Nowe Seicento i wypadek pani Premier

• Autor wątku Autor wątku Matoro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matoro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jakiś czas temu miał miejsce wypadek samochodu p.premier B.Szydło z Seicento. Później odbyła się zbiórka na portalu Pomagam.pl na nowe Seicento dla kierowcy, który nigdy od organizatora zbiórki zebranych środków nie otrzymał. Tak się stało, że ja również wpłaciłam niewielką kwotę na w/w cel. Dziś dostałam wezwanie e-mailem z policji (postępowanie z 284§2 kk) celem :
- potwierdzenia wpłaty i uznania za osobę pokrzywdzoną
- wskazania osoby w imieniu której wpłata zaostała dokonana,
- przekazania danych osobowych i adresowych.

Bardzo proszę o informację, czy jest jakakolwiek możliwość nieprzyjęcia/zrzeczenia/nieuznania się za osobę pokrzywdzoną?

Będę wdzięczna za pomoc.

Jeżeli jesteś wezwany, jako świadek, to masz obowiązek się stawić i złożyć zeznania.

Dziękuję za odpowiedź.
Czy to oznacza, że automatycznie, kiedy potwierdzę wpłatę zostanie nadany mi status osoby pokrzywdzonej, choć o to nie wnoszę?
Czy mogę wnieść o nienadawanie mi statusu osoby pokrzywdzonej?

Jesteś pokrzywdzonym z mocy prawa, zgodnie z Art. 49. § 1. kodeksu postępowania karnego.

Matoro napisał:
Dziś dostałam wezwanie e-mailem z policji
Od kiedy wezwanie od policji przychodzi emailem?
Matoro napisał:
Czy to oznacza, że automatycznie, kiedy potwierdzę wpłatę
Nie ma podstawy prawnej odpowiadać czy udzielać informacji drogą elekroniczną, a tymbardziej czytać email.
Ripper napisał:
Jesteś pokrzywdzonym z mocy prawa, zgodnie z Art. 49. § 1. kodeksu postępowania karnego.
On nie ma oficjalnie statusu osoby pokrzywdzonej bo policja jest na etapie ustalania danych.

tomco napisał:
Od kiedy wezwanie od policji przychodzi emailem? Nie ma podstawy prawnej odpowiadać czy udzielać informacji drogą elekroniczną, a tymbardziej czytać email.

Tak wezwanie dotarło do mnie e-mailem. Pewnie dlatego, że jedynymi dostępnymi danymi darczyńcy przy wpłacie był adres e-mail. Na ten moment prokuratura i policja dysponuje tylko tym adresem.

Czy na pewno, bez konsekwencji, mogę nie odpowiadać na to pismo?

tomco napisał:
On nie ma oficjalnie statusu osoby pokrzywdzonej bo policja jest na etapie ustalania danych.

Tak brzmi treść pisma: "w ramach prowadzonego postępowania przygotowawczego zachodzi konieczność potwierdzenia wpłaty pieniędzy przez Panią/Pana na wskazane konto portalu Pomagam.pl, a tym samym uznania Pana/Panią za osoby pokrzywdzone. W związku z powyższym zwracamy się z prośbą o przekazanie żądanych niżej informacji..."

Matoro napisał:
Tak wezwanie dotarło do mnie e-mailem.
Skąd wiesz, że ten email jest od policji, a nie od oszusta, który chce twoje dane do np. zaciągnięcia kredytu? Jak bym się bał cokolwiek wysyłać i otwierać załączniki od nieznanych osób. Policja ma milion innych sposobów na zdobycie danych darczyńców. Nie masz obowiązku prawnego im odpisywać, nawet jeżeli to policja.

Matoro napisał:
W związku z powyższym zwracamy się z prośbą o przekazanie żądanych niżej informacji..."
Czy w piśmie podano numer sprawy, osobę prowadzącą sprawę do kontaktu, jednostkę która się tym zajmuje, numer tel itd.? Najpierw bym zaczął od weryfikacji.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wszystkie informacje. Pismo natomiast, wygląda bardzo wiarygodnie, jest numer sprawy, wydział, nazwiska, telefon.

Najpilniej znaleźć numer na komendę która prowadzi sprawę na oficjalnej stronie policji i zadzwonić tam (nie na numer z wezwania) aby upewnić się że wezwanie jest autentyczne.

Co do wezwania w dziwny sposób to przypominam że jest art 137 Kodeksu postępowania karnego*, wiec (abstrahując od kwestii dowodowej faktycznego doręczenia wezwania) jeśli ktoś dostał wezwanie nawet w dziwny sposób powinien się do niego (jako praworządny obywatel) dostosować (wcześniej weryfikując jego autentyczność). Obowiązek prawny więc jest.

*Art. 137. W wypadkach niecierpiących zwłoki można wzywać lub zawiadamiać
osoby telefonicznie albo w inny sposób stosownie do okoliczności, pozostawiając
w aktach odpis nadanego komunikatu z podpisem osoby nadającej.

Powrót