"Nowy Wał", a rozliczanie fotografii i filmu

• Autor wątku Autor wątku daktyl55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daktyl55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
razem z bratem prowadzimy działalność z zakresu foto-wideo na weselach, studniówkach i innych imprezach okolicznościowych. Co ważne, każdy z nas ma swoją osobną JDG, dzięki czemu unikamy drugich progów podatkowych, każdy działa na swój rachunek. Jak łatwo się domyślić, ten rodzaj działalności prawie nie generuje kosztów, w związku z czym każda usługa to czysty dochód. Jedynym czynnikiem generującym koszty w mojej firmie są 2 małe sklepiki ze zdrową żywnością, do których oczywiście trzeba co chwilę kupować towar. Do tej pory najlepszym rodzajem była karta podatkowa, którą oczywiście usunięto. Podatek liniowy został całkowicie zniszczony, a na ryczałcie brak kwoty wolnej.
Podsumowując wygląda to tak:

MOJA FIRMA: Usługi wideo na imprezach + 2 małe sklepiki generujące jakieś koszty (trochę kosztów jest)
FIRMA BRATA: Usługi fotograficzne na imprezach (mało kosztów)

I teraz pytań jest kilka. W związku z "nowym wałem" - lepiej będzie zostać na tej skali podatkowej na JDG, wtedy mamy 30.000 kwoty wolnej od podatku + ja posiadam jakieś koszty pomniejszające dochód i z tego płacimy 17% + 9% składki zdrowotnej + mały ZUS w okolicach 300zł? Czy kombinować z założeniem spółki z o.o., wypłacaniem pieniędzy za pomocą wynagrodzenia prezesa lub członka spółki? Można jeszcze kombinować z umową o dzieło, w końcu nasze prace posiadają prawa autorskie, które możnaby na członków spółki przerzucić, wtedy 50% zmniejsza się dochód? Jednym z minusów spółki obecnie jest 19% CIT przez rok przejścia i rok następny, chyba że założy się spółkę od nowa? Pytanie czy w takim rodzaju działalności jak nasza ma sens bawić się w pełną księgowość, uchwały, unikanie dywidendy, podwójnego opodatkowania itd. czy może potencjalny zysk nie będzie współmierny do wysiłków związanych z założeniem i prowadzeniem spółki?

Mam nadzieję, że czytelnie to rozpisałęm i ktoś podrzuci jakiś pomysł.
Dziękuje z góry i pozdrawiam! :)

Powrót