Nowy staat

• Autor wątku Autor wątku piotr121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Niedawno razem z mama złożyłem wniosek o wydanie paszportu na podstawie staatu mojej mamy w którym jestem wpisany. Zdecydowaliśmy się na paszport ponieważ staat za parę miesięcy traci ważność. Niestety podczas składania wniosku o paszport dowiedziałem się ze muszę złożyć wniosek o wydanie mi nowego staatu, ponieważ kolejny paszport już nie zostanie mi wydany na staat mojej mamy, muszę mieć swój własny. Trochę się zmartwiłem, że po wygaśnięciu ważności paszportu utracę obywatelstwo. Czy jest to w ogóle możliwe? Po przeczytaniu postów na forum doszedłem do wniosku ze mogę dostać odmowę otrzymania staatu. Cały czas byliśmy przekonani ze wyrobienie paszportu jest jakby otrzymaniem obywatelstwa na stałe, a w przypadku utraty ważności paszportu wystarczy, nawet po dłuższym czasie od jego wygaśnięcia, złożyć wniosek o nowy i zostanie on bez problemu wydany. Ponad to sądziliśmy ze od momentu posiadania paszportu staat jest nam do niczego nie potrzebny. Proszę o pomoc i ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu bo nie do końca ufam słowom które usłyszałem w wicekonsulacie.

paszport, wazny czy niewazny, nigdy nie jest wg prawa 100% dowodem posiadania obywatelstwa. Z reguly jedno sie pokrywa z drugim, ale sa wyjatki.

A wiec samo uplyniecie waznosci paszportu nie oznacza wcale utracenia obywatelstwa.

Ale z drugiej strony jedynym dokumentem potwierdzajacym posiadanie obywatelstwa jest Staatsangehörigkeitsausweis.

Nowe przepisy wykonawcze dot. wydawania paszportow wymagaja weryfikacji (dalszego) posiadania obywatelstwa. Czy to musi nastapic w formie przedlozenia nowego, waznego Staatsangehörigkeitsausweisu, nie jest okreslone przepisami. Jak urzednik konsulatu sie uprze, to niestety nie zmusisz go do rezygnacji z tego zadania. Ala ja znam przypadki, ze we Wroclawiu wystawiono drugi paszport mimo niewaznego Staatsangehörigkeitsausweisu.

Masz wiec 2 rozwiazania: albo wystapic o nowy Staatsangehörigkeitsausweis albo pojechac do dowolnego niemieckiego miasta przygranicznego i poprosic o wydanie niemieckiego dowodu osobistego. To moze byc ewentualnie latwiejsze

Dziekuje za odpowiedz.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wg obecnego prawa jezeli bede chcial miec caly czas wazny paszport bede musial miec caly czas wazny staat i co 10 lat bede musial placic 25 euro za wydanie staatu i oczywiscie stresowac sie czy wgl obywatelstwo zostanie mi przyznane.

Nie rozumiem tylko tego dlaczego urzednik powiedzial mojej mamie ze za 10 lat przy wyrabianiu paszportu moze sie ona legitymowac starym staatem, ale przeciez on bedzie juz 9 lat niewazny.

Jezeli chodzi o dowod osobisty, to nie wiem czy bedzie to łatwiejsze. Podczas skladania wniosku uslyszalem ze jesli bede chcial go otrzymac np za 2 miesiace to jeszcze zostanie mi uznany staat mamy, ale jesli juz np za rok to musze miec swoj własny.

Nowy Staatsangehörigkeitsausweis jest wazny bezterminowo, dlatego konsulaty sie upieraja zeby wystapic o nowy, bo to jest jednorazowa akcja.

Niemcy urodzeni w Niemczech i tam mieszkajacy w 99,99% nigdy nie wyrabiali zadnego Staatsangehörigkeitsausweisu i tego nie musza robic.

Staatsangehörigkeitsausweis jest generalnie wymagany jedynie przy wystawianiu pierwszego paszportu osobom zamieszkalym za granica. Ale ze wzgledu na nowa klauzule w przepisach wykonawczych do ustawy paszportowej, organ wydajacy jest za kazdym razem zobowiazany do weryfikacji, czy wnioskodawca dalej posiada obywatelstwo. Dla konsulatu jest najprosciej w tym przypadku zazadac od petenta waznego Staatsangehörigkeitsausweisu.
Jak sie przeprowadzisz do Niemiec, nikt juz tego od ciebie nigdy nie bedzie wymagal

Jesli chca ci wydac dowod osobisty bez nowego Staatsangehörigkeitsausweisu (ustawa o dowodach osobistych ma inne przepisy wykonawcze), to wyrob sobie dowod, przeciez dowod czy paszport to wszystko jedno, chyba ze koniecznie chcesz jechac na niemiecki paszport poza europe

Zalozmy ze decyduje sie na wydanie mi nowego staatu. Otrzymalem obywatelstwo na drodze: mama <- dziadek <- pradziadek. Czy wystarczy do wydania przedłozenie dokumentow moich i mamy czy musze jeszcze siegac dalej az do pradziadka?

prawdopodobnie wystarczy przedlozenie starego Staatsangehörigkeitsausweis, metryki urodzenia i swiadectwa slubu rodzicow oraz wypelnienie formularza

moge z tym odczekac, czy lepiej zrobic to nim wygasnie aktualny staat?

jak chcesz i tak wyrabiac nowy, bezterminowy, to po co chcesz czekac.

Chociaz ja nie rozumiem, dlaczego ty nie wyrobisz sobie na razie tego dowodu osobistego bez calego cyrku ze Staatsangehörigkeitsausweisem, skoro ci powiedzieli, ze ci dowod dadza bez? Paszport nie ma zadnej "wiekszej" wartosci niz dowod osobisty, to sa zupelnie rownowazne dokumenty.

Powrót