Pytanie do ekspertów.
Załóżmy hipotetycznie, że jestem właścicielem samochodu, którym poruszam się przepisowo. Pewnego dnia pożyczam ten samochód np. młodszemu bratu, który wybiera się w podróż. Podczas tej przejażdżki łamie przepisy, naraża życie swoje i innych uczestników ruchu. Na szczęście jedzie za nim "Strażnik teksasu" z świeżo zamontowanym wideo-rejestratorem, oczywiście ten również łamie przepisy, przekracza prędkość, ale co tam, najważniejsze jest nagranie filmu z piratem drogowym w roli głównej. Staje się jednocześnie samozwańczym stróżem prawa i dziennikarzem . Wow cóż za Adrenalina!!!
Oczywiście filmik zamieszcza w internecie opatrując go dodatkowo ciekawym tytułem np:" Idiota, debil w ....zagraża ludziom". Filmikiem zainteresowała się Policja, dostaję wezwanie, wskazuje sprawcę, czyli brata. Brat przyznaje się do zarejestrowanych wykroczeń i potwierdza fakt kierowania w tym czasie moim pojazdem. Przyjmuje mandat, oddaje prawo jazdy (jeżeli sprawa była na tyle poważna, że wymagała orzeczenia Sądu), ja nie ponoszę żadnej odpowiedzialności , sprawa zamknięta. ALE!!!
Międzyczasie wspomniany film opatrzony odpowiednim tytułem obejrzeli moi sąsiedzi, koledzy z pracy , którzy rozpoznali mój samochód po nr rej. i zanim Sąd czy Policja wyjaśniła sprawcę oni maja na mój temat wyrobione zdanie. Malo tego, niektórzy wręcz posuwają się do wytykania palcem, grożenia, wyzwiskami, szef w pracy również obstawia za wersją iż to ja jestem tytułowym Idiotą czy Debilem a nawet niedoszłym mordercą. Mamy do czynienia z Linczem. Można dodać, że forma tego linczu może mieć formę jawną bądź niejawną. Ta druga forma jest jeszcze bardziej brzemienna w skutkach, gdyż nie daje możliwości wybronienia się. Oczywiście opisywana przeze mnie sytuacja jest czysto hipotetyczna i ma na celu jedynie wskazanie skutków działań nazwanego przeze mnie żartobliwie "Strażnika Teksasu". Pytanie moje brzmi, czy nadal praktykujący prawnicy obecni na tym forum uważają, że numery rejestracyjne nie podlegają ochronie na mocy Ustawy o ochronie danych osobowych?