O co wnosi powód w odpowiedzi na sprzeciw od nakazu

• Autor wątku Autor wątku Domi69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Domi69

Stały bywalec
Odpowiedzi
501
Dobry - o co wnosi powód w odpowiedzi do sprzeciwu???

Wg pisma wnosi o zapłatę kwot wskazanych. Ale czytam uzasadnienie i jestem w szoku.

Pierwsza część to potwierdzenie istnienia należności /pomijam umowy nie mają więc jest bez sensu/. W drugiej części stwierdza, że następuje zwrotna cesja należności i on jako Powód nie jest stroną w sprawie... Jak podmiot /Powód/ nie będący stroną w sprawie może podtrzymywać roszczenia z nakazu i wnosić jak na wstępie. :D

Czy jest tu gdzieś haczyk , którego ja nie widzę??? Czy to tylko "poziom" osoby odpowiadającej na sprzeciw???

I niniejszym wnoszę o
Zasądzenie od Pozwanego na rzecz Powoda kwoty wskazanej w pozwie wraz z odsetkami liczonymi od dnia pozwu
Zasądzenie od Pozwanego zwrotu kosztów procesu
Przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność Powoda

Uzasadnienie
Wierzytelność dochodzona przez Powoda wynika z braku zapłaty przez Pozwanego należności za usługi telekomunikacyjne świadczone na jego rzecz przez poprzedniego wierzyciela TP na podstawie umowy o czym świadczą dowody powołane przez Powoda w Pozwie

Pozwany w sprzeciwie zakwestionował istnienie wierzytelności wynikających z umowy zawartej pomiędzy nim a TP. Wskazać należy, iż na skutek reklamacji Pozwanego skierowanej do Powoda a następnie przekazanej do poprzedniego wierzyciela. TP uznała roszczenie Pozwanego w związku z czym wierzytelność objęta reklamacją na podstawie zapisów umowy cesji wierzytelności zwrócona została do TP. W związku z powyższym na obecnym etapie Kredyt Inkaso nie jest wierzycielem w stosunku do Pozwanego XXXX. Z ostrożności procesowej wnoszę o przedłużenie terminu złożenia aneksu do umowy cesji wierzytelności obejmującego zwróconą wierzytelność wobec Pozwanego.
Biorąc pod uwagę powyższe wnoszę jak na wstępie.

No i nikt nie skomentował ... haa haa

Jestem już po sprawie na razie wyrok na korzyść pozwanego - co prawda nieprawomocny. Powód oczywiście nie stawił się ... haa haa.

Nakaz oddalony - powód obciążony kosztami sądowymi + zasądzono na rzecz pozwanego od powoda zwrot kosztów :). Teraz czekamy aż wyrok się uprawomocni.

W wolnych słowach uzasadnienie Sądu:
- to co często pisze Jerry - powód nie udokumentował istnienia długu umowa + faktury
- pozwany przedstawił 3 dokumenty stwierdzające, że dług nie mógł powstać ani nie istnieje /w tym 2 pisma od powoda w których to potwierdza/
- oraz komentarz do odpowiedzi w powyższym poście "powód przedstawia sprzeczne i pozbawione logiki twierdzenia w odpowiedzi na sprzeciw...."

Niestety zwrot kosztów niski bo tylko z 1/8 tego co wydaliśmy.... Jak wyrok się uprawomocni czeka nas dalsza zabawa z powodem o zwrot poniesionych kosztów na udowodnienie, że nie było się łosiem....

Robilee napisał:
Jakie koszty ponieśliście?

Sąd zasądził zwrot 60 zł zastępstwo + 50 zł za opłatę za "usuniecie klauzuli wykonalności" - w uzasadnieniu podał, że więcej nie może art 98 itd ".... suma kosztów przejazdów i równowartość utraconego zarobku nie może przekraczać wynagrodzenia jednego adwokata wykonującego zawód w siedzibie sądu procesowego"

A kosztów było dużo .... opłaty za korespondencję, konsultacje prawnicze dojazd do Zamościa, hotel, poniesione opłaty komornicze itp...

Będziemy wnosić o naprawę szkody ... Jak jeszcze do końca nie wiem. Na początek wyślemy wierzycielowi pismo "z uprzejmą prośbą" o naprawę szkody/odszkodowanie za poniesione straty w tym moralne a potem się pomyśli......

Jak wyrok będzie prawomocny to my zaczniemy zabawę.... i niech wszyscy krytykują mnie za to ale jak wiadomo papier zniesie wszystko i pisać można wszystko /ale z głową, żeby samemu jej nie stracić../

:winko:

Ostatnia edycja:
Powrót