P
piotr121
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam. Niedawno razem z mama złożyłem wniosek o wydanie paszportu na podstawie staatu mojej mamy w którym jestem wpisany. Zdecydowaliśmy się na paszport ponieważ staat za parę miesięcy traci ważność. Niestety podczas składania wniosku o paszport dowiedziałem się ze muszę złożyć wniosek o wydanie mi nowego staatu, ponieważ kolejny paszport już nie zostanie mi wydany na staat mojej mamy, muszę mieć swój własny. Trochę się zmartwiłem, że po wygaśnięciu ważności paszportu utracę obywatelstwo. Czy jest to w ogóle możliwe? Po przeczytaniu postów na forum doszedłem do wniosku ze mogę dostać odmowę otrzymania staatu. Cały czas byliśmy przekonani ze wyrobienie paszportu jest jakby otrzymaniem obywatelstwa na stałe, a w przypadku utraty ważności paszportu wystarczy, nawet po dłuższym czasie od jego wygaśnięcia, złożyć wniosek o nowy i zostanie on bez problemu wydany. Ponad to sądziliśmy ze od momentu posiadania paszportu staat jest nam do niczego nie potrzebny. Proszę o pomoc i ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu bo nie do końca ufam słowom które usłyszałem w wicekonsulacie.