Nowelizacja prawa spadkowego, czy mnie obowiązuje?

• Autor wątku Autor wątku kthxb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kthxb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,
mój ojciec zmarł 14 października 2023.
#1 Czy zmiany wprowadzone 15 listopada mnie obowiązują w kwestii zrzeczenia się spadku w moim imieniu i syna? Głównie chodzi o to, czy mogę teraz iść do notariusza z żoną, zrzec się spadku w moim imieniu i razem zrzekniemy się spadku w imieniu syna? Czy obowiązuje to tylko dla zmarłych po 15 listopada, a ja muszę iść starą drogą w imieniu syna(sąd rodzinny).

#2 Czy w tak prostej sprawie jak zrzeczenie wszystkiego jest sens bawić się w sąd i nie lepiej/szybciej iść po prostu do notariusza? Chodzi o to, że mój ojciec miał prawdopodobnie długi nieznanego pochodzenia, a majątku brak. Interesuje mnie szybkość i bezpieczeństwo załatwienia sprawy. Czy notariusz jest tak samo "bezpieczny" jak ciągnięcie tego wszystkiego przez sąd?

#3 Czy w tej sytuacji dzieci brata mojego ojca też muszą się zrzekać po mnie? Bo zakładam, że brat mojego ojca powinien zrzec się po mnie także, jeśli nie chce dziedziczyć długów.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
1. Tak, może Pan.
Przepis prawny:
Ustawa o zmianie ustawy - Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw z dnia 28 lipca 2023 r.
art. 12 (fragment)
2. Do spadków otwartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepis art. 101 § 4 ustawy zmienianej w art. 2 (Kodeks rodzinny i opiekuńczy), jeżeli termin do złożenia oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku nie upłynął przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy.
2. Oświadczenie o odrzuceniu spadku jest równie skuteczne czy to w przypadku złożenia go do protokołu w sądzie czy też przed notariuszem.
3. W przypadku odrzucenia spadku przez Pana i pana zstępnych w 'zwolnione' miejsce spadkobiercy wchodzą kolejne osoby. Jeżeli kolejną osobą w porządku dziedziczenia jest brat pana ojca to otwiera się dla niego termin do złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku a z kolei gdy brat mojca skutecznie odrzuci to otworzy się termin dla jego zstępnych na złożenie takiego oświadczenia.

Powrót