wyrok sądu podanie z numerem akt sprawy I teraz Mam pytanie co musiałbym robić by odnowić na nowo te dokumenty tj Paszport Dowód I czy przed Tym musiałbym się pierw zameldować Tymczasowo itp i na jaki czas Bo nie ukrywam że wiązało by się to z kosztami przez Niemiecki Urząd rodzinny Proszę o odpowiedź