nowy PUP

• Autor wątku Autor wątku PrezesSiemaszko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrezesSiemaszko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Mamy rok 2016. Ostatnie wypowiedzi są z 2013 o ile dobrze spojrzałem. Przepisy sie pozmieniały i tak dalej. Mamy teraz także dowody bez adresu zameldowania. Czy teraz już można się zarejestrować w innym urzędzie pracy nie mając meldunku w mieście w którym chcemy tego dokonać? Dodam że mam jeszcze stary dowód z meldunkiem. Pozdrawiam

RE: Inny urząd pracy niż miejsce zameldowania stałego?

Witam. mam pytanie. zawsze zgłaszałem się na wizyty w powiatowym urzędzie pracy, sam też tam chciałem się zgłaszać. za parę dni mam kolejną wizytę. i tu moje pytanie, czy mogę zgłosić się do filii tego urzędu? gdyż akurat w tym dniu mam coś do załatwienia w mieście którym jest filia tego urzędu. a tak musiał bym jechać jeszcze dodatkowe 20km do powiatowego urzędu pracy. czy mogę bez żadnych problemów zgłosić się w filii danego urzędu bez jakiś dodatkowych formalności?

Miałam przyjemność dziś udać się do UP w Warszawie. Zameldowana jestem w innej miejscowości. Jako bezrobotna mogę się zarejestrować tylko jeśli mam meldunek w Warszawie. Bez meldunku można się zarejestrować jedynie jako osoba poszukująca pracy, a to nie daje prawa do zasiłku i opieki zdrowotnej. Muszę zatem się przemeldować, załatwić sobie meldunek tymczasowy bądź też jechać do UP właściwego według miejsca zameldowania. Nijak nie można tego przeskoczyć. Na moje pytanie do pani urzędniczki czemu tak jest i że teraz nie ma obowiązku meldunku pani odpowiedziała, że takie prawo i żebym się zameldowała u znajomych lub rodziny na pobyt tymczasowy :)

Rejestracja osób bezrobotnych odbywa się w oparciu o regulacje określone w rozporządzeniu MPiPS z dnia 12 listopada 2012 r.w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy. A tam mowa jest, że: "W celu dokonania rejestracji osoba ubiegająca się o zarejestrowanie jako bezrobotny zgłasza się do powiatowego urzędu pracy, właściwego ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego,a jeżeli nie jest zameldowana – do powiatowego urzędu pracy, na którego obszarze działania przebywa..." - § 2. 1. ww. rozporządzenia.
Jak widać do celów rejestracji w PUP meldunek ma znaczenie. Póki co ww. regulacja nie została zmieniona/zastąpiona zatem nadal obowiązuje.
Rejestracji w urzędzie pracy, na terenie którego przebywa może dokonać jedynie osoba, która nie jest nigdzie zameldowana.

Ostatnia edycja:
@Joanna. Wbrew temu, co piszesz obowiązek meldunku nadal istnieje

Powrót