Nowe dziecko mojego ojca

• Autor wątku Autor wątku patrycja9835
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja9835

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Dziś dowiedziałam się ze mój ojciec z którym nie mam kontaktu od dwóch lat będzie miał dziecko.
Ojciec jest już w podeszłym wieku, pracuje wiec na utrzymanie siebie go stać ale pojawiały się u mnie obawy żeby ani on ani jego dziecko ( po śmierci ojca) nie mogło żądać ode mnie alimentów.
Czy jest możliwość żebym jakoś mogła się zabezpieczyć ?

Nie, ale skuteczność takiego żądania jest mało prawdopodobna.

Jesteś pełnoletnia? Czy ojciec płacił na ciebie alimenty? Czy przykładał się do twojego utrzymania. Prawie wygląda to tak:
KRiO co do zasady, mówi o tym, że jak rodzice popadną w niedostatek, to dzieci są zobowiązane do ich alimentacji, ale... taka alimentacja musi być zgodna z zasadami współżycia społecznego. Jeżeli ojciec utrzymywał ciebie jako dziecko, miał z tobą kontakt, to na starość to taka alimentacja będzie zgoda z zasadami współżycia. Jeżeli jednak cie porzucił i się tobąnie interesował i nic nie płacił, to wtedy nie. Nowe dziecko ojca ciebie całkowicie nie interesuje, jego nigdy nie będziesz musiała alimentować.

Lovor napisał:
Nowe dziecko ojca ciebie całkowicie nie interesuje, jego nigdy nie będziesz musiała alimentować.
Ale przecież obowiązek alimentacyjny dotyczy także rodzeństwa przyrodniego. Choć to mało prawdopodobne to jednak formalnie możliwe.

Powrót