Nowe legitmacje policyjne - pytanie do policjantów

• Autor wątku Autor wątku Zdzisek815
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdzisek815

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam
Słyszałem od znajomego policjanta, że od 1stycznia tego roku miały wejść do użycia jakieś nowe legitymacje policyjne przypominające z wygladu dowód osobisty. Podobno jeżeli policjant nie posiada takiej legitymacji i zatrzyma mnie do kontroli na drodze (np drogówka) to mogę mu powiedzieć przysłowiowe "xxxxxx" i odjechać bez żadnych konsekwencji. No może nie aż tak dosłownie, bo to jest obrażanie funkcjonariusza na służbie, ale w każdym bądź razie taki policjant nie może mnie w żaden sposób ukarać. Czy to prawda ??

Proszę bez wulgaryzmów. M.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
każdy policjant idący na służbę musi posiadać przy sobie legitymację... więc policjanci RD (drogówki) również...

Tak Makiz32, ale mi chodzi o to, ze od 1szego stycznia miały wejść nowe legitymacje. Jeżeli jakiś policjant nie będzie posiadać tej nowej, lub będzie miał starą to tak jakby nie posiadał żadnej legitymacji. Czy to prawda ??

nie mialy wejść tylko weszły...- były wydawane w dn. 30 (sporadycznie) i 31 grudnia. Powtórzę jeszcze raz - policjant idący na służbę musi mieć legitymację ponieważ w przeciwnym razie przełożony by gfo do tej służby nie dopuścił...

Zdzisek815 napisał:
Tak Makiz32, ale mi chodzi o to, ze od 1szego stycznia miały wejść nowe legitymacje. Jeżeli jakiś policjant nie będzie posiadać tej nowej, lub będzie miał starą to tak jakby nie posiadał żadnej legitymacji. Czy to prawda ??

tak, stare legitymacje straciły ważność w dn. 31.12.2008r. od dnia 01.01.2009r. obowiązują nowe i tylko nowe legitymacje policyjne. na dowód cytat:
[i]Policja 997 nr 1 styczeń 2009[/i] napisał:
Nie ma okresu przejściowego, kiedy obowiązywałyby jednocześnie stare i nowe legitymacje.
:]

Powrót