Nr Sofi

• Autor wątku Autor wątku Patryk532
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patryk532

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry, byłem 5 tygodni w Holandii i agencja przez która tam pracowałem nie wyrobiła mi nr sofi. Dziś dostałem telefon od nich, że muszę przyjechać i go wyrobić gdyż w innym razie zostanie nałożony podatek, a jeśli go nie wyrobię to możliwe jest, że przyjdzie mi pocztą mandat do zapłacenia. Podkreślę, że pieniądze były wypłacane w systemie "tygodniówki" i wszystko mi wypłacili. Nie bardzo mi się uśmiecha teraz przez ich gapiostwo lecieć do Holandii na własny koszt, wydać kilkaset złoty żeby tylko wyrobić ten nr.

Problem będzie mieć pracodawca iż zatrudnił pracownika bez sofi numeru.
Aby podjąć pracę w NL musi być wydany sofi nr. Posiadanie sofi nr to obowiązek pracownika, ale pracodawca powinien o tym powiadomić i nie zatrudniać bez sofi nr.

W przyszłości warto by było mieć sofi nr, gdyż być może w terminie późniejszym zdecydujesz się na pracę w Holandii i sofi nr bedzie Ci potrzebny.

Musisz pertraktować w tej sprawie z pracodawcą, być może opłaci Ci przejazd.
Tę sprawę można było załatwić będąc w Holandii, więc trudno jest kogokolwiek winić za tę sprawę.

A czy ja mogę mieć jakieś problemy prawne z tego tytułu, że pracowałem bez sofi? Agencja coś mi mówiła, że niby mogę dostać jakieś mandaty za to, że nie rozliczyłem się z urzędem skarbowym. Rozmawiałem z nimi i oni się przyznali, że to ich błąd i chcą żebym przyjechał do Holandii założyć nr, ale jakoś mi się nie widzi wydawać teraz kilka stówek, żeby przyjechać na kilka godzin.

Powrót