Nowi naciągacze New Telekom

• Autor wątku Autor wątku woytas74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woytas74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Jestem nowy na forum i witam wszystkich serdecznie. Wczoraj do moich rodziców zapukał facet podający się za przedstawiciela TP i powiedział, iż przyszedł naprawić linię, zniszczoną przez burzę co akurat było zgodne z faktem, gdyż burza uszkodziła linię przez co mają duże utrudnienia z telefonem. Kazał im podpisać papierki, które okazały się umowami na usługi telekomunikacyjne z firmą New Telekom.
Oczywiście moja mama jak się zorientowała poszła na policję, gdzie powiedziano jej, że ma się nie martwić i napisać list z rezygnacją z usług, co też uczyniła.
Jednak ja już nie ufam niczemu i uważam, że za pewne nie wypełniła jakiegoś druku typu odpowiedni i aktualny wzór odstąpienia od umowy itd.
Poza tym chciałbym nad tym mieć piecze, a mieszkam w Anglii od 11 lat i nie wiem jak to teraz wszystko w Polsce wygląda. Napisałem maila do tej śmiesznej firemki, pożal się boże, New Telekom z ich mega stroną New Telekom, NOWOCZESNA TELEKOMUNIKACJA DLA KAŻDEGO!, maila z prośba o aktualny wzór itd, ale
Chciałbym mieć pewność, że wszystko zrobię dobrze oraz chciałbym tą sprawę może zgłosić do prokuratury albo rzecznika, po to aby ukrócić działania takich oszustów i naciągaczy w Polsce.
Co radzicie jak postąpić najlepiej?

woytas74 napisał:
Co radzicie jak postąpić najlepiej?

Poprosić rodziców, by nie podpisywali samodzielnie umów, których nie czytają. Lub umów, które przeczytali, ale nie rozumieją.

no wiesz z całym szacunkiem ale to zrobiłem jako pierwsza rzecz gdy się o tym dowiedziałem. Szukam bardziej konstruktywnej pomocy :confused:

woytas74, czy udało Ci się skutecznie odstąpić od umowy podpisanej przez Twoih Rodziców?
Ja jestem w podobnej sytuacji: starsza osoba z rodziny podpisała z nimi jakieś papiery, jednak nieuczciwy przedstawiciel New Telekom nie pozostawił umowy :mad: więc nie wiadomo, na co się powołać w wysyłanym odstąpieniu.
Na infolinii New Telekom nie chcą wskazać/zacytować paragrafu i punktu z ich własnej umowy, który mówi o wymogach dot. odstąpienia od umowy. Jedynie informują, że samo odstąpienie należy przesłać na Domaniewską (siedziba firmy pod teoretycznie prestiżowym adresem, ale najprawdopodobniej w mieszkaniu a nie biurowcu) a aparat telefoniczny na Solipską 4B - skąd taki adres, jeśli to 1 firma, nie wiadomo - być może chodzi o utrudnienie i zniechęcenie ludzi od przejścia przez trud odstępowania od umowy).

witam ja tez jestem nowym uzytkownikiem. pisze z zapytaniem w jaki sposob udalo sie rozwiazac problem z new telecom, poniewaz ja zostalam rowniez oszukana.bardzo prosze o odpowiedz z porada jak to zrobic.pozdrawiam

Kilkanaście osób oszukanych z mojej okolicy zawiadomiło prokuraturę. Sprawa jest w toku

Dzień dobry, dzwoniłem do nich kilkakrotnie z różnych numerów, żądając konkretnych informacji: jak krok po kroku odstąpić od umowy, bo ich nieuczciwy przedstawiciel nie pozostawił ani umowy, ani regulaminów, ani zasad odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
Ustaliłem w końcu, że:
- aparat telefoniczny odesłałem na adres podany przez pracownika ich "Infolinii"
- pisemne oświadczenie odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa przesłałem na adres Domaniewska 47/10, 02-672 Warszawa

Korespondencja mailowa, najeżona wybiegami oraz różnymi próbami zamydlenia oczu ze strony New Telekom toczyła się przez blisko miesiąc I zakończyła się:
- anulowaniem umowy,
- upomnieniem przedstawiciela handlowego,
- brakiem przeprosin,
- zapewnieniem o dołożeniu wszelkich starań w przyszłości, aby podobne wątpliwości nie miały miejsca w przyszłości...
- potwierdzeniem stałego wstrzymania przetwarzania oraz usunięcia danych związanych z numerem telefonu, którego dotyczyła próba nieuczciwego przejęcia z baz danych NEW Telekom, jak również przetwarzania wszelkich danych osobowych pozyskanych z ww sprawą w celach marketingowych oraz wobec przekazywania tych danych innemu podmiotowi/administratorowi danych (Na podstawie Ustawy o ohronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 1997 r. Nr 133 poz 883) art. 32 ust. 1 pkt 6 oraz 8).

Życzę powodzenia w ewentualnych bataliach z firmą New Telekom.
Najważniejsze jest niezwłoczne przesłanie listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru odstąpienia od umowy na adres ich siedziby oraz późniejsze zażądanie (na piśmie, e-mail jest wystarczający) potwierdzenia anulowania umowy.

Proszę nie dać się naciągnąć na tryb reklamacji w oparciu o prawo telekomunikacyjne, jeśli zostało przesłane odstąpienie od umowy (czynność jednostronnie kształtująca), co oznacza, że nie jest się już abonentem, zatem 30-dniowy termin rozpatrzenia reklamacji I wszelkie tego typu argumenty nie są adekwatne, tak samo jak przeciąganie postępowania reklamacyjnego motywowane koniecznością uzupełnienia danych osobowych tak osoby, z którą zawarli umowę, jak również właściciela numeru telefonu, którego dotyczyła oraz osoby składającej skargę.

PS na ul. Solipskiej, gdzie należało odesłać aparat telefoniczny jest willa, w której siedzibę mają różne firmy, ale nie kojarzą New Telekom, choc po chwili nacisków niechętnie się wypowiadają na ich temat. Spodziewam się, że nie byłem jedyną osobą, która pytała o New Telekom i informowałą innych najemców o sposobie działania tej firmy. Właścicielka nieruchomości, do której dotarłem, poinformowana o nieuczciwych praktykach nie wydałą się tym zainteresowana i szybko zakończyła rozmowę.

Należy uwolnić się od skutków prawnych zawartej umowy powołując się na błąd wywołany podstępnie przez przedstawiciela tej firmy i powiadomić UOKiK o stosowaniu nieuczciwych, agresywnych praktyk rynkowych przez firmę.

Powrót