Nowy lokal

• Autor wątku Autor wątku obiektywny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

obiektywny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Czy prowadząc działalność gospodarczą we Francji - gastronomia, mam podpisane umowy z tamtejszymi OZZ na odtwarzanie muzyki, mogę na tamtejszą licencję objąć nowy lokal w Polsce? Oczywiście w umowie będzie wskazane miejsce odtwarzania - Polska, miasto, ulica, konkretny lokal.

Witam, w polskiej ustawie nie ma zapisane, że tylko polskie OZZ-ty mają wyłączność na pobieranie opłat za wykorzystywanie utworów na terenie Polski, ale myślę, że powinien się Pan skontaktować na początek z OZZ-tami z którymi ma Pan podpisane umowy we Francji, czy są powiązani odpowiednimi umowami wzajemnymi z ich odpowiednikami w Polsce.

Dziękuję za info.
Skrótowo założyłem, że jesteśmy w UE, więc powinno być ok, chyba że się mylę. Ale nasunęło mi się pytanie, gdybym hipotetycznie podpisał umowę z OZZ spoza UE, np.Luksemburga, to będzie to zgodne z literą prawa, czy dojdą jakieś podatki za import usług?

obiektywny napisał:
Dziękuję za info.
Skrótowo założyłem, że jesteśmy w UE, więc powinno być ok, chyba że się mylę. Ale nasunęło mi się pytanie, gdybym hipotetycznie podpisał umowę z OZZ spoza UE, np.Luksemburga, to będzie to zgodne z literą prawa, czy dojdą jakieś podatki za import usług?

odświeżam

Powrót