Nowe prawo konsumenta - koszt transportu przy zwrocie towaru

• Autor wątku Autor wątku adamnow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamnow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
cyt z informacji UOKiK. "Obowiązki przedsiębiorcy w przypadku odstąpienia od umowy - Sprzedawca musi niezwłocznie – nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia – zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności,w tym koszty dostarczenia towaru.
(...)
Przedsiębiorca ma obowiązek odebrać towar we własnym zakresie wtedy, gdy zostaną łącznie spełnione następujące przesłanki:
- umowa została zawarta poza lokalem przedsiębiorstwa;
- towar dostarczono do miejsca zamieszkania konsumenta;
- charakter towaru nie pozwala na odesłanie go w zwykły sposób pocztą – np. sprzęt AGD o dużych gabarytach (pralka, lodówka)."

Mam więc pytanie, czy dobrze rozumiem nowe prawo ?: Sytuacja: Klient zamawia przez sklep internetowy towar o wymiarach 180cm x 70cm x 40cm, wadze 70kg i wartości 500zł, wybiera zaproponowaną przeze mnie formę wysyłki na palecie firmą kurierską w kwocie 140zł - przelewa więc mi kwotę łączną 640zł. [Sprzedając mu ten towar zarabiam ok. 70zł.]. Klient otrzymuje towar i stwierdza, że nie odpowiada mu (kolor, kształt, cokolwiek bo ma prawo) i chce mi go zwrócić. Czy oznacza to, że nie dość, że muszę mu zwrócić: cyt z inf. UOKIK "wszystkie dokonane przez niego płatności" czyli 640zł [strata 140zł bo firma kurierska nie zwróci mi za usługę dostarczenia towaru] to jeszcze muszę na swój koszt odebrać towar bo znów cyt z inf. UOKIK "gdy zostaną łącznie spełnione następujące przesłanki ..." ? A to oznacza, że muszę wydać kolejne 140zł z własnej kieszeni. Jeżeli tak to na całej tranzakcji zamiast zarobić ok. 70zł będę stratny ok. 280zł a co jeśli zrobi mi tak kilkanaście klientów w ciągu miesiąca ?

Art. 34. 1. u.o.p.k. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem.
2. Konsument ponosi tylko bezpośrednie koszty zwrotu rzeczy, chyba że przedsiębiorca zgodził się je ponieść lub nie poinformował konsumenta o konieczności poniesienia tych kosztów.

Dziękuje za zainteresowanie tematem ale drążę dalej ... bo nowe prawo podważa sens prowadzenia mojej małej działalności.

Dz.U. 2014 poz. 827, Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta

- Nadal nie rozumiem Art 34 punkt 3, proszę o rozwinięcie o co chodzi.
cyt" Jeżeli umowę zawarto poza lokalem przedsiębiorstwa a rzecz dostarczono konsumentowi do miejsca, w którym zamieszkiwał w chwili zawarcia umowy, przedsiębiorca jest zobowiązany do odebrania rzeczy na swój koszt, gdy ze względu na charakter rzeczy nie można jej odesłać w zwykły sposób pocztą."

- Czy mogę na aukcji internetowej zaznaczyć, że kupując towar - to transport jest usługą dodatkową i zgodnie z Art 38 punkt 1 po dostarczeniu towaru na miejsce usługę traktuje się jako wykonaną i traci się prawo do odstąpienia od tej umowy (transportu). ?

Innymi słowy dla mnie normalnym jest jeżeli kupuje u kogoś cokolwiek i po odebraniu stwierdzam, że na przykład kolor towaru który kupiłem mi się jednak nie podoba to logicznym jest, że to ja jako kupujący powinienem pokryć wszystkie transporty ( w obie strony).

Zakup na aukcji to nie jest zawarcie umowy poza lokalem przedsiębiorstwa, a na odległość.

I odpowiadając na pytanie - taki zapis nie miałby żadnej mocy prawnej, a mógłby sprowadzic na Ciebie kłopoty.

Dzięki. Przyznam się, że dla mnie poza lokalem to właśnie oznaczało przez internet, telefon i tym podobne, widać gra słów "poza lokalem", "na odległość" w naszym prawie jest zbyt trudna dla zwykłego człowieka.

Czyli mam uważać, że sprzedając na aukcjach internetowych w opcji kup teraz (czasem bezpośrednio przez telefon) normalnie oddaję tylko to co klient mi wpłacił na konto lub to co zapłacił kurierowi jako pobranie.

A co do zwrotu klientowi za wysyłkę towaru w jego stronę no to trudno trzeba przeliczyć ilość ewentualnych zwrotów i podnieść proporcjonalnie ceny wszystkich towarów bo inaczej te zwroty doprowadzą małe "firemki" do bankructwa.

Tak czy siak, dzięki, pozdrawiam, pożyjemy, zobaczymy.

Czyli mam uważać, że sprzedając na aukcjach internetowych w opcji kup teraz (czasem bezpośrednio przez telefon) normalnie oddaję tylko to co klient mi wpłacił na konto lub to co zapłacił kurierowi jako pobranie
Tak, ale z poniższym zastrzeżeniem:

Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia rzeczy inny niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych
kosztów.

Powrót