gringo9 napisał:
Przecież masz prawo samodzielnie myśleć... Ale nie jest to kwestia ustrojowa. Poczytaj czym jest ustrój państwa.
Zgodnie z definicją Wikipedii ustrój określa między innymi , wolności i obowiązki obywateli, precyzują formy i metody ich udziału w realizacji władzy państwowej.
Skoro ktoś mi mówi co mogę ,a czego nie mogę mówić , pisać to znaczy ,że zmienia ustrój

Mogę myśleć ,ale nie mogę o tym głośno mówić, pisać
gringo9 napisał:
Pooglądaj coś innego niż TVP to się zorientujesz, że młodych ludzi też tam jest wiele na tych protestach.
Dlatego napisałem średni wiek 50++. Nie mam TV …. Jestem młodą osobą korzystam tylko z neta.
gringo9 napisał:
No i czemu to ma dowodzić w dyskusji o bieżącym zamieszaniu wokół sądów? Czy inny I Prezes SN spowoduje że takich czarnych owiec będzie mniej?
Skoro I Prezes ma świadomość ,że takie sytuacje mają miejsce, nie stara się to zmienić, nie widzi problemu to znaczy ,że nie powinna piastować stanowiska . Władza do czegoś obliguje.
gringo9 napisał:
Po to właśnie wymyślono 9 letnią kadencję sędziów TK, żeby nawet dobierając swoich żadna partia nie zdominowała składu
TK nigdy nie był niezależny . Proszę sobie prześledzić jakie partie były u władzy od czasu obalenia komuny . To ciągle ci sami ludzie.
gringo9 napisał:
UE nie zagraża bezpieczeństwu państwa.
No jasne … Wdrażanie dyrektyw UE , nie ogranicza suwerenności państwa. Państwo ,które nie ma wpływu na przepisy prawa istnieje tylko w teorii .
gringo9 napisał:
Dobre pytanie w świetle tego co się dzieje. No bo tak teoretyzując co się stanie jeśli kolejne wybory nie zostaną ogłoszone w wymaganym terminie? Hmmm? Jaki organ państwa będzie mógł temu przeciwdziałać w sytuacji gdy władza ustawodawcza, wykonawcza i sądownicza będą w jednych rękach?
Nic się nie stanie poza tym ,że zaoszczędzimy miliony złotych na wybory xD Tak jak pisałem poprzednio ludzi to nie interesuje . Gwarantuje CI ,że PIS może ogłosić się bogiem i nikt nie kiwnie palcem bo ludzie patrzą za kogo mają lepiej , kto daje im wiecej kasy ....
gringo9 napisał:
A mógłbyś, bo z UE są również środki na rozwój firm, różnego rodzaju dotacje i granty
Te pieniądze nie są z UE tylko od państw członkowskich UE . Najpierw pracujący, zarabiający uczciwie niemiec, francuz, Polak jest okradany z własnych oszczędności ,a później to łaskawie UE rozdaje według własnego uznania. . Może niech każdy pracuje na siebie ,a rynek zweryfikuje co jest opłacalne ,a co nie ?
gringo9 napisał:
Co do cen - jesteś w stanie udowodnić że gdyby Polska nie była w UE to byłyby niższe?
Tak bo oprócz zarobków liczą się koszty życia, które po wejściu do UE wzrosły . Doszły nowe opłaty , których wcześniej nie było np. limity na CO2 . 500++ może być takim przykładem lokalnych dotacji z UE

,które spowodowały wzrost cen towarów, usług.
gringo9 napisał:
Taaaa. RODO, które chroni Twoje dane osobowe - złe.
Każda regulacja prawna niesie z sobą koszty wdrożenia za które zawsze płaci klient .Utrudnia to prowadzenie działalności , zwiększa koszty prowadzenia firmy , ograniczana konkurencyjność w stosunku do rynków azjatyckich , gdzie takich regulacji brak . Prawo do zapomnienia” nie oznacza obowiązku kompletnego wykasowania danych. Można zostawić „w bazie” dane, który zapobiegną ponownej rejestracji tej samej osoby.
gringo9 napisał:
Ograniczanie smogu - złe. Telemetria?? Co to?
Uzależnianie się energetycznie od USA, Rosji, to świetny pomysł

Jak zwykle za pseudo ekologię zapłaci zwykły obywatel. Ludzie się zabijają o 500++ , jeżdzą starymi trupami po ulicach , pracują za najniższą ,a ktoś ich zmusza do generowania kolejnych wydatków. Napewno rodacy ucieszą się jak im przyjdzie co roku zapłacić 3000 zł za ogrzewanie gazem.
Od kiedy to palenie drewnem generuje SMOG? Tak dbamy o środowisko , a tirami do Polski zwozimy odpady z zagranicy faszerując się przy okazji GMO … Chcieliśmy być EKO to trzeba było inwestować w kolej, odwierty geotermalne i zakazać GMO. . Hipokryzji to ja naprawdę nie lubię …. Polska będzie EKO ,a chiny ,rosja usa, , będą kopcnić za 100 Polsk …
gringo9 napisał:
Telemetria jest zaszyta w każdym systemie operacyjnym np. Windows ,android itd. W skrócie to szpieg ....